Derfor ga Google opp sin sensurerte Kina-søkemotor, i hvert fall for nå
Googles Dragonfly-søkeprosjekt i Kina skal ha møtt såpass stor motbør internt, at prosjektet inntil videre skal være lagt på is.

Annonse


Derfor ga Google opp sin sensurerte Kina-søkemotor, i hvert fall inntil videre

Googles plan var visstnok å lansere en søkemotor i Kina, godkjent av landets styresmakter som også ville hatt mulighet til å sensurere alt innhold de ikke ønsker befolkningen skal se.

Stoppet av interne uenigheter

Men prosjektet skal nå ha blitt lagt på is etter at planene om en sensurert Google-søkemotor ble avslørt av The Intercept i august. Google-ansatte skal nemlig ha fått nyss om tjenesten i løpet av sensommeren, og mange av dem likte ikke det de så i det hele tatt, og lagde blant Kina-sensur-meme-er de spredde internt.

Mange var også engstelige for hva selskapet drev med, da prosjektet ble mer og mer lukket og det faktum at Google ikke ønsket å drøfte det.

Brukte mye brukt portal for å sanke informasjon

Så sent som i august jobbet Google-medarbeidere med Dragonfly, som er kodenavnet på prosjektet.

Annonse


Mer spesifikt skal de ha brukt en Bejing-basert nettside for å utvikle svartelister for søkemotor. Svartelisten skulle blokkere ikke bare enkelte nettsider og tjenester, men hele kategorier av informasjon, blant annet “demokrati”, “menneskerettigheter” og ikke-voldelige demonstrasjoner. Akkurat slik makthaverne i landet ønsket det.

Interessant er det også å vite at Google har brukt 256.com, som omtales som landets mest brukte hjemmeside, til å hente inn informasjon om hva folk søker etter for bedre å kunne skape en sensurert søkemotor. Google kjøpte 256.com fra Cai Wensheng, en kinesisk milliardær, helt tilbake i 2008.

Er prosjektet lagt på is?

Og det er hva The Intercept nå melder: at ledelsen i selskapet skal ha møtt så stor skepsis internt, at de visstnok har droppet hele søkemotorprosjektet – det skal ha vært selskapets personvernavdeling som satte foten ned.

Dette er et stort nederlag for Google-sjef Sundar Pichai, som satset knallhardt på dette, og som nettopp måtte svare seg for amerikanske politikere, blant annet i forhold til påstått sensur i USA. Pichai uttalte da at det “akkurat nå” ikke er noen planer om å lansere Dragonfly.

Hva angår 256.com skal ikke personvernavdelingen ha vært klar over hva de brukte domenet til, men skal ha reagert kraftig etter at The Intercept avslørte informasjonen. Det endte med at domenet ikke lenger kunne brukes, noe som ødela mye for Dragonfly.

Planen var originalt å lansere Dragonfly mellom januar og april 2019, men to kilder hevder at prosjektet er stoppet. I hvert fall inntil videre.

 

Kilde:
The Intercept

Annonse