Apple-vs-epic
Er det begynnelsen på teknologigigantenes fall vi ser?

Annonse


Epic-Apple-krigen: Rettssaken starter idag

I dag starter rettssaken Epic har anlagt mot Apple og den vil pågå i tre uker fremover. 

78 prosent er rent overskudd

Apple Inc.s App Store hadde driftsmarginer på nesten 78 prosent i regnskapsåret 2019, hevder Epic Games’ ekspertvitne. Han baserer seg på dokumentasjon innhentet fra Apple.

Ned Barnes er finans- og økonomiutreder. Opplysningene som underbygger tallene er “utarbeidet av Apples Corporate Financial Planning and Analysis Group og bygger på dokumenter fra Apples administrerende direktør Tim Cook”.

Apple fører ikke skikkelig regnskap med AppStore

Epic som for tiden er mest kjent for Fortnite, ønsker gjennom rettssaken å vise at App Store står i en monopolsituasjon som de utnytter til å kreve en kommisjon på hele 30 prosent for å slippe spillutviklere inn på markedet. Apple insisterer på at de ikke misbruker sin markedsmakt og bestrider nøyaktigheten av Barnes beregninger.

Annonse
Apples virksomhet er ikke strukturert slik at man kan trykke på en knapp og få ut App Stores resultatregnskap.

Tim Cook, administrerende direktør, Apple

Pengemaskin: Økning fra 78 til 88 prosent

Andre analytikere mener at Apples marginer på App Store har vokst siden 2019, året Ned Barnes tar utgangspunkt i. Sensor Tower anslår at App Store ifjor genererte 183 milliarder kroner i provisjon. Bernsteins analytiker Toni Sacconaghi mener App Stores bruttofortjeneste iår vil øke til 88 prosent.

Apple genererer inntekter fra App Store ved å belaste apputviklerne provisjon på 15 eller 30 prosent for betalte appnedlastinger, kjøp i app og abonnementer.

Monopoler for fall?

Epic saksøker også Apple i Storbritannia og Australia, mens Apple står overfor granskning fra antitrustregulatorer i USA og EU hvor Spotify nylig har fått medhold.

I et større perspektiv er det ikke fremmed å se de mange rettsprosesser som bygger seg opp, som en forløper til en fremtidig nedbygging av de store teknologiselskapenes monopoler og tilnærmede monopoler.

Les også om Valves kamp mot Steam.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse