App-butikkens forside på nye Apple TV. Vi har ingenting å utsette på grensesnittet.
App-butikkens forside på nye Apple TV. Vi har ingenting å utsette på grensesnittet.

Annonse


Forhåndstitt: Apple TV 4

Vi har testet Apple TV 4, selskapets nyeste strømmeboks med App Stor, Siri og masse mer kraft.

Les også: Disse Apple TV 4-triksene må du kunne.

Enkelt fra første sekund
Det første du gjør er å velge språk, deretter region. Velger du norsk region får du ikke tilgang til Siri, men mer om dette senere.

Dette liker vi: du bruker en iOS-enhet, f.eks. din iPhone, for å sette opp boksen første gang. Bare lås opp mobilen eller brettet, sørg for å ha Bluetooth på, og legg den ved siden av strømmeboksen.

Annonse


Deretter kobler boksen seg til nettet ditt, og din Apple-konto som jo allerede er lagret på mobilen. Det eneste du trenger å taste inn er Apple-konto-passordet, og det gjør du heldigvis på mobilen, og ikke med fjernkontrollen.

Apple TV 4 er tilgjengelig fra Apple nå for 1699 kroner (32GB) og 2249 kroner (64GB).

Den nye Apple TV-boksen er litt større enn treern, men ser lik ut.
Den nye Apple TV-boksen er litt større enn treern, men ser lik ut.
En liste over iOS-apper du allerede eier, og som har Apple TV 4-støtte.
En liste over iOS-apper du allerede eier, og som har Apple TV 4-støtte.

Den nye fjernkontrollen
Den lille kontrolleren som følger med har berøringspanel på topp med fysisk trykk. Under finner vi meny (det er ingen multitasking-meny: meny og «skjermknappen» tar deg hjem), Siri og volumknapper. Berøringsoverflaten fungerer veldig bra i kombinasjon med grensesnittet. Det er lett å komme seg rundt.

Du kan også velge tre forskjellige hastigheter. Vi satte vår på kjappest. Det eneste vi savner er mulighet til å flikke til høyre og venstre for å bla oss tilbake fra en meny.

Når du spiller bilspill bruker du den som en Wii-kontroller, altså holder den på siden som et ratt – det fungerer som forventet, og løfter definitivt spillopplevelsen flere hakk. Det blir spennende å se hva utviklerne får til.

Dessverre er ikke Apples Remote-app oppdatert siden april i år, så den fungerer ikke med Apple TV 4 enda.

Bilspill er morsommere med den nye kontrolleren som følger med.
Bilspill er morsommere med den nye kontrolleren som følger med.
Netflix må på plass.
Netflix må på plass.

Ytelse
Vi startet «Legends. Serien startet å spille samme sekund. Det gjøres tydeligvis smart buffering i bakgrunnen, for bildet dukket opp i HD med en gang – dette over et WiFi n-nettverk.

Bildekvaliten er god den, hverken bedre eller dårligere enn Amazons nyeste Fire TV vi testet nylig. Den store forskjellen mellom de to er at nye Fire TV støtter 4K-video. Av en eller annen absurd grunn gjør ikke Apple TV 4 det samme. Lisensproblemer? Nei, det høres rart ut, men maskinvaren kan det umulig stå på. Vi vet rett og slett ikke.

Tips: Apples iCloud-bildedeling og bildestrøm er ikke på som standard. En flott funksjon som henter opp alle bildene på sekundet. Er du allerede dypt integrert i Apples univers kommer dette til å «kneble» deg enda mer. Aktiver fra: Innstillinger -> Kontoer -> iCloud.

Apple TV 4 er utstyrt med selskapets A8-brikke som er å finne i iPhone6 og 6 Plus. Det gir helt kurant grafikk, men kantutjevningen skorter det på.
Apple TV 4 er utstyrt med selskapets A8-brikke som er å finne i iPhone6 og 6 Plus. Det gir helt kurant grafikk, men kantutjevningen skorter det på.

Siri
Vi fikk ikke til å aktivere Siri med en gang, selv om engelsk var satt som språk og amerikansk som region. Vi måtte inn på Innstillinger -> Kontoer -> iTunes og App Store, og derfra velge USA fra listen.

Problemet: hver gang du prøver å laste ned noe vet Apple at kontoen er norsk, og skrur tilbake – dermed forsvinner Siri. Den eneste måten å løse dette på, etter hva vi har skjønt, er derfor å ha en amerikansk iTunes-konto. Du kan heldigvis legge til flere kontoer.

Du kan be henne åpne en app, men hun kan ikke installere en for deg. Ber du henne spille for eksempel «The Sopranos», kan du velge å leie filmen fra iTunes, eller se den på HBO Now. Kjempefint at Apple gir deg valget fra samme sted.

Siri er veldig kjapp, det skal hun ha, selv om hun foretrekker å ikke være norsk på den nye boksen. Litt merkelig er det siden hun jo endelig ble norsk i iOS 9. Hun har uansett ingen problemer med å forstå oss.

Stemmesøk har virkelig noe for seg, men det er dumt at man ikke kan søke inne i apper etter innhold på Netflix. Be henne om dette, og hun åpner søkepanelet i appen. Æsj, det er ikke noe gøy å søke med fjernkontrollen. Vi håper på universal stemme-søk kommer på plass i en oppdatering til denne, såvel som til Fire TV. Få på plass 4K i samme oppdatering, så er vi der.

Den er lynkjapp, Siri fungerer fint, og det er allerede et ganske imponerende app-bibliotek. Vi tror Apple har en vinner her, firern er milevis foran forrige generasjon.

Vi har testet Apple TV 4. http://itavisen.no/2015/10/30/forhandstitt-apple-tv-4/
Velg USA som sted, og du får Siri.

Annonse