microsoft pc-er
PC-markedet viser tegn til bedring, men salget av desktops er fremdeles i minus grunnet utfordringer i Kina. Bilde: Microsoft

Annonse


Endelig!

Det har vært triste år for PC-bransjen i skyggen av covid.

Laptop øker total-salget – desktops sliter fremdeles grunnet Kina

Analytikerne har flere ganger manet frem på, spesielt i 2023, at salget vil komme tilbake til mer normale tilstander i år, og nå er det første tegnet her på nettopp det. IDC melder nemlig at PC-salget øker med 1,5 prosent i denne perioden sammenlignet med samme periode i fjor, hjulpet av salg av 59,8 millioner PC-er.

IDC: “Med inflasjonstallene på vei ned, har PC-forsendelser begynt å komme seg i de fleste regioner, noe som har ført til vekst i USA så vel som Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA). Imidlertid påvirket deflasjonspresset i Kina direkte det globale PC-markedet. Som den største forbrukeren av stasjonære PC-er førte svak etterspørsel i Kina til nok et kvartal med nedgang for globale stasjonære forsendelser, som allerede møtte press fra bærbare datamaskiner som den foretrukne formfaktoren.”

Har trua på AI PC-er

På den annen side var første kvartal 2023 det svakeste PC-salget i historien med en nedgang på 28,7 prosent, så det skulle bare mangle, men i det minste er håpet at dette er en trend som vil akselerere.

“Til tross for Kinas problemer, forventes forbedringen å fortsette i 2024 ettersom nyere AI-PC-er kommer i hyllene senere i år og ettersom kommersielle kjøpere begynner å oppdatere PC-ene som ble kjøpt under pandemien. Sammen med vekst i forsendelser forventes AI-PC-er også å være dyrere, noe som gir ytterligere muligheter for PC- og komponentprodusenter,” heter det fra IDC.

Analytikerene refererer til Microsoft sin merkelapp for maskiner med kjapp nok NPU til å drive avanserte AI-oppgaver med enten Intel Core Ultra eller Snapdragon X Elite som Microsoft har store forventninger til og som de mener er kjappere enn Apple M3. Dette frontes av Surface Pro 10 og Surface Laptop 6 som skal avsløres 20. mai, dagen før Build 2024.

Annonse