nokiat20
Nokia T20 er grisebillig og med utrolig bra batterilevetid. Skjermen er ikke den beste i med rare fargenivå og kalibrering, men ellers får man det man betaler for. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Nokia T20 har utrolig batterilevetid og koster under 3000 kroner for toppmodellen

Hva er det viktigste du må vite om Nokias første nettbrett, T20? Batterilevetiden er vanvittig.

Dette 10,4 tommer nettbrettet har utrolig batterilevetid og en lav pris

Det er nesten komisk hvor lite jålete dette produktet er og samtidig hvor kjapt det ble utsolgt. Nokia-merkevaren står sterkt, og vi ble derfor langt mer interesserte enn gjennomsnittet i forhold til Android-nettbrett (som ofte er dyrere og mer kronglete enn de er verdt) da de avslørte at T20 var på vei.

En ting er tradisjonene til Nokia, men etter at de startet opp igjen mobil- og nå nettbrettproduksjonen med nye eiere har de bevist at de kan designe rimelige og ikke-jålete produkter med en nedstrippet Android-opplevelse – man kan jo tross alt gjøre som man vil på plattformen om man ikke er fornøyd.

T20 fås i WiFi eller LTE/WiFi. Vi testet LTE-modellen med 4GB RAM.

Annonse


WiFi-prisene er som følger:

  • 3 GB/32 GB – 2490 kroner fra Nokia
  • 4 GB/64 GB – 2995 kroner fra Nokia
  • LTE 4 GB/64 GB – rundt 2700 kroner i norske nettbutikker

Design

Denne formfaktoren er smart altså. Den er smal nok til å holdes med en hånd i potrettmodus, men samtidig bred nok til film og spill på farten. Det er rammer her, men ikke så mye at man plages, spesielt ikke når man prisen er så presset.

Baksiden smusser mer enn hva som strengt talt er nødvendig.

Baksiden er penere å se på enn fronten når den er avslått (det er ingen tap-to-wake, dessverre), med sin fine blåfarge og enkle Nokia-logo på baksiden i kombinasjon med 8MP kameraet og en LED-blitz. Baksiden er fin den, men selv med korrekt engangsvaskekluter er det vanskelig å få bort smusset. Heldigvis er det desto lettere å fjerne fettmerker på skjermen (genseren er nok), og det er jo det viktigste.

På-knapp på topp, volumbrytere på siden.

Litt tykk er den, men vekta er helt fair – man holder tross alt i over 8000 mAh med batterier.

På høyre side er volumknappene og på toppen på-knappen som man dessverre må bruke mer enn vi hadde ønsket, men som gjør jobben som på-knapp som forventet. Utrolig, vi vet.

Vi har ikke lyst å kaste den i gulvet, men er ikke redd for å gi den til en femåring. Den føles solid konstruert, og da vi selvsagt klønet rundt og mistet den fra stolen var den som ny.

Ytelse

Nokia har gjort alt for å holde prisen nede, noe som igjen betyr at brikkesettet er av typen Tiger T610 fra Unisoc. Vi har aldri hørt om dette før – det nærmeste vi kommer er Nokia T610 (2003).

Brikkesettet er langt fra glorete, men jaggu gjør den ikke jobben og ikke minst sparer på batteriet. Den har 2 x Cortex A-75 kjerner @ 1820 og 6 x Cortex-A55 kjerner @ 1820.

Vi har ingenting å utsette på ytelsen, og er imponerte over hvor mye Nokia har fått til med så lite. Selv med kun 4GB RAM og det som er en CPU som egentlig ikke bør yte så bra, så starter Chrome med flere faner opp så kjapt at man ikke blir irritert, men selvsagt ikke på under sekundet som en iPad Pro M1. Det er ingen tegn til etterslep når man surfer.

Som de fleste Android-brett er ikke berøringsopplevelsen like responsiv som iPadOS, det er det ingen som er, men det er i det minste ikke noe etterslep i skjermen som iPad mini 6 sliter med, og som koster fra 5990 kroner med 64GB lagringsplass.

Call of Duty Mobile fungerer fint og flyter bra, men merk at de høyeste grafikkvalgene ikke kan aktiveres: man makser ut med “medium”. Man kan ikke få alt til prisen, og fordi det kun er 4GB RAM og et beskjedent brikkesett er det noe man må leve med.

I bruk og OS-et

Android-en som Nokia bruker er så ribbet til beinet som det er mulig å gjøre, og vi liker det. Kannibalene hos Nokia har spart på maskinvaren og slaktet OS-et ned til siste ribbein for å sørge for at alt kjører best mulig med minimalt med RAM. Vi setter pris på det, og håper at Android 12 kommer kjapt slik at vi mer kan gjøre opplevelsen personlig.

Nokia skryter av skjermen med 2K-oppløsning, og det er jo sant, men den har et merkverdig kaldt utrykk selv om vi øker varmen i innstillingene. Lepper på skuespillerne vi vet skal se røde og friske ut fremstår som blå. Man legger ikke stort merke til dette i nettleseren, men ønsker man en liten filmskjerm er det nok best å se andre steder (om man da ikke gir den til barna med en gang, det er jo lov til prisen). Skjermen er dessuten blassere enn de aller beste OLED-panelene, det levnes det liten tvil om, men til nettleser og spill fungerer det fint. Vi finner at lysstyrken leverer som ønskelig.

I kombinasjon med film er jo gode høyttalere et fortrinn om man ikke bruker plugger. Det er lite bass å finne her, noe som jo ikke overrasker i det hele tatt, men de har faktisk litt surround-effekt i seg, og det er positivt. Høyttalerne består til prisen.

Enhåndssurfing fungerer fint.

Konklusjon

Det er fint med produkter der man vet hva man får, og som leverer mer eller mindre på disse punktene.

At panelet leverer et kjipt fargespekter er mer plagsomt når man ser på film enn det burde ha vært, men at den makser ut med 60Hz er en selvfølge til prisen. Nokias veiledende priser er høyere enn hva man kan handle den beste modellen for, altså den med LTE og 4GB RAM og 64GB lagringsplass: vi snakker her kun 2690 kroner.

At ansiktgjenkjenningen er svak (krever mye lys og korrekt vinkel) er ekstra plagsomt fordi man ikke kan berøre skjermen for å vekke den.

Man får i stedet en utrolig batterilevetid til en veldig lav pris, en smart formfaktor og et par år med OS-oppdateringer for en Android-versjon som ikke er tuklet med i det hele tatt. Det mener vi er en god deal.

TEST: Nokia T20 har utrolig batterilevetid og koster under 3000 kroner for toppmodellen
Vi konkluderer
Nokia T20 leverer nøyaktig det man ønsker seg: en smart formfaktor med lang batterilevtid og en OK skjerm, USB C og god nok ytelse til spill. For film er panelet litt blast og fargene rare, men heldigvis er Android-opplevelsen smart og kjapp nok til nettbrett-bruk.
Leservurdering221 Vurderinger
3.8
+
Super batterilevetid
Passe skjermstørrelse
Meget god pris
Optimalisert Android uten tull
-
Farge-spekteret ser ofte rart ut i filmer
Android mangler fremdeles den silkemyke opplevelsen
Svak ansiktsgjenkjenning
8

Annonse


Annonse


Annonse