Google overvåkning
Ansatte i Google frykter for økt overvåkning.

Annonse


Hevder Googles nye utvidelse er en «trojansk hest» – ansatte frykter overvåkning

Google-ansatte anklager nå arbeidsgiveren sin for å ha opprettet et overvåkningsverktøy der målet er å komme eventuelle demonstrasjoner og interne opprør i forkjøpet.

De ansatte mener at Google har forkledd verktøyet som en utvidelse for kalenderen i Chrome, men at selskapet i realiteten bruker det for å holde et øye med aktiviteten til sine ansatte.

Installeres på maskinene til alle ansatte

Ifølge Bloomberg, som først omtalte saken, skal ansatte ha oppdaget at Google opprettet et ny Chrome-utvidelse som skal installeres på maskinene til alle ansatte. Utvidelsen ska sørge for at ledere og mellomledere blir varslet når noen har booket flere enn ti rom, eller når noen organiserer et møte med 100 eller flere deltakere.

I et internt notat som Bloomberg har fått tak i skriver en gruppe ansatte at «dette er et forsøk fra ledelsen på å umiddelbart få kjennskap til ansatte som forsøker å organisere seg».

Annonse


Avviser påstandene

– Disse påstandene om formålet med denne utvidelsen, og hvordan den fungerer, er kategorisk falske. Dette er en popup-påminnelse som ber personer om å være forsiktige før de automatisk legger til møter i kalenderen til et stort antall ansatte, sier en talsperson for Google til Bloomberg.

Selskapet hevder også at verktøyet ikke rapporterer identifiserbar informasjon om ansatte som oppretter kalenderinvitasjoner. De forhindrer heller ikke at invitasjonene blir sendt ut. Google hevder verktøyet ble designet for å redusere kalender-spam.

Anstrengt forhold til ledelsen

Forholdet mellom Google-ledelsen og deler av de ansatte har vært stadig mer anstrengt de siste årene. Det er flere grunner til det, men uenighetene går mest på kritikk av arbeidskulturen og ledelsens strategi. Det ble for eksempel internt opprør da Google utviklet en egen sensurert søkemotor for det kinesiske markedet. Det endte med at flere sa opp jobben. Flere saker som omhandler seksuell trakassering har også skapt uro internt.

21. oktober i år samlet flere titalls Google-ansatte seg i selskapets kontorer i Zürich. Arrangementet, som omhandlet ansattes rettigheter, ble forsøkt stanset av Google en rekke ganger.

Uttrykte bekymring for kulturen

Arbeidet med kalender-utvidelsen skal ha startet i september, og flere Google-ansatte skal ifølge notatet ha blitt nektet tilgang til interne designdokumenter relatert til prosjektet. Noen ansatte skal allerede ha fått tilgang til verktøyet, mens en bred utrulling er ventet i løpet av oktober.

Googles personvernsteam har godkjent lanseringen av verktøyet, men har samtidig påpekt at det reiser «flere bekymringer knyttet til kulturen i Google», skrivers Google-ansatte i det lekkede notatet.

Kilde:
Bloomberg

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse