Annonse


Derfor gikk Bitcoins i bånn

I går skrev vi om det store fallet i verdien på den virtuelle valutaen BitCoin.

Nå viser det seg at årsaken til fallet kan være at en riking ga bort hele 13 000 bitcoins til et veldedig formål.

Med en verdi på over 1500 norske kroner på det meste er det snakk om en gave på svimlende 19,5 millioner (19 500 000) kroner.

Les også hvordan kjøpe kryptovaluta eller hvordan kjøpe Bitcoin

Annonse


Den anonyme giveren annonserte gaven via det sosiale nyhetsstedet Reddit.com under det talende navnet «Bitcoinbillionaire».

Hun eller han valgte ut 13 tilfeldige personer som fikk ulike beløp. En av dem fikk alene en gave som var verd godt over 30 000 norske kroner regnet etter Bitcoin-kursen der og da.

Gaven skapte kaos på Bitcoin-«børsen» MtGox, der verdien sank fra 1525 til 916 kroner.

Kursen på Bitcoin bestemmes som med all annen valuta av tilbud og etterspørsel. Og som i den virkelige pengeverdenen kan pengemengden begrenses eller utvides.

Dette skjer i Bicoin-verdenen ikke ved at en sentralbank bestemmer det, men ved en komplisert algoritme som skal opprettholde balansen i markedet.

Denne algorithmen hadde åpenbart ikke fått med seg et scenario der en person med masse Bitcoin i «banken» kunne finne på å gi dem bort i stedet for å kjøpe varer og tjenester.

Bitcoins regnes som et økende problem av politiet i flere land fordi valutaen er mye vanskeligere å spore enn vanlige, elektroniske transaskjoner via kredittkort.

Dette fører naturlig nok til at kriminelle i økendfe grad bruker valutaen.

Kilder:
Ars Technica
BBC
E24.no