dellxps15test
Dell XPS 15 til nesten 30 000 kroner yter ikke overraskende godt, men den er også en glede i bruk. Alle bilder: Trond Bie

Annonse


TEST: Jeg beklager jeg ikke testet den før nå

Jeg kan ikke helt svare på hvorfor jeg ikke har testet Dells XPS-laptoper før.

Introduksjon

Jeg har lest gode ting om disse i lang tid, spesielt etter at de oppgraderte dem med nesten null ramme. Etter en heller dårlig opplevelse med min forrige test-maskin ønsket jeg å teste noe som er hypet i teknologi-pressen for å finne ut om det faktisk stemmer.

Dell lanserte nylig også en XPS 13 Plus med en slags kopi av Apples TouchBar jeg håper å få hendene mine på snart.

Dette er maskinen (Dell XPS 15″ 9510) jeg testet (29 495 kroner):

 • Intel i7-12700H – 4,6 GHz – 14 kjerner – 20 tråder
 • 15,6″ OLED 3,5K – 3456 x 2160 – 16:10
 • Nits: 457
 • 32GB DDR4 SDRAM
 • 1TB M.2 PCIe NVMe
 • GeForce RTX 3050 Ti 4GB GDDR6
 • Bluetooth 5.1
 • 86 Wh batteri
 • Intel Killer Wi-Fi 6 AX1650s
 • 2 x USB4 Gen 3×2 (Thunderbolt 4, DisplayPort 1.4a Alt Mode)
 • 1 x USB-C 3.2 Gen 2 (supports DisplayPort Alt Mode) (Power Delivery)
 • 3,5 mm
 • 2,01 kg
 • 1,8 cm dybde

Design

Jeg kan ikke erindre å ha testet en så robust maskin før. Både topp og underside er dekket av metall jeg føler Dell er stolte av at veier mye, på en måte for å forsikre kundene om at du kan løpe til møtet, miste den i gulvet og ikke la det vippe deg av pinnen før presentasjonen.

Annonse


Da jeg åpnet skjermen første gang ble jeg med en gang tilfreds over at den sitter robust på hengslene: her merkes det ingen form for vakkel uansett hva man gjør. Dette gjør det samtidig mer behagelig å bruke berøringsskjermen. Og kanskje enda viktigere: maskinen viser selvtillit.

Tastatur- og berøringsdelen er dekket av et delvis mykt plastmateriale som er behagelig å legge håndflatene på. Fordi dette er en 15 tommer-modell er det mer enn nok plass til et komplett tastatur og en stor berøringsflate.

Toppen av maskinen huser Dell-logoen og ingenting annet. Det er ikke før man ser på undersiden at XPS-logoen kommer til syne, laserskrevet inn i kroppen.

InfinityEdge-panelet som Dell bruker i disse maskinene er fremdeles imponerende og sørger for å maksimere formfaktor-designet.

Jeg må snakke om vekta, for dette er ikke en lett maskin på noen måte med sine 2,01 kg. Det merkes, for å si det sånn, spesielt når man kommer fra en liten MacBook Air på 1,3 kg. Om det finnes måter å kutte vekta på uten at det går utover tøffheten, hadde jeg ikke sagt nei takk.

I bruk og ytelse

15″ er mer enn jeg er vant til da MacBook Air har vært min faste maskin siden lanseringen for to år siden. Jeg har lært meg å bli bortskjemt med større skjerm-areal, for å si det sånn. Jeg har alltid likt Air-en sin størrelse og kompakthet, men det er også slik at jeg får god nytte av mer skjerm selv om jeg bruker maskinen som jeg bruker Air-en. For det meste surfes og leses det, e-post sendes, meldinger svares på og jeg bildebehandler og skriver. Jeg øker ofte oppløsningen på Apples ultraportable for å få plass til mer, men det levnes ingen tvil om at innholdet da kan bli i minste laget. Dette fikser en 15 tommer som samtidig gir mer plass.

Apropos skjermen så er den nydelig og med en høy 3456 x 2160 oppløsning. Er det strengt tatt nødvendig for mine oppgaver? Nei, på ingen måte, men profesjonelle spesielt innen video vil dra nytte av en så slik oppløsning, også ser jo innholdet skarpt ut.

InfinityEdge som allerede nevnt er ikke noe nytt i Dells maskiner, men fremdeles er det altså slik at veldig får maskiner kan matche en så smal ramme. Jeg synes det er overraskende og dårlig at ikke flere har fulgt i Dells fotspor. Selv om jeg er klar over at de ikke er helt alene, burde en så smal ramme ha vært bransjestandard for en god stund siden (ja, jeg ser også på deg, MacBook Air M2.)

Tastaturet er meget bra. Jeg har nettopp brukt tid med Apples nyeste Air, og finner at de tastene kanskje er i overkant harde. Jeg skal ikke konkludere enda, men Dell sine er noe lettere å trykke på, og byr på en noe mykere opplevelse uten å oppleves som feil. Dells føles mer balanserte.

GeekBench 5:

 • Dell XPS 15″ 9510: 1658 – 8880 – GeForce RTX 3050 Ti 4GB GDDR6 OpenCL: 35 517
 • MacBook Air M2 1TB: 1926 – 8856 – M2 10 kjerner GPU OpenCL: 27 593
 • MacBook Pro 14 (grunnmodellen – 8 CPU kjerner 14 kjerner): 1750 – 9857
 • Galaxy Book2 Pro 360: 1664 – 8449
 • Surface Laptop Studio: 1563 – 5778
 • Apple MacBook Air M1: 1705 – 7515
 • Tab P12 Pro: 955 – 3089
 • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380

Selv om poengsummen bare er litt over Galaxy Book2 Pro 360 i GeekBench, er maskinen i bruk langt kjappere enn hva tallene prøver å avsløre. Selv med laveste ytelsesmodus reagerer maskinen som ønskelig. Klart er den ikke like som i kjapp som i balansert energimodus og best ytelse, men forskjellene er ikke så gravende som med Samsungs maskin, men så er dette også en kjappere H-serie (mot P-serie CPU-en Samsung brukte) Intel CPU.

MacBook Air M1 som vi nettopp fikk inn til test gjør det enda bedre i en-kjerne-testen enn Dells, og innenfor feilmarginene i fler-kjerne-testen. Imponerende grunnet designet, men Dells vil kunne holde ytelseskurven gående høyere, lengre, enn vifteløse Air.

CrystalDiskMark:

 • Dell XPS 15″ 9510: 6390 lese – 4880
 • MacBook Pro 14 (grunnmodellen – 8 CPU kjerner 14 kjerner): 4541 – 5149
 • MacBook Air M2: 2699 – 2750

Det er kanskje ikke helt rettferdig å sammenligne en proff “arbeidsmaskin”-maskin mot det som er en ultra-portabel og mye billigere, kan du se at Apples nyeste Air ikke har sjanse mot Dells lynkjappe NVMe. Desto mer interessant er det at MacBook Pro 14, den billigste til 23 490 kroner, heller ikke klarer å hamle opp mot XPS i lese-testen.

Konklusjon

Jeg var rimelig sikker på at dette kom til å være en god maskin, men jeg hadde ikke trodd jeg skulle like den godt.

Det eneste jeg egentlig har å utsette er vekten, selv om jeg skjønner at en 15 tommer logisk nok må veie mer enn en 13, kan nok smartere material-valg kunne lette bæringen noe.

Vekten er ikke noe man legger særlig merke til når man har den på fanget, og jeg har også brukt den i bilen (som passasjer) uten problemer. Tastaturet er kanskje det aller beste jeg har testet, og muligens bedre enn Apples tastaturer i nye MacBook Pro og Air M2.

Berøringsskjermen er presis, og spesielt berøringsflaten er den beste jeg har testet på en Windows-laptop. Apples har lenge vært min favoritt blant berøringsflater, og selv om den i Dell XPS trolig ikke er bedre (her spiller også OS-ene inn), er den ikke dårligere.

Kombiner et meget robust design, bra tastatur og berøring, flott ytelse og god batterilevetid og man har en vinner. Nå kan jeg ikke vente til jeg får teste XPS 13 Plus.

TEST: Jeg beklager jeg ikke testet den før nå
Vi konkluderer
Dells nest-dyreste XPS 15 er en arbeidshest uten like som ikke bare har kraften og kvaliteten man forventer til prisen, men også innfrir med et utrolig tastatur, en meget god skjerm og et robust design.
Leservurdering81 Vurderinger
5.5
+
Veldig god ytelse
Presis berøringsskjerm og styreflate
Meget bra tastatur
"InfinityEdge" er fremdeles imponerende
Meget solid byggkvalitet
-
I overkant tung
McAfee-programvare forhåndsinstallert
9.5

Annonse


Annonse


Annonse