surfaceproarmamd
Det har endelig blusset opp rykter i forhold til Microsoft og AMDs samarbeid om ARM-brikker. Samsung ser også ut til å være med på laget.

Annonse


Microsofts nye ARM-maskiner blir mye kjappere – GTX 1050-ytelse med AMD RDNA2-grafikk

I desember i fjor skrev vi at Microsoft utviklet egne ARM-brikker. De som driver Surface Pro X er jo utviklet av Qualcomm og har ikke god nok ytelse.

Neida, Microsoft er ikke ferdige med ARM

Undertegnende tok til orde for en overgang fra Intel til ARM i en kommentar fra januar. Nå som det snart er 2022 ser vi endelig tegn på at ting begynner å røre seg.

Et nytt rykte fra Sør-Korea er nemlig veldig mye mer spesifikk enn tidligere. Den mulige avsløringen går på at Microsofts samarbeid med AMD har endt med en løsning der brikkesettet skal bruke Cortex-X1 CPU kjerner og på GPU-siden AMDs mRDNA 2 GPU (ytelse på par med Nvidia GeForce GTX 1050) med 8CU og et Samsung Exynos 5G-modem. Dessuten skal det være snakk om at dette er et 5 nm brikkesett.

Mye bedre ytelse

Cortex-X1 er basert på Cortex-A78, men har i stedet fokus på ytelse, noe som tyder på at det kommer bærbare maskiner først. A78 ble først brukt i Exynos 1080 og 2100, introdusert på tampen av 2020.

Annonse


Og Microsoft har tenkt å gå “all inn” på ytelsen, da de visstnok skal bruke et big.LITTLE-design og mikse Cortex-X1, A710 og Cortex A-510 CPU kjerner.

Vi tror de nye ARM-maskinene lanseres neste år

Du husker sikkert at Microsoft under sin siste Surface pressekonferanse ikke gjorde noe annet med Surface Pro X enn å senke prisen, altså bruker denne maskinen fremdeles Qualcomm Snapdragon SQ2 som er den samme brikken som fra i fjor.

Det kan tyde på at Microsoft jobber hardt med å få på plass en helt ny generasjon ARM-brikker som er mye kraftigere. Håpet er at de nye maskinene kommer i forskjellige størrelser og former, og kanskje med nye design.

Annonse