El Salvador tok igår bitcoin i bruk som offisiell valuta.
El Salvador tok igår bitcoin i bruk som offisiell valuta.

Annonse


Nå er bitcoin blitt en offisiell valuta

Det lille og fattige El Salvador fikk en litt kronglete start da landet igår som det første i verden, tok i bruk bitcoin som offisielt betalingsmiddel, et real-world eksperiment som første dag sendte salvadorianerne ut for å handle 400 bitcoin-mynter mens serverne brøt sammen da hundretusener forsøkte å laste ned myndighetenes e-wallet.

Første gang noensinne at en nasjon gjør krypto offisiell

Myndighetene bruker nesten 2,5 milliarder kroner på utrullingen. Det inkluderer installasjon av 200 kontantautomater hvor dollar kan veksles til bitcoin, og utdeling av bitcoin for 30 dollar til alle som tar i bruk Chivo (lokal slang for “cool”), regjeringens e-lommebok.

“Om tre minutter skriver vi historie”

Bitcoin-loven som nasjonalforsamlingen vedtok i juni, sikrer “computerisert konvertibilitet” av bitcoin til dollar. Presis hva det innebærer gjenstår å se, men i et land der få mennesker har formell bankkonto og oversjøiske overførsler av kontanter er en sentral del av økonomien, er overgangen til bitcoin et dristig trekk som for mange gir et håp om starten på nye tider – mens andre protesterer.

Ifølge president Nayid Bukele skriver landet historie:

Annonse


https://twitter.com/nayibbukele/status/1435120030245662722?s=20
ITavisen skrev om El Salvadors bitcoin-strategi i juni:
Først i verden: El Salvador gjør bitcoin til offisielt betalingsmiddel. Kursen umiddelbart opp

Utbredt korrupsjon og volatilitet

Men der er skjær i sjøen, utbredt korrupsjon og kryptovalutaens volatilitet gjør veien fremover usikker.

Bitcoin gikk fra omkring 10 000 dollar for en enkelt mynt i september 2020 til 63 000 dollar i april 2021. Deretter falt den til 30 000 dollar i juli iår. Under utrullingen av bitcoin i El Salvador falt verdien mer enn ti prosent. Skulle bitcoin miste halvparten av sin verdi slik den gjorde på en enkelt måned i 2018, kan det bli kritisk for El Salvador og dets folk. Skulle det gå den veien bitcoin-entusiastene håper, kan det bli et kjærkomment tilskudd i et fattig land.

70 prosent mangler bankkonto

Tilhengerne av bitcoin hevder at det vil bli billigere og lettere for migranter å sende penger hjem til El Salvador, hvilket er viktig da pengeoverførsler ifølge Verdensbanken utgjør mer enn fireogtyve prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Det er også håp om at adopsjonen av bitcoin kan lette borgernes tilgang til finansielle tjenester. Over sytti prosent av landets “aktive befolkning” har ifølge CNN ingen bankkonto.

… men har smarttelefon

På den annen side har de aller fleste av landets “aktive befolkning” en smarttelefon. Med bitcoin kan prisen på pengeoverførsler fra utlandet reduseres med opptil ti prosent.

El Salvador er historiens første land som gjør en kryptovaluta til offisielt betalingsmiddel. Overgangen har utløst protester over hele landet. Bare tyve prosent støtter planen og rundt sytti prosent er negativ. Nesten halve befolkningen visste for et halvt år siden ikke hva bitcoin var for noe.

To offisielle valutaer

Med adopsjonen av bitcoin har fattige El Salvador to offisielle valutaer, den andre er amerikanske dollar. Bitcoin er en desentralisert valuta og vil ikke fungere som et nasjonalt finanspolitisk instrument, men kan bidra til å frigjøre landet fra USAs Federal Reserve – som i det vesentlige imøtekommer USAs finanspolitiske behov, ikke El Salvadors. El Salvador er som kjent en suveren nasjon, ikke amerikansk territorium.

IMF: Uhensiktsmessig

IMF har kalt vedtaket om å innføre bitcoin “uhensiktsmessig” og første dag med bitcoin gikk som kjent ikke helt som smurt. Chivo gikk ned grunnet overbelastede servere og ned gikk også kursen på bitcoin, hvilket vi ser noen analytikere tilskrive overdrevne forventninger til at bitcoin for første gang oppnår en offisiell status. Presidenten spurte brukerne om noen kunne bekrefte at Chivo fungerte:

https://twitter.com/JosueGarciaDJ77/status/1435227285209194497?s=20

Bitcoin har også svært begeistrede tilhengere:

Det er vanskelig å beskrive det håp og den glede jeg føler over at vårt land er det første til å gjennomføre denne uunngåelige overgangen til kryptovaluta. For en tid å være salvadorianer!

Gerson Martinez

Ubegrenset verdipotensiale

Hva El Salvadors finanspolitiske trekk kommer til å bety for bitcoin og kryptovalutaer generelt, vil tiden vise. Hvis de enogtyve millioner bitcoin som totalt kan graves frem, noen gang skal betjene internasjonal handel av noe format, har bitcoin et ubegrenset verdipotensiale.

På ITavisen finner du også flere guider til kjøp og salg av krypto. Klikk her for å lese mer:

Annonse


Annonse


Annonse