nvidia geforce rtx 4090
Kinesiske spillere som ønsker den beste spill-ytelsen må ut med 40 000 kroner for Nvidia RTX 4090 ettersom lagrene tømmes for kortene grunnet en amerikansk eksport-bannlysning.

Annonse


SKREKK-PRISER: 40 000 kroner for RTX 4090

Kinesiske spillere er igjen nektet å kjøpe Nvidias kjappeste spill-kort RTX 4090 direkte fra produsenten. Dette er på grunn av USAs eksport-forbud mot å selge veldige kraftige komponenter til Kina.

Nektes import – prisen doblet

RTX 4090 er det kjappeste spill-kortet på markedet, og med 24GB RAM kan det utføre tunge arbeidsoppgaver. Det er derfor forståelig at USA er bekymret for at kortet kan brukes til militære eller andre sensitive formål. Det merkelige er at RTX 6000 Ada, et proff-kort med 48GB RAM, fremdeles er i salg i Kina. Dette kan skyldes at proff-kort er regulert annerledes enn spill-kort.

Forbudet mot RTX 4090 har ført til at tilgjengeligheten på kortet har tørket ut i Kina. Dette har igjen ført til at prisene har doblet seg.

Prisen i Norge er heldigvis fremdeles uendret

I Norge er prisen på RTX 4090 fortsatt drøye 20 000 kroner. Dette er omtrent den samme prisen som da kortet ble lansert for 13 måneder siden.

Annonse


Det ventes at Nvidia skal avsløre RTX 4070 Super og 4080 Super 8. januar. Disse kortene er sannsynligvis ikke underlagt eksport-forbudet, så de vil sannsynligvis være tilgjengelige i Kina.

Forbudet mot RTX 4090 har flere konsekvenser:

  • Kinesiske spillere må betale dobbelt så mye for kortet.
  • Tilgjengeligheten på kortet er dårligere.
  • Kinesiske spill-utviklere kan få problemer med å utvikle spill som krever kraftig grafikk.

Det er uklart hvor lenge forbudet vil vare. Det er mulig at USA vil oppheve forbudet hvis Kina iverksetter tiltak for å sikre at kortene ikke brukes til militære formål.

Annonse