Ipados16ios16sniktitt
Stage Manager gjør det mulig å flytte tre apper rundt som du ønsker. Like viktig er det at den gir bedre oversikt over åpne apper og dokumenter.

Annonse


Jeg har testet iPadOS 16 og iOS 16

Jeg kastet meg over beta 1-versjonene av iOS 16 og iPadOS 16 sekundet Apple gjorde dem tilgjengelige for utviklere i går.

IPadOS 16

For Apple så ut til å gi oss alt vi håpet på i går, og som ble ryktet. La meg først forklare iPadOS 16 som det jo ble lekket av Mark Gurman skulle få et multitasking-modus – vi visste bare ikke hvordan det kom til å fungere før i går kveld.

For å gi brukeren mer plass (foruten å lansere en større iPad Pro 15 tommer) er det endelig mulig å øke oppløsningen, noe jeg har forespurt tidligere.

Jeg går aldri tilbake til noe annet enn «mer plass»:

For det første er ikke Stage Manager, som funksjonen heter og som også er å finne i macOS Ventura, på som standard men må aktiveres fra hurtigkontroll-panelet. Der får man samtidig valget, om man trykker med to fingre, om å skjule hurtig-raden med de åpne appene (app-gruppene er listet opp med ikoner så man ser hvilke og hvor mange man evt. åpner samtidig) og dokumentene på venstre side – man kan også skjule den tradisjonelle app-linjen på bunn av skjermen.

Annonse


Det er kun mulig å ha tre åpne apper samtidig og åtte om man kobler til en ekstern skjerm eller en Mac.

Stage Mananger husker alle vindus-posisjonene uansett hva man gjør, og som en digresjon trenger man ikke å aktivere et app-vindu for å bla. Om man ønsker Safari i fullskjerm, noe jeg gjør, men kanskje ønsker å ha Gmail og YouTube oppe som mindre vinduer, er det enkelt å skifte mellom dette uten å tenke på det. Du kan velge å åpne Gmail for å åpne alle de andre mini-vinduene som du kan endre størrelse på som du vil, eller du kan bevege musen mot venstre side for å hente opp den nye app- og dokument-oversikten. Apper som kjører i fullskjerm, selv om Stage Manager er aktivert, kan ikke hente frem den nye app-listen når man fører musen til venstre.

Nytt i iPadOS 16 er også en kraftig forbedret Safari som nå gjør det mulig å skrive og redigere WordPress-artikler uten å måtte vente på at markøren skal flytte seg. Jeg skjønner dette er veldig spesifikt min jobb, men forventer derfor at Safari også er kraftigere på andre måter.

Å dele bilder er smartere i iPadOS 16 og iOS 16:

Det jeg savner noe veldig er muligheten til å feste apper til høyre eller venstre: dette er kun mulig med Stage Manager av, uten at jeg kan skjønne hvorfor. Jeg håper og regner med dette kommer på plass i beta 2 eller nyere.

Ved å flikke tre fingre til høyre eller venstre skifter man kjapt mellom en gruppe åpne Stage Manager-apper eller fullskjerms-apper med en snasen ny animasjon.

Jeg er foreløpig fornøyd med Stage Manager på iPad og mener at funksjonen gjør så godt den kan å optimalisere opplevelsen på iPad som jo tross alt har en liten skjerm. Apple må også holde kontroll på batterilevetiden, og her er et varsel: den er ikke særlig god i første beta og du vil i tillegg oppleve krasj.

Både Mac og iPad får Stage Manager, så om man kobler dem sammen blir opplevelsen sømløs:

IOS 16

Jeg hadde ikke like store forventninger til iOS 16 i forhold til forbedringer, men du kan i det minste berolige deg med at batterilevetiden er en god del bedre, dog: det er bare å forbedere seg på et par krasj her og der. Heldigvis kommer den fort til hektene igjen.

Den store nyheten i år er at låsskjermen har fått den største overhalingen… siden iPhone ble lansert (hvorfor er ikke det samme å finne i iPadOS 16?).

Dette er mye bedre, men jeg kunne ønske jeg kunne plassere så mange widgets jeg ønsker – i stedet må man velge med omhu:

Apple har vært smarte og kopiert hvordan man gjør det på Apple Watch, men det er dessverre (det hadde kanskje rotet til kamera- og widget-sveipene) ikke mulig å sveipe mellom ulike lås-skjermer: du må holde fingeren inne på skjermen. Velger du vær-utgaven får du også været som bakgrunn uten mulighet for å endre bakgrunn, noe som er merkelig og som kanskje endres i en kommende beta.

Det er mange fine oppsett å velge mellom: du kan se jordkloden i forhold til hvor du befinner deg i verden, du kan velge tradisjonelle bakgrunner, bilder av personer fra foto-appen eller en emoji-bakgrunn (som jeg holder meg langt unna).

Jeg har tradisjonelt holdt meg unna å bla i iOS 15 sitt rotete varsel-system, men i 16 er denne heldigvis bedre med en rullerende effekt. Varslene er nå plassert et stykke ned på lås-skjermen og viser, i det minste etter personlig erfaring, mer interessante varsler først.

Kamera-et er smartere:

Utover lås-skjermen og interaktive sportsresultater i regioner som er støttet, er det ingen andre store grensesnitt-endringer å snakke om. Av funksjoner finner vi et nytt Fokus-system (jeg brukte aldri den forrige versjonen og tviler på at jeg kommer til å bruke denne, men det er kanskje bare meg) som også er koblet mot lås-skjermen:

Med det nye og strømlinjeformede oppsettet for Fokus kan du velge hvilke apper og personer du vil ha varslinger fra, ved å enten tillate eller dempe varslingene. Knytt sammen låst skjerm og Fokus, slik at personligheten til iPhonen din tilpasser seg det du vil bruke den til. Du kan sveipe deg fra fokuset Egentid til fokuset Jobb for å vise widgeter med huskelister og informasjon om kommende møter.

Apple

Dette har alltid vært mulig med Android, og nå kommer det til iPhone:

Av mer nyttige forbedringer finner man muligheten til å redigere sendte iMessage-meldinger (hvem hadde trodd Apple skulle slå Twitter?), bedre søk i Apples e-post-app, automatisk deling av knipsede bilder direkte til angitt delt foto-album og ikke minst passnøkler som også er implementert i iPadOS 16 (les mer om den nye standarden):

Passnøkler er en helt ny påloggingsmetode. Den er gjennomgående kryptert og beskyttet mot nettfisking og datalekkasjer. Det gjør passnøkler til en sikrere løsning enn alle vanlige former for tofaktorautentisering. Den kan også brukes på enheter som ikke kommer fra Apple.

Apple