the pirate bay
Bittorrent-aktivetet på nettet har stupt siden 2022 og fortsetter på vei ned. I stedet bruker piratene strømme-tjenester og IPTV.

Annonse


Hvor forsvant bittorrent-piratene?

Sandvine, et selskap som leverer nettverksplattformer i Canada, avslører at fildeling ikke lenger står for mest opplasting-trafikk på nettet.

Fra 2004 til 2024

At P2P har stått for mye av nett-trafikken har vært kjent lenge, men landskapet har endret seg mye på 20 år. I 2004 var 35 prosent av all nett-trafikk P2P, mens det i 2024 tegnes et helt annet bilde av Sandvine. På mobiler er ikke fildeling å finne på topp 10 som går fra 8 prosent av all amerikansk trafikk, TikTok, til Instagrams 3 prosent. På datamaskiner er bittorent å finne på 6. plass med 4 prosent av det amerikanske trafikk-volumet, også der er det opplasting som er beregnet.

Pirat-strømme-tjenester for film og serier, og IPTV, tatt over for bittorrent-bruk for nedlasting av pirat-innhold – resten har Netflix, HBO, Amazon og Disney slukt.

Sandvine oppsummerer torrent-trafikk: “Som forventet fortsetter BitTorrent å fremstå som en betydelig faktor, med et lite antall brukere som genererer mye data. For eksempel bruker akademia og vitenskapssektorene BitTorrent, og som regel med VPN-er for å beskytte de store filene. Ulovlig deling av opphavsrettsbeskyttet fortsetter gjennom torrenting, men når det er sagt vil nok bruken av BitTorrent gå ned når folk i enda større grad bruker skyen og stadig oftere ser på innhold gjennom strømmetjenester.”

De mest populære appene i Europa – nedlasting og opplasting:

Playstation Now dominerer i USA.

iCloud og TikTok størst

Tallene avslører den samme trenden på mobiler og andre type enheter som du ser av listen på venstre side. Der dominerer Apple med iCloud som står for 9 prosent av all opplasting, og med 101MB mot 56MB “sub. volume,” mot samme selskaps FaceTime-tjeneste på andreplass med 5 prosent og 56MB. På mobil er ikke Apple like dominerende, for der er TikTok, Facebook Messenger og Snapdchat på topp, med henholdsvis 8, 8 og 6 prosent med 10MB, 10BM og 7MB “sub. volume.”

Amerikanske tall.

Dette er de mest populære kategoriene i 2023, USA:

Her er tallene fra mars 2022:

Annonse