eu skal si ja til microsofts activision/blizzard-handel
Kilder avslører ovenfor Reuters at Microsoft vil få EU-godkjennelse for å handle Activision/Blizzard allerede på mandag, men de er blokkert i Storbritannia om ikke anken vinner frem.

Annonse


OPPDATERT: EU sier ja til Microsofts giga-handel av Activision/Blizzard

Reuters har litt av et scoop: deres kilder mener EU kommer til å si ja til Microsofts 69 milliarder dollar handel av Activision/Blizzard.

Opprinnelig publisert 11. mai.

Oppdatert, 15. mai, 16:35:

EU har godkjent Microsofts handel av Activision/Blizzard. Det bekrefter EU selv på sin egen side med følgende åpningsparagraf:

Annonse


“EU-kommisjonen har godkjent, under EUs fusjonsforordning, det foreslåtte oppkjøpet av Activision Blizzard («Activision») av Microsoft. Godkjenningen er betinget en full overholdelse av forpliktelsene tilbudt av Microsoft. Forpliktelsene tar fullt ut konkurranseproblemene identifisert av Kommisjonen og representerer en betydelig forbedring for skyspill sammenlignet med dagens situasjon.”

Det EU henviser til er at Microsoft skrev under på avtaler med Nvidia og Nintendo om spill-strømming. Det store kravet fra EU er at Microsoft lar enhver spiller i EU-området spille alle nåværende og kommende Activision/Blizzard PC-spill på hvilken som helst strømme-plattform gratis.

Microsoft fikk som kjent nei i Storbritannia som jo ikke lenger er med i EU, men de har anket og vi tipper at det nok ikke vil sette en stopper for handelen. Spikres handelen vil Microsoft eie ikoniske spillmerkevarer som Call of Duty, Diablo og Overwatch.

I USA har Microsoft og problemer med å få godkjennelse, og FTC har til og med saksøkt for å stoppe handelen. Det vil likevel overraske om det ender med nei fra USA og ja fra EU.

Får trolig ja fra EU på mandag

Og det skal skje allerede neste uke. 15. mai er per Reuters sine kilder den mest aktuelle. Nyheten kommer etter at Storbritannias “UK Competition and Markets Authority” sa nei i april etter at Microsoft gjorde sin intensjon om handel kjent i januar 2022.

“Årsaken er sky-gaming: CMA mener selskapet eier mellom 60 til 70 prosent, og at handelen vil øke dette til et nivå som vil nærme seg et de facto monopol. De peker også på dominans i PC-spilling med Windows, Azure og Xbox Cloud Gaming,” uttalte vi om avgjørelsen i april.

“Skyspill trenger et fritt, konkurransedyktig marked for å drive innovasjon og valgmuligheter. Det oppnås best ved å la den nåværende konkurransedynamikken i skyspill fortsette å gjøre jobben sin,” uttalte Martin Coleman, ekspert under CMA-saken.

Hva skjer om Storbritannia sier nei?

Microsoft har allerede anket avgjørelsen. Vi er usikre på hva som skjer (og hva Microsoft gjør) om EU sier ja og Storbritannia, som jo ikke lenger er med i EU, sier nei.

Uansett er det som skal ha vunnet over EU er Microsofts spillstrømme-avtaler med Nvidia og Nintendo. Dette per Reuters sine kilder i mars.

EU har satt 22. mai til å konkludere i saken, så et svar får vi snart uansett hva som skjer.

Annonse