Hopp til navigasjon Hopp til innhold
WhatsApp må stanse brukerdelingen med Facebook. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

WhatsApp beordres til å stanse delingen med Facebook

Frankrike setter ned foten.

Det franske tilsynet CNIL ber nå WhatsApp om å stanse deling av informasjon med Facebook. Tilsynet gir selskapet en måned med å følge pålegget.

Frankrike sier nei
Bakgrunnen for dette er at det ble kjent at Facebook, som eier WhatsApp, deler brukerinformasjon på tvers av de to plattformene, noe flere myndigheter i Europa har vært sterkt imot. Blant annet tyske og britiske myndigheter har vært tydelige om at delingen må stanses.

Facebook hevder at utvekslingen gjøres for å utvikle målrettet reklame, samle inn forretningsinformasjon og av sikkerhetsårsaker. CNIL sier at det godkjenner begrunnelsen med sikkerhet, men at punktet med forretningsinformasjon ikke er akseptabelt. Dette skyldes at WhatsApp ikke opplyser om at appen samler inn slik funksjon og at den eneste måten å forhindre det er å slette den.

CNIL mener at det krenker brukernes rett til frihet.

Bøtelagt for villedende informasjon
I tillegg til dette har Facebook også blitt bøtelagt i EU etter å ha gitt «villedende informasjon» om oppkjøpet. Ved oppkjøpet uttalte det sosiale mediet til EU at det ikke var mulig å koble brukerinformasjon fra den ene tjenesten til den andre. Europakommisjonen har senere funnet ut at dette ikke stemmer og det allerede var teknisk mulig i 2014.

Dommen falt i mai i år.

 

Kilde:
The Verge

Stikkord: facebook, personvern, whatsapp