TEST: Noen må fortelle Apple det ikke er 2010 lenger
MacBook Air 2018 er tynn, dyr og lekker, men dessverre for treg til prisen, selv med 16GB RAM.

Annonse


TEST: Noen må fortelle Apple det ikke er 2010 lenger

Mac-en flest har ventet på skulle komme i ny versjon er her, men vi skjønner ikke hvorfor dette har tatt Apple så lang tid.

Introduksjon

Vi nevnte i sniktitten at det var utrolig mye enklere for Apple å imponere når de entret markedet med Air i 2010.

Følelsen styrkes, fordi med denne maskinen prøver de ikke like hardt å imponere som tidligere, selv om det er enda viktigere nå, fordi Windows-bærbare for lengst er gode produkter med supre skjermer, behagelige tastaturer i alle mulige kombinasjoner og styreflater som også fungerer veldig bra.

Design og bruk

Det er viktig å snakke om designet, men samtidig få av banen at det er spennende, da det er en nærmest kopi av MacBook 12, en maskin vi satte stor pris på i 2015, men som for fort ble parkert grunnet for dårlig ytelse, noe som også fort vil bli et problem med denne – mer om dette senere.

Annonse


Maskinen er svært tynn, og kan skilte med god batterilevetid. Uten tvil er det grunn til å klappe dem på skulderen for å klare å kombinere de to motsetningene. Dette er derfor en maskin som er god å bruke i fanget, og ofte bedre enn Surface Pro 6, men med uten mulighet for skjermberøring, så også i visse tilfeller litt mindre tilfredsstillende (vi prøver å trykke på skjermen stadig vekk, til ingen nytte).

Batterilevetiden er god, og vil vare en arbeidsdag og vel så det (Apple sier 12 timer med filmtitting). Det er også hyggelig at den våkner kjapt fra dvale, og like kjapt som Surface Pro 6. Koblingen mot Apple Watch er smart, men ingenting nytt (det kreves kun en MacBook med Bluetooth LE).

Berøringsskjermen har vi også fått veldig sansen på i løpe av de siste årene, og jeg bruker den kanskje 5 til 10 prosent av tiden, men dette er hverken plagsomt eller bortkastet tid: jeg får mer gjort litt kjappere, og selvsagt ikke sliten av å løfte armen litt mer hvert femte minutt. Nå tuller du bare, Federighi.

Skjermen er endelig i ålreit oppløsning, men lysstyrken er for svak.
Skjermen er endelig i ålreit oppløsning, men lysstyrken er for svak. (Ill.: ITavisen)
Pen er den, uten tvil, men noe stort designhopp er det ikke fra MacBook 12.
Pen er den, uten tvil, men noe stort designhopp er det ikke fra MacBook 12. (Ill.: ITavisen)

Mangler

MacBook Air er en helt kurant maskin, til en stiv pris som vanlig fra Apple, men hvorfor tok det flere år og få på en akseptabel skjerm? Her har vi for øvrig også noe å klage på, for den er ikke lyssterk nok, og svakere enn MacBook Pro og mange andre maskiner.

Ikke nok med det, men den mangler FaceID og har i stedet en teknologi Apple har forlatt i sine nye iPhone- og iPad-modeller. Med andre ord har ikke bare “nye” MacBook Air teknologi som er å finne på iPhone-modeller flere år tilbake, men den lanseres samtidig med iPad Pro, som har FaceID.

Det er irriterende at Apple holder på slik – vi vet FaceID kommer, så hvorfor ikke introdusere MacBook Air med et større “boom” enn “bare” å oppdatere skjermen. Rammene er tynnere, men langt bredere enn de lekreste på markedet, og uten FaceID burde det vært kurant å kutte. Når skal det imponeres igjen? Kanskje aldri med Air-serien, virker det som.

Annonse:

Ytelse

Dette er en flott skrive- og surfe-maskin, men kun til en viss grad er sistnevnte sant. For; vi testet modellen med 16GB RAM (man kan ikke oppgradere CPU-en – hæ…? – utrolig fakta: Apple selger fremdeles den gamle MacBook Air-modellen til 10 790 kroner!) og Safari klaget for ofte over for lite minne i nettleser-faner (vi snakker 15 til 20 faner oppe til enhver tid).

At dette er et problem på en maskin til 15 690 kroner kan ikke aksepteres uten å fjerne poeng.

Apple er ofte best på SSD-ytelse, og det også i denne, heldigvis! Ja, for nå har vi noe positivt å si om nettopp det. Se selv:

  • MacBook Air 2018: Lese: 1850 Mb/s Skrive: 548 Mb/s 
  • Surface Pro 4: Lese: 1518 Mb/s – Skrive: 314 Mb/s
  • Skrivebordsmaskin med Samsung 850 EVO: Lese: 555 Mb/s – Skrive: 530 Mb/s
  • Surface Laptop: Lese: 649 Mb/s – Skrive: 235 Mb/s
iPad Pro 12.9 er kjappere enn Surface Pro 6 med åttende generasjon Intel i5 CPU og Huawei sin med i7, for ikke å snakke om nye MacBook Air som har en svært strømsnill CPU, og ditto dårlig ytelse.
iPad Pro 12.9 er kjappere enn Surface Pro 6 med åttende generasjon Intel i5 CPU og Huawei sin med i7, for ikke å snakke om nye MacBook Air som har en svært strømsnill CPU, og ditto dårlig ytelse. (Ill.: ITavisen)

Vi er sikre på at Apple ønsker ARM på MacBook

Som med iPad Pro 12.9 er MacBook Air 2018 et produkt som holdes tilbake av en stor hindring, men i motsetning til problemet til iPad Pro 12.9 som helt og holdent ligger programvaren, er det Apples avtale med Intel som hindrer MacBook Air i å være et neste-generasjonsprodukt, selv etter så mange år siden produktet ble oppgradert.

Du skjønner: Apples A-serie med CPU- og GPU-brikker er langt kjappere og mer batterivennlige, men til Apple velger å droppe x86, i det minste på sine billigste Mac-maskiner, så er denne maskinen dømt til å være mye tregere, selv om den riktignok er tynnere enn de fleste.

Med ARM-design, ser vi ikke bare for oss iPad Pro 12.9-ytelse på en MacBook, men enda lenger batterilevetid. Det er noe å se frem til, men hvor lang tid vil det ta Cooks Apple?

Vi kunne ønske vi kunne si at det er sannsynlig det vil skje neste år, men det er ikke Steve Jobs som styrer, og det er nok ingen som kunne piske teamene som ham.

Tiden har kommet for å løsrive seg med avtalen Jobs signerte med Intel og som på mange måter reddet Apple ved å gjøre dem konkurransedyktige mot resten av markedet. Nå kan de dra ifra konkurrentene, men har Cook det i seg?

Tastene er bedre, og vi synes de er helt ok, men liker du ikke Apples flate taster, vil du neppe elske disse.
Tastene er bedre, og vi synes de er helt ok, men liker du ikke Apples flate taster, vil du neppe elske disse. (Ill.: ITavisen)

Tynn, dyr og treg

MacBook Air er i så måte ingenting nytt, om ikke Apples søken etter det tynneste. De aller fleste bør spare pengene og handle en Windows-maskin som både er kjappere og billigere, om enn ikke like tynne i de fleste tilfeller. Det er vel heller ikke slik at Windows 10 er så dårlig på batteri-håndtering som de var tidligere, og derfor er tampen på 2018 et bedre år for Mac Mini-fans, enn MacBook-interesserte

MacBook Air er en helt kurant maskin, til en stiv pris som vanlig fra Apple, men hvorfor tok det flere år og få på en OK skjerm og klistre Air-merkevaren på en maskin som egentlig ble lansert i 2015?

+ Lekkert design
+ Tynn
+ God batterilevetid
+ God SSD-ytelse

+/- Tastaturet er bedre, men misliker du typen (butterfly), vil ikke dette glede deg heller

– For dårlig ytelse til prisen (SSD-en holdes tilbake)
– Mangler FaceID
– Mye ramme
– Nærmest ingenting nytt

Annonse


Annonse


Annonse