Apple TV 4 er en stor forbedring av underholdningsboksen fra Apple. Selv om den er dyrere enn mange av konkurrentene mener vi den er verdt pengene grunnet grensesnittet, fjernkontrollen og app-kvaliteten.
Apple TV 4 er en stor forbedring av underholdningsboksen fra Apple. Selv om den er dyrere enn mange av konkurrentene mener vi den er verdt pengene grunnet grensesnittet, fjernkontrollen og app-kvaliteten.

Annonse


TEST: Apple TV 4

Apple TV 4 er et helt nytt produkt sammenlignet med de andre i serien takket være App Store, Siri og et flunkende nytt grensesnitt – for ikke å snakke om den smarte fjernkontrollen vi ikke klarer å legge fra oss.

Les også: Disse Apple TV 4-triksene er du helt avhengige av.

Apple TV 4
Hockeypucken er overraskende tung med sine 0,41 kg. Den er feitere i år, akkurat av den grunn får den en skikkelig kvalitetsfølelse – ikke at du noen gang kommer til å løfte på den, men du vet, Apple og detaljer. Denne kan fint fungere som pocket-bokstøtte.

Spesifikasjoner:

Annonse


 • Apple A8-brikkesett – 64bit
 • 32 eller 64GB intern lagringsplass
 • Bluetooth 4.0
 • Fjernkontrollen heter Siri Remote i USA – Apple TV Remote i Norge (Siri er ikke norsk enda)
 • ac WiFi
 • 10/100 Ethernet
 • Innebygget strømforsyning
 • HDMI 1.4 (HDMI-kabel følger ikke med)

Pris hos Apple:

 • 32GB: 1699 kroner
 • 64GB: 2249 kroner

Fjernkontrollen
Å bla med den nye fjernkontrollen er nesten som å bruke en iPad på avstand. Ikke bry deg om at den litt uvant i starten, etter 30 minutter sitter det.

Er det denne lille fjernkontrollen Jobs tenkte på, rett før hans død, i forbindelse med grensesnitt-utfordringene på TV? Han mente de hadde løst problemet. Vi er langt på vei enige.

En liten designblemme: fjernkontrollen ser lik ut i begge ender. Problemet er at den ene siden er glatt, så man berører ofte i feil ende, spesielt når det er mørkt.

Det kommer ytterligere forbedringer når tvOS 9.1 lanseres, blant annet skal måten man scroller med fjernkontrollen forbedres, ikke det at dette fungerer dårlig nå, men følsomheten kan helt sikkert optimaliseres enda noen hakk.

Tips: lukk en app ved å flikke opp i multitasking-menyen. Siri Remote/Apple TV Remote lades med den medfølgende Lightning til USB-kabel.

Apple Remote er en nytelse å bruke i kombinasjon med det nye grensesnittet.
Apple TV Remote er effektiv i kombinasjon med det nye grensesnittet.

Grensesnittet
Der vi kritiserte Amazon for et dårlig grensesnitt er vi langt mer positive til Apple sitt. Ingen bør være overrasket, dette kan Apple.

Det er umulig å ta feil: dette er iOS-grensesnitt blåst opp til den store skjermen. Alle som har brukt en iPhone kjenner seg igjen.

Som vanlig er også dette Apple-produktet enkelt å bruke. Du finner alltid menyen til enhver app på toppen som en grå stripe, og hjemskjermen er som vanlig din venn, det samme er multitasking-menyen som hentes opp med to tapp på TV-knappen (den til høyre for meny).

En minus er at den grå stripa ødelegger for det visuelle helhetsinntrykket, men det blir flisespikkeri i det store og det hele, og har du sett skjermsparer-video-ene? De er veldig lekre, men minner oss stadig på at boksen mangler 4K.

Det er umulig å rote seg bort, og ytelsen er god.
Det er umulig å rote seg bort, og ytelsen er god.
Butikken er alltid oppdatert. Opplevelsen er innbydende og fersk.
Butikken er alltid oppdatert. Opplevelsen er innbydende og fersk.

Siri
Apple TV 4 leveres ikke med Siri i Norge, men engelsk støtte kan aktiveres ved å gjøre som forklart i forhåndstitten vår.

Siri er lynkjapp, men dessverre må vi snakke ganske tett opp mot fjernkontrollen for at hun skal skjønne oss. Det samme problemet har vi med iPhone. Dette er altså Google Now mye bedre på fortsatt.

I tillegg til å hente opp filmer og TV-serier, kan hun:

 • Hente sportsresultater
 • Styre avspilling
 • Hente frem været og aksjer
 • Skru på undertekster

Du kan til og med be henne gjenta en replikk du ikke fikk med deg, eller be om å få dempet bakgrunnsstøy i en film om du sliter med å høre dialogen… om du har en amerikansk iTunes-konto.

Dessuten vet Siri hva som finnes av innhold i andre apper som ikke er fra Apple. Søk etter Sopranos, og man kan velge å handle fra iTunes, eller se den karismatiske New Jersey-mafiabossen på HBO Nordic om man har abonnement.

iCloud-bildene dine dukker opp av seg selv i en smart bilde-app.
iCloud-bildene dine dukker opp av seg selv i en smart bilde-app.

Dette burde vært bedre
Apple TV 4 mangler 4K-støtte, og det er ikke flisespikkeri etter at vi har kost oss med nye Fire TV og Amazons 4K-utvalg. Kvaliteten er bedre, selv om TV-en vår gjøre en god jobb med å oppskalere.

Det er likevel nesten utilgivelig.

For mange er det av denne grunnen alene like greit å vente til Apple TV 5. Måtte det komme støtte neste år, men da må man jo igjen punge ut igjen om man ikke klarer å vente (programvareoppdatering…? Vi krysser tær). Vi skjønner fortsatt ikke hvorfor utelot bedre bildekvalitet.

Vi regner uansett med at oppdateringer vil gjøre produktet vesentlig bedre fremover, og at ting som varsler kommer i en fremtidig oppdatering – hvem vet, kanskje en Safari nettleser også?

Vi venter fortsatt på at Apple skal oppdatere Remote-appen til iPhone. April-utgaven støtter naturlig nok ikke firern. Det er fortsatt plagsomt å skrive på TV-skjermen –  effektiv er ikke fjernkontrollen.

Grensesnittet tar seg veldig pent ut på store skjermer. Du får lyst å trykke.
Grensesnittet tar seg veldig pent ut på store skjermer. Du får lyst å trykke.

Konklusjon
Dette er nok et glimrende produkt fra et selskap som nesten aldri gjør store feil, men her ryker seksern grunnet mangel på 4K-støtte. Dessuten mangler det som alltid, i iOS-produkter, profil-støtte slik at hele familien kan boltre seg på egne premisser.

Få dager etter lanseringen gjorde Apple flere forbedringer i app-butikken, blant annet topplister og kategorier. Vi forventer derfor flere større oppdateringer i løpet av relativt kort tid. Noe som styrker denne påstanden er Apples langt hyppigere oppdateringstakt av både iOS såvel som OS X den siste tiden.

Uansett finnes et hav av strømmebokser, de fleste av dem billigere enn denne. Så hvorfor velge Apple TV 4?

Fordi den er best i bruk takket være den fine fjernkontrollen og det lekre grensesnittet, den har de beste kvalitets-appene og det beste-app-tilbudet. Kvalitet koster litt mer, men er nok en gang verdt det.

Terningkast: 5.

+ Den smarte fjernkontrollen skinner
+ App-kvaliteten og utvalget
+ Siri (ikke i Norge)
+ Smart bilde-app
+ Kjapp og smart med multitasking
+ Lekkert og enkelt grensesnitt med flotte skjermsparere
+ Netflix, HBO Nordic og iTunes

– Ikke 4K
– Dyr
– Siri er ikke norsk enda
– Mangler varsler, nettleser og profiler

Annonse