lenovoyogatab13test
Lenovo Yoga Tab 13 er perfekt for spill og film så lenge man har plass. Med et stort batteri holder batteriet lenge, og ytelsen vil være god nok i flere år fremover. Til under 10 000 kroner er dette også et godt kjøp som eksternskjerm eller som en laptop på farta om man kobler til mus og tastatur.

TEST: Underholdningsgiganten

Annonse


Helt nye Lenovo Yoga Tab 13 er et fin underholdningsnettbrett som treffer på de viktigste punktene, bare vær klar over hva som mangler.

Lenovo: «Robust underholdningsnettbrett»

Jeg visste ingenting om Yoga Tab 13 på forhånd, men da jeg tok en titt så jeg med en gang at er myntet på video og underholdning:

“Stå, heng og vipp nettbrettet med et stativ i rustfritt stål mens du kjenner dramaet og spenningen i favorittfilmene dine i fantastisk 2K-bildekvalitet via Dolby Vision. Du får glede av hele sRGB-fargepaletten i timevis med TÜV-sertifisert øyevern som beskytter mot skadelige nivåer av blått lys.”

Deretter skryter Lenovo av at lyden er god, med Dolby Atmos og JBL-høyttalere. Vi kommer tilbake til lydnivået senere.

Annonse


Pris: 8199 kroner.

Jo, også var det gaming-delen:

“Spill de mest grafisk krevende spillene fra sofaen eller sengen med en mobil plattform som er utviklet for krevende spilling. Eller opplev det meste med lav ventetid på de nyeste AAA-spillene med Cloud-spill. Og du kan spille hele dagen på et batteri som ikke lades ut, og det kan lades opp igjen på få minutter med 30 W-hurtiglading.” Nettbrett-hurtiglading? Vi er lydhøre, vi.

Til slutt, og rett før spesifikasjonene skryter Lenovo av at man kan “arbeide på to skjermer, hvor som helst”. Dette er ekstra enkelt fordi denne har 1 x HDMI i tillegg til USB C-lading. Det følger til og med en micro HDMI-kabel, men den er ikke så lang så vær oppmerksom på det, og har man en Apple-maskin må man dra med seg en HDMI-dongel. Sånn er det.

Resten av spesifikasjonene er som følger:

ProsessorQualcomm Snapdragon 870, åtte kjerner, opptil 3,2 GHz
OperativsystemAndroid 11
GrafikkQualcomm Adreno 650 GPU
Skjerm13-tommers LTPS (2160 x 1350) 400 nit, 60 Hz oppdateringsfrekvens, 100 % sRGB, Dolby Vision™-støttet, 10-punkts flerberøring
Minne8 GB LPDDR5
Batteri12 timer *Batteritest utført med Google Power Load Test-verktøyet. Individuelle resultater kan variere avhengig av bruk.
LagringOpptil 256 GB ROM
Audio4 x JBL-høyttalereDolby Atmos Lenovo Premium-lydløsning
Kamera:8MP RGB + TOF
Mål (H x B x D)6,2 – 24,9 mm x 293,35 mm x 203,98 mm / 0,24″ – 0,98″x 11,55″x 8,03″
Vekt803 g 
FargerSkyggesvart
TilkoblingsmuligheterWiFi 6 802.11 a/b/g/n/ac/axBluetooth 5.2
Porter/sporMicro-HDMI med HDCP 1.4-støtteUSB-C 3.1 gen. 1
PennLenovo Precision Pen 2 (tilleggsutstyr)
Brettet har mer enn nok kraft og batterilevetid. Til prisen er dette fine greier.

Design

Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle utrykke «wow” da jeg (forholdsvis) forsiktig åpnet esken, og selv om det høres ut som en PR-linje bestilt av Lenovo, har ingen penger byttet hender.

Et slikt medfølgende hengsel som støtter opp skjermen uten trinn, og som samtidig gjør brettet mer om til en koffert på farten, er smartere enn det ser ut.

Byggkvaliteten er av aller ypperste klasse, og i motsetning til en ny iPad tør man gi denne til hvem som helst, selv de minste klønene rundt oss (barn).

Trond Bie, tester, har ikke vært uheldig enda.
Tynn er den selv om man på innsiden finner kjempestore batterimoduler.

Jeg har ikke mye å utsette, utover at den ikke ser ut som et underholdningsprodukt, men er kontor-svart slik mange nettbrett, og de kjedeligste kontormaskinene, har vært lenge.

Selv om den ikke er spennende på den måten, svart som de mørkeste finske skoger, overbeviser konstruksjons-kvaliteten så mye at jeg ikke tenkte på det før jeg skrev testen.

Brettet støtter også Lenovo-penn som ikke følger med, og som koster fra 600 kroner.

Programvare

Heldigvis har selskapet valgt å ikke tukle med Android 11, men i stedet implementert Googles “Entertainment Space” ved å sveipe til venstre side av hjemskjermen. Der samler Googles tjeneste innhold du kan være interessert i basert på strømme-tilbyderne du har logget inn på.

Google TV, YouTube, Prime Video, Discovery+, Sling TV, Hulu og Paramount Network er noen av de som er støttet. Trykker man på et app-ikon kastes man inn i den respektive appen. Her hadde vi heller ønsket at vi ble vist et sammendrag for den aktuelle appen.

OneNote følger med, det samme gjør den enkle Office-appen, samt samtlige av Googles “must have”-apper som YouTube, YouTubve Music og kontorappene.

For barna finner man “Google Kids Space” med “forhåndsinnlastet innhold som barn kommer til å like”. Appen har innebygget foreldrekontroll som lar deg begrense tidsbruken. Denne løsningen krever at barnet har et en administrert Google-konto, så pass på det før du tar med de små på kjøretur bare for å finne ut at du må tukle for å komme i gang.

Skulle uhellet være ute så kan også stoffmaterialet på baksiden vaskes av ganske enkelt med en våt klut.

Batterilevetid

PCMag er som oss imponerte over hvor lenge man kan se video på denne: 9 timer og 41 minutter er vanvittig imponerende når vi vet det er med maks lysstyrke aktivert. Som er vår erfaring kan denne spille over 12 timer med 50 eller mindre prosent prosent lysstyrke.

iPad Pro har ikke særlig god batterilevetid, som påpekt i min egen test fra juni i år, selv ikke den dyreste 12,9″-modellen med M1 (7538 mAh), så at den blir slått av 10 000 mah-kraftige Yoga Tab 13, er ikke overraskende. Det er desto hyggeligere at det er snakk om mange timer mer. Med færre mAh og en langt mer avansert skjerm, har ikke iPad Pro sjanse til å overbevise barna om at Apple er bedre.

Skjermen har jeg to ting å si om: den er både bra og dårlig

Skjermen er flott og detaljert den, selv om oppløsningen fordelt på 13″, og ikke er banebrytende med sine 2160 x 1350.

Det verste med skjermen er at den er litt treg til å registrere tastetrykk og før jeg installerte en oppdatering som lå klar, var den også usikker på hvor jeg trykket. Etter oppdateringen ble dette løst, men det er fortsatt et merkbart etterslep fra man trykker til ting skjer. Det er jo ikke slik at brikkesettet er for tregt, men så lenge jeg kan huske har Android-brett vært dårlige på dette. Det føles ikke naturlig ut. Android-mobiler hadde dette problemet i “gamledager”, og store nettbrett har fremdeles utfordringer med det. Hvem vi skal skylde på er vi usikre på, men slapt er det.

Høyttalerne fra JBL med Atmos spiller utrolig høyt.

Overgangen er brutal fra iPad Pro 120Hz ProMotion-panel, det skal vi ikke legge skjul på. Kombiner dette med at panelet registrerer tastetrykk unøyaktig, så er ikke opplevelsen så god som den burde ha vært i 2021.

At mange TV-er på 65″ nå har 120Hz, er heller ingen fordel for Lenovo, men god batterilevetid og mer enn god nok lysstyrke gjør underverker for å redde poengsummen.

Uansett er dette brettet for stort å holde i å bruke på den måten. Derfor er det bedre å bruke det som film-spiller og som ekstern-skjerm, eventuelt koble til mus- og tastatur for en meget kjapp og portabel kontorløsning for enklere oppgaver.

Konklusjon

Lenovos underholdningsbrett gjør det Lenovo sier den er laget for, på en veldig god måte, bare ikke forvent å holde den mens du taster.

Den har gode Atmos-høyttalere for underholdning som spiller utrolig høyt (det kan nesten gjøre vondt i ørene), en lyssterk skjerm og en veldig smart og robust skjerm, men berøringen kommer ikke i nærheten av iPad sin presisjon.

Ytelsen er meget god, og det er ikke tegn til etterslep på hverken skjerm eller ytelsen for øvrig i spill, takket være et toppmoderne Snapdragon-brikkesett som vil være nok i mange år og hele 8GB RAM. Da snakker vi plutselig om en hyggelig pris, så lenge man vet hva man skal bruke den til før man handler.

Prisen er god den når man ser at Apple tar 5 990 kroner for lille iPad mini 8,3″ (med kun 64GB lagringsplass (!) som neppe har like god batterilevetid og ikke leverer den samme kinoopplevelsen. iPad Air er mer som en direkte konkurrent å regne, men også den billigste modellen har kun 64GB lagringsplass til 7000 kroner.

TEST: Underholdningsgiganten
Vi konkluderer
Yoga Tab 13 har et helt supert design som føles robust, og oppfører seg ditto. At denne ikke er vanntett trekker ned, også skulle vi gjerne ønsket oss 120Hz, men ytelsen er god, det samme er høyttalerne og ikke minst er batterilevetiden det beste vi har opplevd på et nettbrett. Til prisen er dette et godt kjøp.
Leservurdering57 Vurderinger
5.6
+
Smart og slankt design
Lyssterk skjerm
Lang batterilevetid med massive 10 000 mAh
Høyttalerne spiller HØYT
God ytelse med ny Snapdragon
Hurtiglader
-
Vi savner 120Hz
Burde ha vært vanntett
Treg berøring
Mangler hoved-kamera bak
8.5