Hit, men ikke lenger: Popcorn-time.no inneholdt visstnok ikke annet enn nyheter om fildeling og ekstern-lenker til det populære strømmeprogrammet, men Økokrim hevder at bakmennene har tjent penger på noe ulovlig.
Hit, men ikke lenger: Popcorn-time.no inneholdt visstnok ikke annet enn nyheter om fildeling og ekstern-lenker til det populære strømmeprogrammet, men Økokrim hevder at bakmennene har tjent penger på noe ulovlig.

Annonse


ITavisen avslører: Økokrim sendte betjenter til regnskapsfører og domene-registrar

Vi har i dag blant annet snakket med en av lederne i selskapet som stod for registreringen av domenet, og en representant fra Elektronisk Forpost Norge (EFN)

Bakgrunn
Økokrim beslagla i går domenet popcorn-time.no, vi har tidligere skrevet om denne saken her og her.

Alle saker om popcorn-time.no finner du her.

Ikke enig i fremgangsmåten
— Det er å stenge ned en tjeneste, fjerne alle ytringer og begå sensur, også kalle det beslag, den praksisen der er vi rett og slett sterkt imot, sier Bjørn Remseth til ITavisen.no

Annonse


På spørsmål om hva EFN tenker om fremgangsmåten i denne saken så hadde Remseth følgende svar:

— Man kan lure på hvilket formål dette beslaget har. For en type formål med beslag er bevissikring, og det er helt legitimt. Du kan ta et beslag og så kan du ta å undersøke om det er brukt til noe ulovlig.  Det er jo ikke det som har skjedd her, her har man tatt ned hele siden. Stoppet spredningen av disse kommentarene, og det er litt på grensen av god norsk språkbruk å kalle det et beslag.

Kom med seks mann
Vi har også snakket med en av lederne i selskapet som stod som registrar av domenet popcorn-time.no, som er registrert på den uavhengige organisasjonen som Økokrim henviser til i sin beslutning om beslag.

Selv om Økokrim tidligere har uttalt at de ikke ønsker å gå ut med navnet på organisasjonen som stod som juridisk eier så opplyser de om dette i dokumentet som ligger fritt tilgjengelig på popcorn-time.no.

Ifølge personen vi har vært i kontakt med, sendte Økokrim tre betjenter til selskapets regnskapsfører og ytterligere tre betjenter til registrar av domenet for å gjøre beslag og eventuelle ransakelser, men at dette ikke ble nødvendig etter at de samarbeidet med de utsendte og gav informasjon om hvem som disponerte domenet samt kommunikasjon med dem.

Selskapet som registrerte domenet popcorn-time.no gjorde dette på vegne av en tredjepart. Hvem denne tredjeparten er, er ikke klart. Uten å gå i detalj på hvem, sier lederen hos selskapet at domenet er registrert av et utenlandsk selskap.

Kan du forklare litt hvorfor dere nå står midt i denne saken?

— IMCASREG8 er en selvstendig organisasjon, så jeg finner det litt merkelig at Økokrim sender tre mann til regnskapsfører og tre mann til registrar av domene for å ransake lokalene, jeg synes det er litt overraskende reaksjonsmåte bare for å beslaglegge domenet etterpå, sier lederen ITavisen har snakket med.

Er dere sjekket ut av saken?

— Det kan jeg ikke svare deg på, egentlig. De var ganske hyggelig disse gutta fra økokrim sånn sett. De gjennomførte ikke det de kom for etter at jeg gav de informasjon om eier og kommunikasjon med de.

ITavisen finner via Brønnøysund 22 lignende organisasjoner som på samme måte er knyttet til deres selskap. Kan dere forklare litt hva dere benytter disse til?

—  Flere store merkenavn ønsker ikke å opprette egne organisasjoner i Norge for å kunne ha .no-domener, vi registrer det for dem, forklarer lederen til ITavisen.no.

Det store spørsmålet nå er, hvor går grensen? Hvem påvirkes av denne saken? Til det kunne Bjørn Remseth fra EFN svare følgende:

— Om man tolker det på verst tenklige vis, og sier at her er det noe man kan brukes til (noe ulovlig journ.anm.) eller kan tenkes at kan være ulovlig så skal det vekk og det er legitimt. Det mener vi at er langt, langt, langt over grensen.

Vi kommer tilbake med mer informasjon etterhvert som vi avdekker flere aspekter i denne saken.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse