huawei5glondon
Huaweis Ryan Ding i London i februar 2020. Selskapet var den gang på en sjarmoffensiv med sloganet "5G, Bring New Value".

Annonse


Britene vraker trolig også Huawei 5G helt

Etter flere år med påstander om spion-utstyr i Huawei sine basestasjoner for 5G og annet utstyr, ser det ut til at Storbritannia som Telenor og Telia her hjemme, har vraket den kinesiske telegiganten som er langt fremme med 5G som blant annet brukes for sporing av egne borgere.

Telenor og Telia har for lengst droppet Huawei

Det var i desember i fjor Telenor konkluderte: de vraket Huawei til fordel for Ericsson.

Som vi skrev den gang:

– Vi har stilt et krav om at hvis selskapene velger leverandører fra land vi ikke har sikkerhetsavtaler med, så må de velge mer enn én leverandør. Helt konkret innebærer det at 50 prosent av basestajonene må komme fra et land som Norge har sikkerhetsavtale med, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup til NRK.

Annonse
Telenor kunne ha gått for Huawei, men da hadde de også måttet bruke en annen leverandør i tillegg, forklarer Astrup.

Det samme gjorde Telia i oktober samme år:

Storbritannia sa ja i januar

Det spesielle med situasjonen for britene, er at landet sa ja til Huawei så sent som i januar i år.

Den gang var planen å begrense Huawei til maks 35 prosent av all 5G-utstyr, noe som også innebar at de viktigste delene av plattformen uansett ikke ville ha blitt levert av kineserne (i tillegg til bannlysning fra atomkraft og militær-installasjoner) – i stedet tyder det nå på at myndighetene har valgt å skrapte dem helt etter å ha undersøke saken nærmere.

Australia har vært veldig tidlig ute. De bannlyste nemlig Huawei fra å levere tele-utstyr allerede i 2012, og de har ikke overraskende bannlyst dem fra å levere 5G-utstyr i år.

Kilde:
ZDNet

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse