surface laptop 6
Microsoft har veldig store forhåpninger til den nye Qualcomm-brikken som er designet av en tidligere Apple-brikkedesigner.

Annonse


Microsoft sikre de vil knuse MacBook

The Verge sine kilder avslører at Microsoft har store forhåpninger til den nye generasjonen ARM-maskiner med Windows 11 og Qualcomm Snapdragon X Elite. Også en Plus-variant av brikken er på vei.

“50 prosent kjappere”

Selskapet skal vise frem maskinene og snakke om generell ytelse og AI-ytelse 20. mai, dagen før den årlige Build-messen går av stabelen:

“La oss ta for oss den første først, da den er mest spennende: Qualcomm går nemlig rett i strupen på Intel og omtaler X Elite som to ganger kjappere enn Intel Core i7 13. generasjon, men med en tredjedel lavere energikrav. Ikke bare det, men Qualcomm utfordrer også Apple og mener brikken er 50 prosent kjappere i flertråd-ytelse sammenlignet med M2. CPU-en leverer visstnok også to ganger GPU-ytelsen sammenlignet med Intels i7-13800H,” skrev vi 24. oktober i fjor.

Du må vite dette om Windows i år

Nå hevdes det at brikken ikke bare vil slå M2, men også helt nye M3: “Kilder som er kjent med Microsofts planer forteller The Verge at Microsoft er overbevist om at en runde med nye ARM-drevne Windows-bærbare datamaskiner vil slå Apples M3-drevne MacBook Air både i CPU-ytelse og AI-akselererte oppgaver,” skriver avisen om de oppsiktsvekkende tallene. For å komme rett ut på markedet med nye brikker og maskinvare, og kunne knuse Apples M3-brikker, vil være sjelden kost i bransjen og gi Apple etterlengtet konkurranse i ARM-segmentet.

Annonse


For øvrig er det Gerard Williams III (tidligere Apple) som står bak de nye Qualcomm-brikkene etter at selskapet handlet hans selskap Nuvia i november 2021.

Surface Laptop 6 for næringslivet med Intel Core Ultra.

“Forbrukere vil ikke kunne velge Intel”

Microsoft satser visstnok tungt på brikkene som blir å finne i mange maskiner i år, ifølge samme avis. Vi har tidligere rapportert at spill-ytelsen visstnok blir meget god, selv med emulering, noe som igjen hevdes i artikkelen fra The Verge: “Windows AI PC-er vil ha kjappere app-emulering enn Rosetta 2.” Rosetta 2 er emuleringsplattformen Apple bruker for å kjøre Intel-kompilerte programmer på egne M ARM-brikker. Heldigvis er allerede Google Chrome klar med ARM-støtte for Windows 11, og denne versjonen skal være spesielt kjapp.

Noe som er litt overraskende er at The Verge sin Microsoft-journalist Tom Warren mener at Microsoft dropper Intel Core Ultra i de nye Surface Pro 10 og Surface Laptop 6-maskinene for forbrukere: i stedet leveres de kun med Snapdragon X Elite fra Qualcomm. Dette gir mer mening da vi vet at næringsliv-modellene av de samme maskinene leveres med Intel Core Ultra.

Men ikke bare skal ARM-maskinene rettes mot forbrukere, men Windows 11 får nye funksjoner først, inkludert en filutforsker med AI-funksjoner, Windows Studio Effects og mulighet til å generere bilder med AI gratis og mulighet for Copilot å se igjennom innholdet på PC-en for å gi bedre svar og forbedret funksjonalitet.

Surface Pro 10 for næringslivet.

Annonse