ThinkPad X1 Tablet har like god byggekvalitet som resten av ThinkPad-serien.
ThinkPad X1 Tablet har like god byggekvalitet som resten av ThinkPad-serien.

Annonse


Dette produktet burde ha kopiert Surface

X1-serien til Lenovo er selskapets desiderte flaggskip på bedriftsfronten og har i hovedsak basert seg rundt den bærbare PC-en Carbon.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet
Den populære serien har i senere tid også kommet i en Yoga-variant som tar det beste fra forbrukerutgaven og blander det med den utsøkte kvaliteten til ThinkPadene. I tillegg har Lenovo også lansert et X1-nettbrett.

Microsoft åpnet et helt nytt marked med hybrid-PC-er da de i 2012 lanserte Surface-serien. Man kan trygt si at PC-produsentene fikk et spark bak  ved Surface-lanseringen og har senere rettet et stort fokus på liknende 2-i-1-enheter.Det er ingen tvil om hvem Lenovo har hentet inspirasjon fra med ThinkPad X1 Tablet.

Spesifikasjoner:

Annonse


  • Operativsystem: Windows 10 Pro
  • Skjerm: 12 tommer, oppløsning 2160 x 1440 piksler.
  • Prosessor: Intel Core m7.
  • Grafikkort: Intel Graphics 515.
  • Lagring: 256 GB SSD.
  • Minne: 8 GB.
  • Tilkoblinger: 1x USB 3.0, 1x USB-C, 1x Display, microSD, lydutgang,  fingersensor.
  • Nettverk: Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac.
  • Pris: 18 500 (modell testet).

Vi har tidligere i år testet både X1 Carbon og X1 Yoga, to PC-er jeg var meget tilfreds med. Noen av høydepunktene med disse maskinene er ypperlig byggekvalitet, god ytelse, gode skjermer, et tastatur i toppklasse og en meget habil styreflate. Forventningene var selvsagt store da nettbrettutgaven med et brak landet på testbenken.

Lenovo Surface
La oss se litt på designet først. X1 Tablet  er like sort og har like enkelt design som sine brødre, og som forventet er byggekvaliteten utsøkt.På fremsiden ser det ut som hvilket som helst annet Windows 10-nettbrett, sett bort fra den integrerte fingersensoren som fungerer meget godt – er på baksiden det interessante ligger.

Foruten den ikoniske ThinkPad-logoen som pryder det ene hjørnet, har Lenovo valgt å integrere en støtte. Tilnærmingen er litt annerledes enn Surfaces støtte som dras nedenfra og opp. X1 Tablets støtte løsnes via en bryter og  vendes nedover fra midten av nettbrettet. Det er litt knotete å komme til denne bryteren, men støtten oppleves like god og stødig som den som sitter i de nyere Surface-modellene.

Også på tilkoblingsfronten  er X1 Tablet godt utstyrt. Én USB-C som også brukes til lading, én standard USB som sikkert vil glede dem med adapterskrekk, minnekortleser, DisplayPort og lydutgang. Vi har også fått testet Lenovos batteripakke som blant annet har integrert HDMI. Mer om den enheten senere.

Lenovo ThinkPad X1 Table har 3:2-skjerm. Det liker vi.
Lenovo ThinkPad X1 Table har 3:2-skjerm. Det liker vi.

I bruk
Som Lenovo Yoga 900s som vi testet tidligere i år, kjører X1 Tablet på en Intel Core m-prosessor. Det betyr at den ikke har vifter og er dermed svært stillegående, men samtidig yter den ikke like godt som i-serien til selskapet.

X1 Tablet kommer i konfigurasjoner med m3, m5 og m7. Vi har testet sistnevnte med 8 GB minne og har brukt den både til jobb og underholdning. Til arbeid går det i nettsurfing, OneNote, e-post, diverse lynmeldingstjenester, enkel bilderedigering og publisering. Til dette fungerer X1 Tablet tilfredsstillende godt, men man merker at ytelsen til m-prosessoren er litt begrenset.

Vi merket titt og ofte at fleroppgavekjøringen ikke var så god som vi forventer av en maskin til denne prisen og det var ofte at ting tok litt mer tid enn forventet. Noe vi faktisk er litt overrasket ettersom vi har testet andre PC-er med Intel m der ytelsen ikke har vært slik.

På underholdningsfronten har vi brukt det som et vanlig nettbrett med Windows 10s innebygde nettbrettmodus. Microsoft har gjort en god jobb med å gjøre Windows 10 tilgjengelig for både mus, tastatur og berøringsvennlig, men operativsystemet er ikke like godt egnet på nettbrett som iOS og Android.

Igjen er ytelsen litt sånn som så. Surfingen er litt ustabil, noe som også gjelder app-opplevelsen.

ThinkPad X1 Tablet er på ingen måte en designvinner, men vi liker det.
ThinkPad X1 Tablet er på ingen måte en designvinner, men vi liker det. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Nydelig skjerm, godkjent tastatur
Én ting Lenovo ofte lykkes godt med, er skjermkvaliteten og X1 Tablet er intet unntatt. Skjermen har en oppløsning på 2160 x 1440 piksler og det er absolutt godkjent på en tolvtommer. Den er klar og fin og har god innsynsvinkel. Nå beveger vi oss fort mot mørkere tider, men utesurfere kan glede seg over at skjermen er godt synlig i sollys.

Det er for så vidt godt å se at Lenovo har gått for 3:2-formatet på skjermen fremfor det tradisjonelle 16:9-formatet. 3:2 gjør enheten mer kvadratisk og ikke så tynn og høy som ofte 16:9-brett føles.

Skjermen er også rask og responsiv når man bruker den til berøring, men også med den medfølgende pennen. Pennen er litt lettere enn Surface Pen og ikke like god å holde i, dog fungerer den godt til å ta notater med. Mens Microsoft forsøkte seg på en eksperimentell måte å feste Surface Pen til tastaturet på, uten hell, har Lenovo gjort det litt bedre.

Den lille pennebøylen festes inn i tastaturet og man er nødt til å bruke litt makt for å få den løs. Derfor slipper man å være bekymret for at pennen forsvinner sånn helt plutselig.

Det fører oss over til det avtakbare tastaturet som heldigvis følger med nettbrettet. Som med Surface festes det via en magnet på undersiden av maskinen og kan også vinkles for å gjøre det mer stødig hvis man har nettbrettet liggende i fanget.

Vi har tidligere skrytt uhemmet av ThinkPad-tastaturet og Lenovo følger godt opp med X1 Tablet. Tastene er naturlig nok litt lavere enn PC-varianten og oppleves også litt mykere, men alt i alt gir det en tilfredsstillende skriveopplevelse.

ThinkPadenes styreflate har vi også roset, men her leverer ikke den integrerte i tastaturdelen. Den er liten, treg og oppleves noe upresis, noe som førte til at vi for det mest brukte berøring for å navigere rundt i Windows 10.

Ekstra moduler
Å sammenligne X1 Tablet med Surface føles helt naturlig, det er også derfor vi trekker inn Surface så ofte i denne testen, og det er flere likheter mellom de to modellene.

Dog har Lenovo noe spennende løsninger på lur, nemlig moduler. På undersiden kan man feste til tilbehør som den eksterne batteripakken og en projektor. Vi har fått testet X1 Tablet med førstnevnte.  Det offisielle navnet er «Productivity Module» og har i tillegg til et batteri (som skal gi fem timer ekstra tid) HDMI-utgang, Lenovos OneLink+ og en standard USB-A.

Tilkoblingen av batteripakken er ikke like sømløs som ønsket. Først må man fjerne en adaptersak fra nettbrett, sette batteriet inn i maskinen for deretter å feste enhet og batteri sammen via to innretninger på baksiden. Merk også at tastaturet ikke kan kobles til batteriet slik at man på denne måten er avhengig av et annet tastatur eller bare bruke nettbrettet som nettopp et nettbrett.

Totalt klarte vi å presse rundt ni timer med batteripakken tilkoblet. Fem uten og fire timer med. Noe vi må si er godkjent, men ikke noe mer.

Batterimodulen gir noen timer ekstra bruk.
Batterimodulen gir noen timer ekstra bruk. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon
Microsoft gav et realt spark bak til PC-produsentene med Surface, og det er tydelig at de har våknet. X1 Tablet er bare én av flere hybridmaskiner som har dukket opp de seneste årene og flere vil komme. Det skal for så vidt bli spennende å se hva de svarer på Surface Studio med.

X1 Tablet er velbygd og har et like enkelt design som man forventer av en ThinkPad. Ytelsen er OK, men mon tro om det ikke hadde vært lurere av Lenovo å gå for en Intel i-prosessor som er langt kraftigere enn m-utgaven. Det ville selvsagt ført til en tykkere maskin og viftestøy.

Den rimeligste utgaven av X1 Tablet koster drøyt 14 500 kroner. En modell med Intel Core m5, 8 GB minne og 256 GB intern lagringsplass. Tastaturet og pennen følger også med. Til den prisen får man Surface Pro 4 med liknende spesifikasjoner, men en i5-prosessor. Vi hadde valgt sistnevnte ti av ti ganger.

Karakter: 7/10

+ Flott skjerm i 3:2-format.
+ Godkjent batteritid.
+ Utsøkt byggekvalitet.
+ Tastatur og penn følger med.

– Ytelsen er så som så.
– Under pari styreflate.

Annonse


Annonse


Annonse