dell copilot+
Det virker som at Snapdragon X-maskiner med Windows 11 i det minste klarer 10 timer batterilevetid, men ytelsen er det flere spørsmål rundt. Bilde: Dell

Annonse


Windows-fansen holder pusten

Hva er det som skjer med Qualcomm sine Snapdragon X-brikker for det som skal være en ny æra Windows-bærbare som endelig skulle levere bra batterilevetid kombinert med balansert ytelse?

De første tallene er en stor skuffelse

Det var torsdag forrige uke vi skrev en sak om de aller første test-resultatene fra de nye Copilot+-maskinene, og tallene var ikke gode:

«Qualcomm er en stor løgner,» mener INIYSA på X og rapporterer at Qualcomm skrøt av rundt 15 000 flerkjerne-poeng i GeekBench og rett under 3000 enkjerne-poeng, mens ekte produkter ikke leverer mer enn rundt 11 000 flerkjerne-poeng og litt over 1800 poeng i enkjerne-testen. Qualcomm har en rekke ganger skrytt av at de nye brikkene yter bedre enn Apple sine, inkludert M3 som er den nyeste for bærbare.”

Egentlig skal ikke kundene få sine maskiner før 18. juni, men det er alltid noen som får ekstra tidlig, i tillegg til at det alltid lastes opp GeekBench-tester. De første testene kom ikke lang tid etter med månedsvis av reklame fra Qualcomm om at de nye brikkene yter bedre enn M2 og M3-brikkene fra Apple.

Annonse


Nå kan det se ut som at Qualcomm har testet brikker som ikke nødvendigvis blir å finne i bærbare som må spare på antallet W som brukes, men det er to ting å være klar over: det er mulig Qualcomm har tatt for hardt i, og at OEM-selskapene ikke klarer å nå hva Qualcomm håpet på, og nummer to at det må fastvare-oppdateringer på plass for å fikse ting.

Fra før av har Microsoft stoppet lanseringen av Recall til Windows 11 som i stedet blir en del av en lengre beta-periode.

En vanskelig balansegang

Det er også mulig at test-verktøyene ikke fungerer optimalt med de nye brikkene, men trolig er det en feil i de første brikkene i og med at de ikke klokker over 2,5GHz når Qualcomm hevder disse brikkene kan nå 3,4GHz. Det store spørsmålet er nå om de ulike produsentene vil måtte klokke ned brikkene så mye at de ikke er i nærheten av Apples M-serie for å oppnå akseptabel batterilevetid.

Om så er tilfellet vil de uansett tape mot Apple når det kommer til kombinasjonen ytelse og batterilevetid. Om så skjer er Windows-kundene i samme situasjon som de alltid har vært med x86: god ytelse når man virkelig trenger det, men ikke en god nok balansegang med batterilevetid og hvordan OS-et, i dette tilfellet Windows, styrer det hele.

Apple har aldri vært best på spill-ytelse, men det spørs at de blir slått av Qualcomms nye brikker. I de første testene klarte Resident Evil Village rundt 40 til 50 FPS med medium detaljenivå og 1080p-oppløsning med AMD FSR i ytelsesmodus, men med større FPS-dipp i flere deler av spill-opplevelsen.