zeppelintestitavisen2021
B&W Zeppelin er tilbake, denne gang med AirPlay 2. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

TEST: B&W Zeppelin

Annonse


Nytt år, ny Zeppelin fra Bowers & Wilkins. Nei vent, det stemmer jo ikke.

Introduksjon

Den britiske lyd-produsenten har nemlig et lite og kurert utvalgt av produkter, og de oppdaterer dem ikke ofte.

Det var den nå velkjente Zeppelin-høyttaleren som tok markedet med storm når trådløs lyd (altså fra Air-modellen som kom i 2011) virkelig begynte å ta av i markedet. Den første modellen fra 2006 hadde iPod-dock, det er nærmest absurd å tenke på nå.

“Zeppelin har støtte for både AirPlay 2 og aptX Adaptive Bluetooth, noe som gjør at den passer både for iOS- og Android-brukere. Brukere av Spotify kan også dra nytte av Spotify Connect, som garanterer både høykvalitets lyd og brukervennlig og enkel betjening. Best av alt – nye Zeppelin kan også styres via Bowers & Wilkins Music App, som gir umiddelbar tilgang til en mengde strømmetjenester, inkludert Deezer, Last.fm, Qobuz, Soundcloud, TIDAL og TuneIn”.

B&W, ITavisen oktober 2021

Det er altså ti år siden B&W lanserte den første med AirPlay, og nå er det endelig en oppfølger her (hvorfor tok det så lang tid?), og denne gang med AirPlay 2, med mer.

Annonse


Pris på den nye modellen er 7998 kroner. For det får man følgende høyttaler-oppsett og spesifikasjoner:

 • Trådløs musikk via Apple AirPlay 2, Bluetooth (inkl. AAC/aptX Adaptive) og streamingtjenester/internettradio
 • Dedikert Bowers & Wilkins Music App (iOS/Android)
 • Knapper for betjening på toppen (play/pause/volum)
 • Stemmestyring med innebygget mikrofon (Amazon Alexa)
 • Digitale Klasse D-forsterkere
 • Utgangseffekt: 1 x 80 watt (bas), 2 x 40 watt (mellomtone), 2 x 40 watt (diskant), målemetode ikke angitt
 • Bas: 6” ultra long throw
 • Mellomtone: 2 x 3,5” FST
 • Diskant: 2 x 1” Nautilus-ladet Double Dome aluminium
 • 24-bit/192kHz D/A-konvertere
 • Støttet oppløsning på lyd: opp til 24-bit/96 kHz
 • Kabinettmateriale: Glassfiberforsterket ABS, fot i aluminium
 • Strømforbruk i standby: <2 watt (nettverk standby)
Slik er den bygget opp med totalt fem høyttalere som drives med 240 w.

Designet…

…kan ha hatt noe med salgssuksessen å gjøre. Jeg sier ikke at resten ikke også er på plass, men jeg husker den første ble introdusert og hvor spesiell den da. I 2021 ser den ikke lenger så unik ut, men på PR-jålete kan man jo si ikonisk, om enn på halv-fleip.

Jeg prøvde å finne en forklaring på hvorfor den er designet slik, en stil som gir mening fordi diskant-høyttalerne uansett er langt mindre, naturlig nok. Jeg fant dog ingenting på selskapets produktside om nøyaktig hvorfor, bare fordi “design”. Helt greit det, altså, jeg bare spør. Så lenge lydkvaliteten ikke forringes grunnet designet, er alt ok.

“Banan-designet”, som på ingen måte er fra PR-teksten, gjør det vanskelig å plassere den der du ønsker. Man skal ha et relativt stort jobbområde for å ha den i armlengde.

Det ubegripelige med designet er at man ikke kan vippe den opp slik at lyden treffer dit man sitter. Man skal jo ikke ha den på gulvet, men hva om man må, eller kanskje ønsker man den litt oppe i høyden. Dette er en tapt mulighet.

Lyd

De av dere som kjenner produsenten fra andre produkter, vet at B&W har sitt eget referanselydbildet, og det er også å finne på denne. Lyden er underholdende, men bassen aldri overveldende (som en viss party-høyttaler fra Sony), men er i stedet nøyaktig, fyldig og stram. B&W tar grep rundt lyden, og de vet hva de vil.

Zeppelin er av den typen høyttaler som avslører ting i lydbildet man ikke har hørt før.

Personlig har jeg alltid vært fan av lydbildet B&W presenterer, og jeg vil for alltid ha veldig gode minner av P7, hodetelefonene fra 2014 som senere ble fulgt opp med en kabelfri modell i 2016.

Zeppelin spiller veldig høyt. Jeg vil si at 40 prosent er nok volum fra en iPhone via AirPlay i en mindre stue. Jeg vil si jeg aldri hadde trodd den kunne spille så høyt om du hadde vist meg en uten strømmen i.

Den største utfordringen med slike alt-i-ett-høyttalere er at lydbildet kan bli litt for snevert og ikke uten den ekstra stereoeffekten to separate høyttalere klarer å levere. I så måte har B&W den samme utfordringen alle de andre har, og vi kunne nok ønske at lydbildet omkranset oss mer fra flere kanter enn hva den er i stand til.

Pass på dette

B&W er musikk-purister, jeg skjønner det, men til prisen og i kombinasjon med hvor høyt den spiller, burde dette har vært på plass. Det er nemlig ikke mulig å koble den til en ekstern lydkilde som en TV, så glem den til konsoll-lyd som HomePod kan om den kobles opp mot nyeste Apple TV. Den har heller ingen fjernkontroll, så du er helt avhengig av mobilen.

Fler-rom støtte er heller ikke å finne, men det skal være på plass tidlig neste år, og det er jo ikke så lenge til. Jeg synes uansett, på generelt grunnlag, at lanseringer der en eller flere viktige funksjoner ikke er på plass ved lansering og at brukerne ofte er beta-testere, er en uting, spesielt når produktet er i premium-segmentet og koster en del.

Konklusjon

8000 kroner er mye penger i et segment som for lengst er voksent, og som nettopp dette selskapet var med på å popularisere, men så blir jeg heller ikke skuffet av lydkvaliteten, men mangelen på funksjoner vektet mot pris. Vi hadde også satt pris på at disse var trådløse.

At man må registrere seg for å bruke produktet synes jeg ikke noe om, men utover det er det forsvinnende lite å si om Zeppelin enn at det er lekende lett å strømme i apper med AirPlay 2. At den ikke kan vippes opp og ned er en tapt mulighet.

Appen bruker jeg aldri av den enkle grunn at ingen av de tjenestene jeg bruker er støttet. Disse merkelige tjenestene, flere jeg ikke har hørt om, fungerer med B&W Music:

 • Tidal
 • Deezer
 • TuneIn
 • Last.fm
 • QobuzNTS
 • Soundcloud

Du vil se en rekke minus-punkter, men disse veier ikke like tungt som pluss-sidene av produktet. Dette er nok et kvalitetsprodukt fra B&W, så lenge du er klar over at fokuset er etset i produktet som i merkevaren: lydkvalitet fremfor funksjonsrikdom.

TEST: B&W Zeppelin
Vi konkluderer
B&W Zeppelin spiller veldig høyt og leverer selskpaets velkjente signatur-lyd. Dessverre er ikke stereo-effekten så god som vi hadde håpet på til prisen, og det mangler TV-støtte.
Leservurdering92 Vurderinger
3.9
+
Spiller høyt og detaljert
Tar seg flott ut
AirPlay 2 gjør det enkelt
-
Ikke så god stereo-effekt som vi hadde håpet på
Ingen TV-støtte
Støtte for flere rom burde vært på plass ved lansering
Krever konto-registrering for bruk
Dårlig musikk-app-støtte
Vinkel kan ikke justeres
Hvorfor ikke trådløse i tillegg?
8

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse