Facebook er uenig i at de har gjort noe galt.
Facebook er uenig i at de har gjort noe galt.

Annonse


Apple forbannet etter Facebook-avsløring

Denne uken kunne TechCrunch avsløre at Facebook i lang tid har betalt unge mennesker helt ned i 13-årsalderen opp mot 20 dollar i måneden mot å få full tilgang til aktivitet på mobilene deres.

Kunne se «alt»

Facebook brukte eksterne selskaper for å markedsføre en app som gjorde det mulig å «spionere» på alle som deltok i «forsknings»-programmet.

Avsløringen falt ikke i god jord hos Apple. Selskapet hevder at Facebook brøt en avtale ved å dytte denne appen på iPhone-brukere, en app som gjorde det mulig for Facebook å se private meldinger, lokasjonsdata og annen sensitiv informasjon om brukerne.

Facebook er ikke de eneste: Google betaler kunder for deres data

Annonse
Brukte utviklerprogram for å distribuere app til forbrukere

Apper som samler inn denne typen informasjon ble i fjor bannlyst av Apple, dermed kunne Facebook egentlig ikke drive prosjektet videre. Men verdens største sosiale medier-plattform fant en vei rundt Apples retningslinjer.

Facebook skal nemlig ha tatt i bruk Apples «Developer Enterprise Program». Dette lar verifiserte Apple-partnere teste og distribuere apper for sine ansatte. De ansatte kan bruke tredjepartstjenester for å laste ned utviklerversjoner av apper som ikke er tilgjengelig for offentligheten.

Denne muligheten skal Facebook ha benyttet for å distribuere appen til vanlige brukere.

Apple: – Får sine sertifikater inndratt

I App Store er det strenge krav for at apper skal godkjennes, men slike utviklerapper trenger ikke å gå gjennom de samme godkjenningsprosessene.

Apple liker svært dårlig at Facebook misbrukte denne muligheten ved å gi ut en utviklerapp til vanlige forbrukere.

– Vi designet Enterprise Developer Program kun for intern distribuering av apper i en organisasjon. Facebook har brukt medlemskapet sitt for å distribuere en datainnsamlende app til forbrukere. Dette er et klart brudd på deres avtale med Apple. Enhver utvikler som bruker deres enterprise-sertifikat for å distribuere apper til forbrukere vil få sine sertifikater inndratt, dette har vi allerede gjort i dette tilfelle for å beskytte våre brukere og dataene deres, sa Apple i en uttalelse i går.

Allerede før Apple kom med sin uttalelse hadde Facebook valgt å avslutte dette utviklingsprosjektet. Facebook hevder prosjektet har pågått siden 2016 og at de ikke har gjort noe galt.

Facebook: – Mindre enn fem prosent var tenåringer

Facebook kjenner seg ikke igjen i saken slik den fremstår i mediene.

– Nøkkelfakta om dette utviklingsprogrammet blir ignorert. Det var ingenting hemmelig om dette; det var bokstavelig talt kalt Facebook Research App. Det var ikke spionasje ettersom alle personene som meldte seg på gikk gjennom en klar forhåndsprosess der vi ba om tillatelser. De ble også betalt for deltakelsen. Til slutt: mindre enn fem prosent av personene som deltok var tenåringer. Samtlige av disse måtte levere et signert samtykkeskjema med underskrift fra foreldre, sier Facebook.

 

Kilde:
Recode

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse