rtx 4090 itavisen
Prisene på RTX 4090-kort er berg- og dalbane. Pass på at du ikke betaler overpris: de aller fleste kortene yter det samme.

Annonse


Pass deg for DRØYE priser

Du vet det kanskje allerede, i det minste om du har lest denne artikkelen, at USA har et eksport-forbud mot Kina på data-komponenter som yter over en viss grense.

Samtidig, i Kina…

Dette rammer RTX 4090-kortene fra Nvidia, noe som igjen betyr at spillere som vil ha et slikt kort må ut med 40 000 kroner grunnet knapp tilgjengelighet. USA og Kina er nemlig i et AI-kappløp, og begge land ønsker så mye datakraft som mulig. Rett før forbudet ble igangsatt tidligere denne måneden, valgte Nvidia å prioritere Kina for RTX 4090-kort, og landet har svart med å gjøre det beste ut av situasjonen.

Visstnok har landet opprettet fabrikker i hele landet som får store deler av RTX 4090-kortene. Deretter “demonsteres” kortene for å ta mindre plass i server-rack – de originale kjøle-løsningene som forbrukerne nytter er nemlig for lite plassbesparende. Men de går langt lenger enn som så: GDDR6X RAM-en og GPU-en fjernes fra hovedkortet for så å bli loddet på nye hovedkort som tar enda mindre plass i server-oppsettene som brukes i AI-arbeid.

RTX 4090-prisene i Norge har i visse tilfeller eksplodert

Situasjonen i Norge er heller ikke positiv, selv om eksport-forbudet ikke rammer oss. Det er kort å få tak i til drøye 20 000 kroner, men det er stadig færre av dem. Et eksempel på den pris-økningen er MSI sitt RTX 4090 SUPRIM X HDMI 3xDP 24GB som i september kunne handles for 23 999 kroner, men som nå koster 24 649.

Annonse


Asus’ RTX 4090 ROG Matrix Platinum 2xHDMI 3xDP 24GB er riktignok et spesial-kort, men det var på super-tilbud en kort tid i oktober til 29 990 kroner, for så å sprette opp til 39 999 kroner. Pris-situasjonen er mildt sagt kaotisk der visse modeller er økt noe voldsomt i pris, og det er vanskeligere å finne kort på lager til rundt 22 000 kroner: i stedet vil man ofte måtte punge ut 24 000 kroner eller mer.

Et konkret eksempel er Inno3D GeForce RTX 4090 iChill X3 HDMI 3xDP 24GB som var tilgjengelig for drøye 21 000 kroner. Den prisen er det bare å glemme nå, og det er kun en nettbutikk som selger akkurat denne modellen – pris nå? 30 059 kroner.

Det er ikke store forskjeller på RTX 4090-kort når man snakker FPS i de fleste oppsett. Det er lydnivå, inkludert vannkjøling, man eventuelt betaler ekstra for, med ditto muligheter for å overklokke.

Annonse