- Slik kan brukerne overvåkes av Googles Kina-søkemotor.
Google kritiseres for Kina-planene.

Annonse


– Googles Kina-søkemotor sporer brukerne med telefonnummer

Google har høstet kritikk etter at det ble kjent at selskapet utvikler en dedikert søkemotor for det kinesiske markedet, kalt Dragonfly. Tidligere denne uken ble det kjent at flere ansatte – blant annet en seniorforsker – hadde sagt opp jobbene sine i protest.

– Veldig problematisk

The Intercept skriver at Googles kinesiske søkemotorsom for tiden er under utvikling – ikke bare sensurerer søkeresultater, men sporer brukerne ned til telefonnummeret. Ifølge nettstedet vil hver bruker som benytter seg av Dragonfly være tilknyttet med telefonnummeret sitt slik at søkene er enkle å spore.

Ifølge rapportene vil en bruker som søker etter informasjon som er bannlyst i landet, risikere å bli avhørt av myndighetene hvis de får tilgang til søkehistorikk fra Google.

– Fra et personvernståsted er dette veldig problematisk ettersom det muliggjør enda mer detaljert sporing og profilering av brukerne. Å koble søk til et telefonnummer vil gjøre det mye vanskeligere for personer å omgå overvåkningen fra myndighetene i Kina, sier Cynthia Wong, internettforsker ved Human Rights Watch, til The Intercept.

Annonse


– Kan manipulere værdata

Nettstedet skriver at Dragonfly er en søke-app utviklet for Android-enheter som kobles mot brukernes telefonnummer. Informasjon de har fått tilgang til, viser at Google sitter på en svarteliste med søketermer som “menneskerettigheter”, “studentprotest” og “Nobelprisen” på mandarin.

I tillegg sier The Intercepts kilder at det ser ut til at Dragonfly ikke viser korrekt informasjon om vær og luftforurensing, og at appen i stedet er tilpasset til å vise informasjon fra kinesiske myndigheter, som ifølge nettstedet er kjent for å manipulere værdata og informasjon om luftforurensing.

Google har ikke ønsket å kommentere saken overfor The Intercept.

 

Kilde:
The Intercept

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse