testavasus28VG28U
28VG28U er langt ifra størst eller mest fancy, men den har egentlig alt du trenger om 28" er nok. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Hva får man for 6000 kroner?

Asus sin 28VG28U, eller VG28UQL1A som er det komplette navnet, lover kjapp 144Hz-oppdatering, 4K og… vel, hele pakken, og det for 6000 kroner.

Introduksjon

Skjermen er fra i sommer, men da tilbudet kom om å teste en skjerm som hverken er størst eller dyrest, men samtidig leverer mange av de egenskapene alle ønsker seg, ble jeg nysgjerrig.

Merk at alle bilder med innhold på skjermen ikke er manipulert.

Foruten 28″ størrelse og 3480 x 2160 oppløsning, hva finner man av ting og tang?

  • 1 ms responstid
  • 2 x HDMI 2.1 – 4K 120 Hz uten “chroma subsampling” (4:4:4) på PlayStation 5 og Xbox Series X
  • 2x HDMI 2.0
  • Hodetelefon-inngang
  • Asus Extreme Low Motion Blur Sync (ELMB Sync) – samarbeider med VRR
  • G-Sync, FreeSync Premium
  • HDR 400
  • Lysstyrke (Typ.) : 300cd/㎡
  • Kontrast-nivå (HDR, Max): 1,000,000:1
  • Kontrast ratio (Typ.): 1000:1
  • 90 prosent DCI-P3
  • VESA-støttet veggmontering

Design

Foten er robust konstruert og med velkjent Asus ROG-design. Under rammene på skjermen, som er mer enn hva jeg er vant til med OLED-skjermer, skimtes som vanlig Asus-logoen. Som vanlig må jeg lete bak på høyre side av skjermen å finne innstillings-knappene.

Annonse


Du vil måtte føle etter knotten om du ikke bruker Windows-programmet.

Dette er fryktelig klønete, og som vanlig er det flere knapper der i tillegg til den lille knotten man blar opp og ned og går tilbake med. Ikke trykk x-en, da avslutter du menyen og går tilbake. Det er egentlig bare å glemme alle knappene, og utføre alt med knotten.

Selv om dette er en gaming-skjerm, har den kontor-triks: du kan snu den loddrett. Ja, se det: nå kan du endelig gjøre mer arbeid i Excel!

Du kan vippe den begge veier, og tilbake til vannrett design er du klar for å spille.

Funksjoner

Du trenger heldigvis ikke rote i menyene, spesielt ikke med HDR aktivert på PC eller konsoller, da det meste er grået ut, inkludert lysstyrke. Du får heller ikke tilgang til overklokking, ELMB/ELMB Sync, GameVisual eller Shadow Boost. I tillegg forsvinner VividPixel, ASCR (“ASUS Smart Contrast Ratio”), Aspect Control og blå-lys filteret. Au da? Da er det vel kanskje ikke så viktig?

Og ganske riktig: GameVisual og Shadow Boost er Asus-spesifikke-triks for å øke og senke kontrast og lysstyrke. Innstillingene kan endres per spill-sjanger om du ønsker rote med slikt.

GameVisual er til om du ikke ønsker HDR, men kontroll.

Du kan laste ned Asus sitt DisplayWidget Lite. Med dette programmet kan du styre innstillingene du har tilgang til via knotten, i Windows. Dette inkluderer GameVisual-innstillingene.

DisplayWidget Lite lar deg endre alle innstillingene i Windows, så du slipper knote. Merk at samtlige av funksjonene på topp ikke fungerer med HDR aktivert.

Du finner nok av tilkoblingsmuligheter her, og du kan koble til en Playstation 5 med HDMI 2.1, en Xbox Series X med ditto versjonsnummer og PC-en din via DisplayPort. Perfekt. Kunne jeg ønske jeg kunne unnslippe knote-menyen med knotten og at input-valget dukket opp først i menyen? Ja, det kunne jeg, men knotten blir kjapp med litt trening.

Skjermen støtter opp til 120Hz på Playstation 5.

I menyen finner du som er vanlig på slike skjermer en FPS-teller, sikte og en timer. Du kan også aktivere USB-lading (2 x porter) selv om skjermen dvaler – dette er av som standard.

Jeg setter pris på at foten er stabil, for Asus lar deg helt fritt posisjonere skjermen alle veier uten at man bør bekymre seg for at den velter. Bare sørg for å holde nedtrykk på den.

Du kan trekke skjermen helt ned i bordet, men jeg kunne ønske den kunne høynes med mer enn 120 mm.

Bildekvalitet

Du trenger ikke bekymre deg for noe, egentlig, utover at du kanskje angrer på at du ikke gikk for en større skjerm, en buet en eller kanskje tar den helt ut med en OLED TV. Dette er jo ikke en slik skjerm, det er ingen Ark Odyessey, men Asus tar likevel vare på deg med både G-Sync og FreeSync Premium.

At du også får så høy oppløsning på en liten flate sørger for et sylskarpt bilde. Også på Playstation 5 og Xbox Series X får du glede av VRR, og Playstation 5 som jeg testet på fungerte flott med korrekt oppløsning “ut av boksen.”

Dette er kun en IPS, og ingenting mer fancy. Du kan derfor ikke forlange uendelig med kontrast eller “ekte svart.” Selv om Asus lister opp skjermen med anti-lysrefleksjoner som en egenskap, må du være klar over at sollys som kommer inn på siden fra et halv-åpent vindu vil reflektere.

Selv i Call of Duty: Modern Warfare fra 2019 når man ikke 100FPS med alt på maks kvalitet og 4K-oppløsning med et RTX 3080-kort.

Konklusjon

Ingen får alt for 6000 kroner, men i dette tilfellet er det lite du ikke får, om vi skal telle på det. Klart, er skjermstørrelse viktig er det bare å glemme en 28 tommer, men det visste du fra før av.

Er du interessert i å bruke PC-skjermen til film, er HDR-en for lav på denne, men om du har begrenset med plass eller synes 28 tommer er nok, er det nok vanskelig å finne en bedre deal enn skjermen med det usexy navnet VG28UQL1A. Prøv å si det fort på fest.

Til gjengjeld har Asus stappet inn mange piksler for 6000 kroner, og man får ditto 144Hz-oppdatering og HDR som ser ålreit ut, om enn som ikke krever sveisebriller.

Skjermen er ikke størst, men den er skarp og lyssterk.
TEST: Hva får man for 6000 kroner?
Vi konkluderer
28VG28U leverer en komplett, om enn dog liten opplevelse. Ønsker du 144Hz og 28 tommer er det lite som slår denne til 6000 kroner, men merk at den "kun" har IPS-panel og begrenset HDR.
Leservurdering29 Vurderinger
4.3
+
Kjapp
Høy oppløsning
Støtter alt
Lyssterk
Nok innganger
Smart Windows-menykontroll
-
Litt mye ramme
Litt mye gjenskinn
Svak HDR
8

Annonse