Christian Lue, Unsplash
EU ønsker å lovregulere de internasjonale teknologigigantenes makt. Foto: Christian Lue, Unsplash

Annonse


EU gir Spotify rett: App Store bryter konkurransereglene

EU-kommisjonen åpnet ifjor antitrustetterforskning mot App Store etter at Spotify hadde klaget inn Apples lisensavtaler.

“Betydelig markedsmakt” “Monopol”

Idag konkluderte EU med at Apple har “misbrukt sin dominerende posisjon til å tvinge frem obligatorisk bruk av deres egen butikk.”

“Vår foreløpige konklusjon er at Apple utøver betydelig markedsmakt i distribusjonen av musikkstrømme-apper. På det markedet har Apple monopol,” sa Margrethe Vestager, leder for EUs konkurransetilsyn.

EU-kommisjonen åpnet antitrustetterforskning av App Store ifjor etter at Spotify i 2019 klaget inn Apples lisensavtaler der apputviklere må betale 30 prosent provisjon på salg gjennom App Store.

Annonse


Apple en portvokter

At apputviklerne heller ikke får informere om alternative måter å skaffe seg de samme appene på, er et annet problem kommisjonen er opptatt av.

Vi har informert Apple om at den foreløbige konklusjon er at Apple misbruker sin dominerende posisjon for distribusjon av strømmeapper gjennom App Store.

EU-kommisjonen

Som svar sier Apple at EUs konklusjon er det “motsatte av rettferdig konkurranse.”

Spotify er blitt verdens største abonnementstjeneste for musikk og vi er stolt av rollen vi har spilt. Nok en gang vil de ha fordelene med App Store uten å måtte betale for det.

Apple 

Apple må nå svare kommisjonen skriftlig eller via en høring.

EU-kommisjonen holder Apple ansvarlig for sin konkurransebegrensende virksomhet, noe som sikrer forbrukerne valgmuligheter og like konkurransevilkår for apputviklere. 

Horacio Gutierrez, Spotify

En lydbokdistributør leverte en lignende klage mot Apple i mars 2020. Epic Games som kjemper mot Apple i amerikansk rett, leverte antitrustklage mot iPhone-produsenten til EU-kommisjonen tidligere iår.

EU mot Big Tech

EU arbeider for å få regulert virksomheten til de store gigantene innen teknologi. De har ofte en overnasjonal selskapsstruktur som gjør dem vanskelig å regulere og skattlegge. Et kommende lovverk vil mest sannsynlig ramme amerikanske selskaper hardest.

Lovgivningen blir foreslått å inkludere mulighet til å bøtelegge selskaper med opptil ti prosent av deres verdensomspennende årlige omsetning.

Kilde: CNBC

Annonse