Jeg ble fort glad i Sony “SRS-XP700” da jeg testet den vinteren i 2021. Kan Sharp følge opp to år senere og vinne over Sony med “SumoBox CP-LS100”?
Introduksjon
“SumoBox.” For et merkelig navn, men med et kjapt titt på designet er det lett å skjønne hva produsenten som veldig mange har, eller har hatt et forhold til, prøver å formidle. Den er barsk, litt tung, og den kan mange ting. Jeg vet ikke helt hvordan navnet merkevare-navnet representerer at den er laget for både lytteren og musikeren, men det er noe man må være klar over.
Størrelsen er perfekt, den kan en hel del ting og det er mange fysiske brytere – denne må vel være en vinner, eller hva?
Spesifikasjoner (pris: 5490 kroner)
- 120W RMS / 105dB via 2 x 8″ woofers + 2 x 2″ tweeters
- Opp til 10 timer spilletid – 14.8V 5Ah Lithium-ion batteri
- 3 x input-kanaler: TRS/XLR combo (x 2) and Aux/Bluetooth (x 1)
- SAM fra Devialet
- Bluetooth 5.0 + EDR
- 35mm (1 – 3/8″) standard høyttalerstativ kompatibel
- Instrumentbalansevelger
- Duo-modus | Speaker Link
- Fungerer med Sharp Life-appen
Design
Sharps høyttaler har omtrent samme størrelse som Sony sin (Sumo-en er litt mindre), men der skiller de to lag. Der Sony sin er mer glorete og med et forbruker-sentrisk design, spiller Sharp konkurrenten på et skikkelig tøft design-utrykk. Dette er en høyttaler man forventer å se i et konsert-lokale og ikke i stua. Jeg må si jeg liker det, men elsker du RGB blir du skuffet: du vil ikke se et eneste lys bortsett fra de som lyser opp baksidene.
Annonse
Som du kan se er det mye å forholde seg til med manuelle brytere – så moro! Men, gleden er kortvarig om man ikke synger eller spiller gitar, for ingen av disse gjør noe som helst om man kun hører på Bluetooth-musikk. Det er hva jeg testet i denne anmeldelsen. Sharp beholder uansett fokuset og tar “jeg har høyttaler og gitar-forsterker på farten”-greia med seg og når man titter på baksiden, både design- og funksjons-messig.
App og funksjoner
Jeg må bare få dette ryddet av veien med en gang: dette er en av disse Bluetooth-produktene som er veldig sensitive med Bluetooth-tilkoblingen. Jeg kan ikke huske at jeg i første del av test-perioden opplevde at appen oppdaget at mobilen var tilkoblet uten først å ta omstart minst en gang. Det virker som Bluetooth er humør-syk, for på tampen av test-perioden fungerte koblingen som ønsket. Jeg kan ikke forklare det.
Et annet problem er at rekkevidden er snodig svak sett i forhold til størrelsen. Man skulle tro den hadde bedre rekkevidde enn en smart-høyttaler som er 10 ganger mindre, men så er ikke tilfellet. Rekkevidden er for dårlig, og det trekker ned.
Når det kommer til funksjoner er det mange av dem, ikke bare kan du nappe ut batteriet og koble inn et oppladet et, du vet: for når du spiller konsert og må pause settet for å stappe inn et nytt batteri. Det er også 2 x USB A-innganger, en i batteriet og en i selve høyttaleren. Dette trekker opp.
Så over til appen. Som den noe svake Bluetooth-tilkoblingen, er appen rar. Sharp har nemlig gjort den tabben å kopiere de fysiske bryterne på baksiden, og gjenskapt dem i app-grensesnittet. Det er knotete å vri seg til korrekt lydbilde. At noe så banalt er vanskelig gjør at man får lite lyst til å hente den opp og justere lyden.
Lyd
For lyden må skrus på. Bassen er i overkant “rølpete,” noe som gir mening med fuzz-gitar, men ikke med musikk. Detaljnivå i musikk-landskapet? Nei, det kan du ikke forvente deg, dog er det ikke det de fleste er ute etter med en party-høyttaler som dette jo først og fremst er. At den kan spille vertikalt og horisontalt er positivt, så bare legg ned flatt før festen starter.
Jeg testet den ute, og foruten kort rekkevidde mot mobilen, vil jeg anbefale å koble to sammen, for det er mulig. Om ikke kan det tenkes at du ikke plager naboen nok, og da har den ikke bestått testen.
Konklusjon
Det er nok jeg som har misforstått Sharps produkt litt: det er et stort fokus på å bruke høyttaleren som gitar-forsterker og ditto for vokal, ikke bare når man bruker produktet kun som Bluetooth-høyttaler, men også på produktsiden. Jeg fant appen kronglete å bruke, og synes det er dumt at man ikke kan stille inn EQ-en med de fysiske bryterne. Det er også irriterende at mobilen må være såpass nærme høyttaleren for ikke å unngå at lyden kuttes.
Det positive SumoBox er at den kan mye, og at størrelsen er korrekt. La meg gjenta meg selv: denne vil være et langt bedre alternativ for de som spiller og lytter, og ikke bare de som søker sistnevnte.