forbrukerrådetklagerinngoogleigjen
Forbrukerrådet mener at Google misbruker brukerne, blant annet ved å ikke aktivere personvern som standard ifølge rådet. Bilde: Forbrukerrådet

Annonse


“Google dytter brukerne inn i omfattende overvåkning”

Forbrukerrådet mener at “Google manipulerer brukerne til å velge de minst personvernvennlige alternativene gjennom utspekulert design og misvisende informasjon.”

Forbrukerrådet klager inn Google enda en gang

Det forklarer rådet i en pressemelding der de avslører at selskapet er klaget inn (PDF) “for brudd på personvernlovgivningen.”

Det kreves kun ett klikk for å «akseptere» til at selskapet kan overvåke deg, spore deg på tvers av plattformer og bruke informasjonen om deg i markedsføring. Hvis du ikke aksepterer dette tvinges du inn i Googles personvernlabyrint, hvor faren for å velge bort egne rettigheter er stor.

Finn Myrstad, fagdirektør, Forbrukerrådet.

Ifølge Myrstad henger ikke overnevnte sitat sammen med Googles lovnader om å ivareta egne brukere. Myrstad mener også at dette er et brudd på kravet om at personvern skal være innebygget og aktivert som standard.

Her endrer du dine Google-innstillinger:

Forbrukerrådets tvist med Google har pågått i flere år

“Alle som oppretter en Google-konto må ta aktive valg når det kommer til deling og bruk av personlig informasjon. Dette gjelder også hvis du tar i bruk en mobil med Android. Ikke overraskende legger selskapet opp til at du skal si «OK» til å dele mest mulig om deg selv,” mener rådet, som skriver at Google misbruker med “manipulerende design, uklart språk og villedende og skjulte valg.”

Annonse


Forbrukerrådet har vært kritiske til Google i flere år, og spesielt fra og med 2018

Rådet peker på dette og sier at denne saken fremdeles ikke er kvernet ferdig i byråkratiet i Irland:

“Forbrukerrådet klagde også i 2018 inn Google for lignende forhold. Denne klagen ligger fortsatt til behandling hos det irske datatilsynet, og det er uvisst om og eventuelt når klagen blir behandlet.”

– Det hjelper dessverre lite med et godt regelverk når håndhevingen i viktige og prinsipielle saker langt på vei er fraværende. Saker mot teknologigigantene havner som regel i Irland, hvor tilsynet har vist lite vilje til å håndheve regelverket, sier Finn Myrstad.

Dette mener Google

I mars 2019 skrev vi saken “– Brukerne blir manipulert til å godta at Google kan spore dem døgnet rundt”:

Etter fjorårets kampanje som Forbrukerrådet døpte «Every step you take», “klagde forbrukerorganisasjoner i åtte land inn Google til sine respektive personvernmyndigheter for brudd på den europeiske personvernlovgivningen”, som organisasjonen påpeker i et nytt blogg-innlegg.

Nå mener de at Google fremdeles ikke har svart for seg skikkelig, etter at de svarte den svenske Datainspektionen. Videre heter det at:

“Datainspektionen i Sverige startet i januar behandling av klagen fra Forbrukerrådets søsterorganisasjon Sveriges Konsumenter. Sveriges Konsumenter og Forbrukerrådet har nå sendt svar på Googles redegjørelse til Datainspektionen.”

Du kan selv lese Googles svar på anklagene, der de blant annet mener at “rapporten unnlater å nevne at en betydelig del av samtykkestrømmen handler om å gi brukerne informasjon og kontroll over annonseringsalternativer.”

Annonse


Annonse


Annonse