airpodspro
AirPods Pro er nærmest et perfekt lydtilbehør til iPhone.

Annonse


TEST: AirPods Pro er det nærmeste man kommer perfekte iPhone-propper

Apples første store oppgradering av AirPods-serien er endelig her, flere år etter lanseringen av de første som ble en stor kommersiell suksess.

Tilbake til fremtiden

Vi kan starte med det første som møter deg etter å ha pakket dem opp: her gjøres alt riktig ved å innføre, på lekkert vis, hvordan man buker dem første gang, med animasjoner som med en gang får oss til å tenke på første gang Apple viste frem AirPower…

Vi skal ikke være mer spydige enn det, for på dette punktet er Apple slik man ønsker de skal tenke på brukeren i interaksjonen med et helt nytt produkt. Dette er blant tingene som gjorde dem til verdens viktigste forbruker-teknologiselskap. Dette er hva de er best på når de husker hvem de er.

AirPower Pro ligger i lomma omtrent som første og andre generasjon (som kun la til et par funksjoner som “Hei, Siri”-aktivering og trådløs lading), men er noe bredere.

Annonse
Jeg har allerede klart å miste dem i bakken flere ganger (aldri ha dem i samme lomme som mobilen), og etuiet ser fremdeles (nesten( helt nytt ut og ingen problematisk skade skjedd. Merk dog at proppene faller ut med en gang, så pass på at du mister dem langt borte fra et sluk.

Men så er det også rariteter å finne som minner oss om når selskapet plutselig velger å ikke tenke seg om.

For; hvorfor er det ingen tilkoblingsknapp på en ny enhet (som en iPad), når man er logget inn med samme Apple-konto på en enhet som allerede har vært tilkoblet? Pirkete, ja visst, men så mener Apple selv de er et pirkete selskap.

AirPods til venstre, Pro til høyre.

I bruk

Tittelen må utheves litt ekstra, for poenget her er at, ja, du kan bruke disse med Android-mobil, men man mister selvsagt den fine integrasjonen mot iOS.

Ved å holde inn på volumkontrollen i hurtigkontrollpanelet, styrer man ikke kun volum, men også hvilke av de tre modusene man ønsker å skifte mellom – alle modusene serverer en tilfredsstillende lyd når man skifter:

  • Aktiv støykansellering (kun mulig med begge proppene i)
  • Passiv bruk
  • Transparent høremodus

Den aktive støykansellering er god, men selvsagt ikke like god som et over-øret hodesett og kanskje dårligere enn de aller beste ANC-proppene på markedet, som mange mener er servert fra Sony. Vi har ikke testet dem, så vi kan ikke sammenligne.

Det vi kan si er at støykanselleringen fungerer som ønsket, og at det er mer enn nok til å gi dempet nok lyd i de aller fleste dagligdagse situasjoner. En annen fordel ved å aktivere ANC er et mer presist lydbilde.

Jeg bruker sjelden passiv-moduset fordi det føles mer naturlig i løpet av dagen å lytte til en YouTube-video eller en lydbok, når det føles som proppene ikke er der i det hele tatt. Det er hva Transparent-funksjonen til Apple lurer deg til å tro.

Ved å gå fra ANC til nevnte modus, som fanger opp lyd fra omverdenen, føles det ut som man har tømt øret for trykk og som et mer normalt menneske som hører hva andre sier og ikke trenger å være redd for å skrike. Proppene kan godt sitte i.

Lyd

Dette er uten tvil de perfekte pluggene om du hører mye lydbøker og har en iPhone, men musikk er viktig, og viktigst for mange.

Vi testet dem mot Sennheiser True Wireless og Beats PowerBeats Pro. Begge produktene er ekte trådløse plugger, begge har pluggpassform og samtlige av de tre er i omtrent samme prisklassenivå.

Lydbildet er overraskende tørt og lite flashy der PowerBeats Pro kunne vært overbærende stressende med slapp bass, mangler AirPods Pro prikken over i-en lydmessig og om man lytter til mer “ekstrem” musikk, hører man ofte at AirPods ikke klarer å følge med i svingene og serverer et i noe overkant grumsete lydbilde. En fordel med PowerBeats under trening er at man har volumknapper på proppene, så man slipper kalle frem Siri, fiske opp mobilen eller styre med Apple Watch.

Sennheiser True Wireless er er litt i sin egen klasse lydmessig, men med et knippe andre problemer.

AirPods Pro er ikke pro i den forstand at de leverer proff lyd – dette er et populærprodukt som liker seg best med populær-musikk, og som roter det litt til om komposisjonene blir for kompliserte produksjons- og komposisjonsmessig.

Klikking er det gamle nye

Det fungerer bra å bruke iOS til å styre dem med, men også måten de har integrert knappene på begge AirPod-ene er smart utført når man blir vant til det.

Dette er ikke en like viktig greie som snurrehjulet på en iPod fra tidlig 2000-tall, men føles på mange måter like befriende enkelt i bruk, spesielt etter å ha brukt Sennheiser True Wireless.

Årsaken er at knappene på hver plugg gjør det samme som standard: hold inne for å skifte modus, tre klikk for neste låt, ett klikk for pause og tre for å gå tilbake. Men noe mangler: Volum-kontroll.

Hadde det ikke vært fint å kun enkelt berøre endene på pluggene opp og ned for å endre volum? Merk at det heller ikke er noen mulighet for egendefinert EQ – lytteren må som vanlig like Apples smak definert som musikk-kategorier under EQ-innstillingene i iOS.

Vi fikk nemlig ekstra god lyd ut av True Wireless med den medfølgende appen med egendefinert EQ.

Utsnittet avslører hvor man trykker.

Passform

I kombinasjon med aktive lyttemodus er dette den største endringen, for i stedet for å ligge løst i øret, avhengig av person, er Pro i stedet designet med propper. Se for deg hvordan AirPods ligger i øret, men med plugger. Det er egentlig alt, og det er smart for det leverer svært god komfort. Etter 15 minutter merker man knapt de er på.

Merk: Apples gummipropper følger ikke bransjestandarden, men det følger med ulike størrelser i esken. Vi valgte en større på vårt høyre øret.

Komforten er svært god, også for personer som opplevd problemer med AirPods.
AirPods Pro til venstre, AirPods til høyre med sitt ikoniske design. Blir Pro-modellen like verdenskjent? Vi tror Apple kommer til å selge disse i bøtter og spann.

Konklusjon

AirPods Pro føles nærmest som de perfekte pluggene om man allerede eier en iPhone: alle deler av produktet er forbedret, minus batterilevetiden som er den samme.

Fordi Apple eier både maskin- og programvaredelen av produktet er AirPods Pro genialt enkelt å bruke mot nettopp en iPhone, men merk at de ikke spiller samtidig til to forskjellige iOS-enheter, men at man kan dele lyden med andre om de har et støttet Apple-lydprodukt.

Fordi over 4 timer lyttetid er mer enn nok for de fleste under en sesjon, og fordi etuiet fremdeles gir en total lyttetid på 24 timer, så er det likevel vanskelig å gi mye minus for dette faktum fordi jeg personlig aldri har trengt mer simultan lyttetid.

Foretrekker man bedre lyd og har en Android er det forholdsvis enkelt å anbefale Momentum True Wireless bare fordi lyden er så god, men merk at de ikke dvaler lenge nok, er dyre og fungerer kun om man har begge plugget i ørene. Sennheisers har dog egendefinert EQ-muligheter i appen «Smart Control», mens PowerBeats Pro har overlegen batterilevetid og er bedre for trening total-sett.

AirPods-kjennere kan trygt kjøpe disse og vite at de sitter godt i øret uansett hva man gjør, inkludert en joggetur. For alle som liker AirPods kan jeg på det varmeste anbefale Pro-modellen. De av dere som foretrekker høyere lydkvalitet og ikke eier en iPhone bør se andre steder, og de av dere som faller midt i mellom med en Android, bør definitivt vurdere dem.

iPhone:

+ God nok lyd for de aller fleste i nær sagt alle situasjoner
+ Svært godt utviklet omgivelseslyd-modus
+ Svært god integrasjon mot iOS
+ God kontroll fra pluggene
+ Etuiet er veldesignet og gir lang total lyttetid

-Ingen volumkontroll på pluggene
– Dyre
– Lyden kunne vært enda bedre

Android:

+ God nok lyd for de aller fleste i nær sagt alle situasjoner
+ Svært godt utviklet omgivelseslyd-modus
+ God kontroll fra pluggene
+ Eutiet er veldesignet og gir lang total lyttetid

-Dyre i et marked med mange konkurrenter når man uansett ikke høster fruktene av dyp OS-integrasjonen
-Ingen volumkontroll på pluggene
– Dyre
– Lyden kunne vært enda bedre

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse