euskalundersøkeactivisionblizzardoppkjøpet
EU har frem til 23. mars 2023 å konkludere i sin etterforskning inn i Microsofts plan om handle Activision/Blizzard til hundrevis av millioner kroner.

Annonse


Nå starter Microsofts store skrekk

EU starter gransking av Microsofts tilbud på Activision/Blizzard.

Dette høres ut som veldig dårlig nytt for Microsoft

EU mener at handelen kan redusere konkurransen i markedet for “distribusjon av konsoller og PC-er, video-spill og PC-OS.”

Kommisjonen har allerede i en tidlig fase rapportert at “transaksjonen kan redusere konkurransen betydelig på markedene for distribusjon av konsoll- og PC-videospill, inkludert abonnementstjenester for flere spill og/eller strømmetjenester for skyspill, og for PC-operativsystemer.”

Dette er definitivt ikke gode nyheter for Microsoft som har uttalt de tror handelen går i boks, men en rekke land har undersøkt tilbudet som har en verdi på 705 milliarder kroner med dagens kurs.

Annonse


Videospill tiltrekker seg milliarder av brukere over hele verden og er blant de raskest voksende formene for digital underholdning. I årevis har Microsoft vært en stor aktør på tvers av spillforsyningskjeden. Det kjøper opp Activision Blizzard, en svært vellykket produsent av spillinnhold. Vi må sørge for at det finnes muligheter for fremtidige og eksisterende distributører av PC- og konsollvideospill, så vel som for rivaliserende leverandører av PC-operativsystemer. Poenget er å sikre at spilløkosystemet forblir levende til fordel for brukere i en sektor som utvikler seg i et raskt tempo. Vår dybdeundersøkelse vil vurdere hvordan avtalen påvirker spillforsyningskjeden.

Margrethe Vestager, “Executive Vice-President”, konkurranse-politikk, EU.

Microsoft visste kanskje at dette kom

Også EU argumenterer, som Sony, at Microsoft kan stenge tilgang til Activision Blizzards-konsoll- og PC-spill som Call of Duty og andre “AAA-spill,” som EU skriver i pressemeldingen.

Microsoft har nettopp sagt de ønsker Call of Duty på Playstation så lenge Sonys konsoll finnes.

Kommisjonen mener at Microsoft kan ha fordel av å skvise ut andre slik at de ikke kan distribuere Activision/Blizzard-spill på konsoller og at de får en fordel i skyen.

EU oppsummer med at de mener dette kan medføre høyere priser, lavere og kvalitet og mindre innovasjon, og at dette igjen vil ramme forbrukerne.

Hva med Apple?

EU gjør også en annen ganske interessant ting her, og peker på at PC-er med Windows, som har nærmest monopol på spilling på annet enn konsoller (om man utelukker mobil), blir enda verre med handelen og at dette kan medføre at brukerne likevel “ikke handler en ikke-Windows PC.”

Dette er smått humoristisk da alle vet at Mac-er ikke er gaming-maskiner for de nyeste AAA-spillene, noe som i stor grad er Apples valg som til gjengjeld har halvparten av mobil-markedet og derfor er store på spill der.

EU har gitt kommisjonen frem til 23. mars 2023 til å komme til en avgjørelse i saken.

Annonse