The Guardian avslører: Dette kan du dele og ikke dele på Facebook

Hemmelige retningslinjer avslører hva som er tillatt og ikke tillatt på Facebook.
Hemmelige retningslinjer avslører hva som er tillatt og ikke tillatt på Facebook.

Facebook har den seneste tiden fått kritikk etter at flere voldelige videoer er blitt publisert på det sosiale nettverket. I kjølvannet av dette har Facebook uttalt at de skal ansette 3000 personer for å fjerne slikt innhold.

Hemmelige retningslinjer
Nå skal britiske The Guardian ha fått tilgang på det som skal være det sosiale mediets hemmelige retningslinjer på hva som kan og hva som ikke kan publiseres.

– The Guardian har markert seg som et av de mediene i verden som har evnet å avdekke de største digitale og sosiale trusselbildene og sakene de siste årene. Så når selveste The Guardian kommer med dette, bør vi lese og lytte, sier Magnus Brøyn i Coxit PR til VG.

Annonse

– Etter at Facebook skrudde på muligheten for direktesendinger, har det oppstått noen helt bisarre utfordringer. Folk strømmer voldtekter, drap, politivold og veldig mye annet som ingen seriøse medier ville ha vurdert å kringkaste, sier Brøyn.

Han mener at retningslinjene The Guardian har publisert (se nederst i saken), tyder på at Facebook bruker mindre algoritmer og teknologi i sin moderering enn man tidligere har trodd, skriver VG.

Les også: Facebook ønsket ikke å skille mellom krigsbilder og barneporno – slettet førstnevnte.

Dette er lov/ikke lov
The Guardian skriver at Facebook nå ser på seg selv som en utgiver og dermed må gjøre mer for å fjerne hatefullt, sårende og voldelig innhold. Informasjonen under har den britiske avisen mottatt fra flere Facebook-moderatorer i løpet av det seneste året.

Blant annet kommer det frem at det direktesendt selvskading og bilder av dyremishandling er tillatt.

  • Utspill som «Noen bør skyte Trump» skal slettes, dette fordi han er et statsoverhode og dermed i en beskyttet kategori. Men det kan være mulig å si: «For å knekke nakken på ei megge, må du sørge for å legge presset på midten av nakken hennes», eller «fuck off and die» fordi disse ikke blir sett på som reelle trusler.
  • Videoer av voldelige dødsfall må ikke nødvendigvis slettes selv om de rapporteres, fordi de kan bidra til oppmerksomhet rundt tema som psykisk sykdom.
  • Noen bilder av vold eller mobbing mot barn trenger ikke å bli slettet, dersom de ikke inneholder et sadistisk eller «feirende» element.
  • Bilder av dyremishandling kan deles – kun ekstremt opprørende bilder skal fjernes. Samtidig er videoer av dyremishandling forbudt.
  • All håndlaget kunst som viser nakne personer eller seksuell aktivitet, er tillatt. Digital kunst som viser seksuell aktivitet, er ikke tillatt.
  • Videoer av aborter er tillatt så lenge de ikke viser nakenhet.
  • Facebook vil tillate folk å direktesende forsøk på selvskading fordi de ikke vil sensurere eller straffe personer i nød.
  • Alle som har mer enn 100.000 følgere, blir betraktet som en offentlig person, hvilket fratar dem den samme beskyttelsen som gis til private personer.

Hva tenker du om de angivelige retningslinjene til Facebook?

 

Kilder:
The Guardian,
VG

Annonse
Annonse