Google Kina søkemotor
Google-ansatte var sterkt uenig i selskapets Kina-satsing.

Annonse


Googles mest kontroversielle søkemotor noensinne skrotes for godt

Google forlot Kina i 2010 som følge av at selskapet ikke ønsket å være en del av sensur-regimet. Men da det i 2018 ble kjent at Google jobbet med en egen sensurert søkemotor for det kinesiske markedet, lot ikke reaksjonene vente på seg. Internt i Google var det sterk uenighet rundt satsingen.

Skepsisen fra egne ansatte skal til slutt ha blitt sterk at Google la prosjektet på is.

Rykteflommen blusset opp

Men i år begynte ryktene om at prosjektet hadde gjenoppstått å svirre på internett. Det fikk Google-sjef Sundar Pichai til å gå ut mot ryktene i et intervju med CNN.

– Vi har ingen planer om å vurdere en relansering av tjenesten vår i Kina, sa Pichai til CNN.

Annonse
Sundar Pichai
Sundar Pichai måtte svare på soørsmål fra kongressen om den da planlagte søkemotorlanseringen i Kina.

Bekrefter at prosjektet er dødt

Nå kommer det frem at arbeidet med Kina-søkemotoren offisielt legges dødt. Det kom frem under en høring for senatets domstol-komité denne uken. Googles visepresident for offentlige retningslinjer, Karan Bhatia, fortalte komiteen at arbeidet med søkemotoren nå er «terminert».

Senere ble det samme bekreftet av en talsperson for Google. Selskapet hevder de ikke lenger har noen planer om å lansere en søkemotor i Kina.


Skulle samarbeide med Kinas brannmur

Detaljene om den kinesiske Google-varianten har vært få. Lekkede dokumenter skal ifølge Engadget ha vist at søkemotoren automatisk ville identifisere nettsider som blokkeres av Kinas «Great Firewall», og deretter utelate dem fra søkeresultatene.

Som nevnt ble imidlertid ikke prosjektet møtt med positive reaksjoner. Amnesty International organiserte for eksempel en protest mot prosjektet, og kongressen i USA grillet Sundar Pichai om satsingen.

Kilde:
Engadget

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse