ipadhøsten2022kommentar
iPad Pro M2 er kjapp, men har samme 12,9"-panelet og nekter brukeren ekte multitasking selv med en skrekkelig pris på 20 000 kroner. Balansen mellom profesjonelle, forbrukere, maskinvaren og programvaren er ikke helt i vater med Apples iPads.

Annonse


KOMMENTAR: Jeg er forvirret

Vi er kanskje på vei inn i en ny æra med Apple-nettbrett der Pro-modellene skiller lag med de andre modellene i enda større grad enn nå, og da mener jeg i større forstand enn at iPhone Pro har “pro” i seg.

Den kjedeligste oppgraderingen på lenge

For iPad Pro M2 er kun en kraftig CPU- og GPU-oppgradering. Det er ingenting nytt å hente her for den jevne surfer: intet nytt design, ikke et billigere alternativ for de som ønsker en iPad med 120Hz, men som ikke trenger en Apple Pencil 2 med den nye funksjonen for å teste det man ønsker å utføre – iPad Pro er nå et dyrt nettbrett laget for skapere og profesjonelle som trenger bøttevis av kraft, men som ikke ønsker en MacBook Pro. Hvor mange er det av disse?

Det er selvsagt grunner til at tegnere/illustratører ønsker seg en kraftig iPad Pro med Apple Pencil, men dette er og vil være en mindre kundemasse enn de som trenger noe å kommunisere, surfe og spille på.

Derfor tilbyr Apple nye iPad, men en laptop-erstatter er den ikke alltid med en så liten skjerm. I det minste er den ikke “overkill.”

Annonse


Det er også derfor den er utsolgt og nye iPad Pro ikke er.

Det er likevel alt for stor forskjell mellom iPad og iPad Pro. Vi trenger et nytt produkt mellom disse to, for hva som skjer med iPad Pro nå er jeg ikke lenger så interessert i.

Ok, men det gjør ikke multitaskingen bedre.

Øk skjerm-størrelsen – slipp “Stage Manager” fri

Det er to ting som foregår samtidig her: mine egne ønsker, og det Apple har planer om. Jeg kjenner kun til hva jeg selv ønsker, og kan ikke annet enn å spekulere i hva Apple ønsker basert på hva vi vet de gjør med iPhone-serien.

iPad Pro 12,9″ 128GB med Magic Keyboard koster 20 280 kroner. Det er vanvittig mye penger for en enhet som fremdeles nekter brukeren ekte multitasking.

iPadOS 16.1 med “Stage Manager” har overbevist meg om at Apple må lansere større iPad-er: gjerne 14 og 15-tommere. Hva md en 13″ og en 15″? 16″ blir nok noe i overkant – hva blir servicen om man knuser en berøringsskjerm med 120Hz?

Uansett ønsker jeg meg en 15″ iPad med 120Hz, men jeg trenger ikke en M2-brikke. M1 og 8GB RAM er nok. Jeg er heller ikke veldig interessert i hvordan kameraene er, så lenge selfie-kameraet er bra nok til video-samtaler og har “Center Stage.”

Som nevnt: for skapere.

Alle iPhones må få 120Hz for å hjelpe iPad

Jeg vet er uhørt av Apple å levere annet enn Pro-enheter med 120Hz, men en eller annen gang må jo Apple levere 120Hz som standard på samtlige iPhone-modeller. Det blir for dumt med 60Hz – man må slettes ikke være “profesjonell”, utover å surfe, for å ha glede av 120Hz.

Når Apple så har skilt ProMotion fra kravet om Pro-maskinvare, så bør det tilbys et lettere tastatur-deksel med en berøringsflate som er større, i det minste på Pro-modellene. Og for gode gud Apple: tilby disse i like mange farger som iPad. Må dere være konservative?

Jeg har hintet til ønsket om større iPads tidligere, samtidig som mine tanker om iPadOS og “Stage Manager” har falmet siden sommeren.

Hva bør man kalle en iPad med 120Hz og et stort panel? Hva med iPad Air Max? iPad Max? Hva med iPad Plus? “Plus” blir kanskje litt teit all den tid iPhone Plus har 60Hz-panel.

iPad 10. kommer i fine farger, men har gigantiske mengder ramme og mangler 120Hz, en selvfølge vinteren 2022.
Dette er nye Smart Folio: bør ikke tastaturet til Pro-modellen har større berøringsflate?
iPad Pro-modellen.

Program- og maskinvaren er forvirrende nå

Den største årsaken til at jeg tenker i disse baner er at iPad Pro har mistet litt av glansen, jeg må si det.

Ikke bare fordi iPad Pro M2 var en i overkant visjonsløs lansering (ikke en gang kameraet i front er i landskapsmods som iPad 10), men også fordi “Stage Manager” på mange måter er Apple på sitt verste: de er så nærme til å gi brukeren full kontroll, men til syvende og sist er det bare snakk om apper som overlapper hverandre. Jeg er enig med Mark Gurman i at funksjonen trenger å overhales, men det er ikke grunnet bugs i programvaren, og også i mindre grad problemene når man kobler til en ekstern skjerm.

Man har jo med tidligere iPadOS-versjoner alltid hatt mulighet til å ha to apper oppe ved side av hverandre.

Årsaken til at (konservative) Apple holder tilbake er nok maks-størrelsen på 12,9″, og til den dag det skjer at Apple lanserer noe større, så vil ikke iPadOS endre seg.

Med andre ord sitter brukerne igjen med kun en liten smakebit på hva som kunne ha vært i form av multitasking, og en M2 iPad Pro som ikke har stor nok skjerm til å dra nytte av det, samtidig som de forbedrer ytelsen profesjonelle er avhengige av.

Hvem er det Apple prøver å tilfredsstille?

Annonse