BLOGG: Dette skjedde da jeg installerte Windows 11 på gaming PC-en

Annonse


Microsoft har utført en av de morsomste og mest effektive PR-stuntene jeg har sett ved å snik-lekke nye Windows før pressekonferansen 24. juni. Vel, det er min tese.

Oppdatert, 17. juni, 02:30:

Helseerklæring: Jeg har ikke opplevd blåskjerm, spill-krasj eller noen andre problemer. Alle driverne er på plass og OS-et er kjapt i bruk.

Windows 11 er sjokkerende stabilt

Jeg tenkte som mange andre at denne Windows testversjonen neppe er den smarteste å installere på arbeidsmaskinen (les: gaming PC-en).

Annonse


Men jo mer jeg leste om Windows 11 jo mer ble jeg overbevist om at det underliggende ikke er endret, og at man derfor løper en lav risiko for driver-kluss med påfølgende blåskjerm og dårlig ytelse i spill.

Det har vist seg å stemme, i det minste under den første testperioden. Og husk: ingen maskin er lik, ikke for oss selvbyggere, så at det fungerer hos meg er ingen garanti for deg, men jeg ser ingen rapporter om at de som har installert har opplevd store problemer, men jeg har savnet mer informasjon om spill-ytelsen.

Jeg tester på en AMD 2700x (AM4, x470-brikkesett) maskin med 16GB RAM og EVGAs strålende, stillegående og “kjølige” RTX 3080.

Xbox-appen.

Jeg kjører ikke en gang en ren installasjon

Jeg hadde en ganske fersk Windows 10-installasjon, og fordi jeg noen ganger liker å leve farlig, valgte jeg rett og slett og oppgradere gjeldende til 11 rett fra skrivebordet med ISO-filen montert.

Etter om lag 20 minutter var Windows 11 oppe og kjøre uten et eneste driver-problem – skjermkort, lyd (et par trådløse gaming-hodetelefoner) og alt det andre fungerte som før.

Battlefield, Village, Valhalla og Cold War fungerer

Jeg startet så Origin og hev meg inn i Battlefield V helt uten problemer, forringet ytelse eller andre ting som kan oppstå etter installasjon av nye OS beta-versjoner. Dette spillet har ofte servert en hakkete opplevelse på Windows 10 mens innholdet lastes inn i åpnings-sekundene, men ikke denne gang.

Gjør Windows 11 ytelses-magi for spill med hemmelige funksjoner under panseret som ikke er avslørt enda? Neppe, men det styrker tesen om at kjernen er uendret og at dette er Windows med 10X-skall. Dessuten får det meg til å tro at dette er samme versjon Insidere kan laste ned 24. juni.

Som nevnt tror jeg Microsoft lekket dette selv, det kommer for perfekt tidsmessing i forhold til pressekonferansen, og er som også nevnt overraskende stabilt. At det ikke lakk noe før nettopp denne versjonen er også svært mistenkelig, også er det jo praktisk at Windows 10-nøkkelen fungerer.

For å teste på de mest brukt plattformene, testet jeg så Resident Evil Village på Steam, Assassin’s Creed Valhalla med Ubisoft Connect og Modern Warware Black Ops Cold War fra Battle.net. Samtlige fungerer uten problemer og med forventet ytelse.

3DMark-poengsummen er også den samme som Windows 10 presterte, og faktisk 500 poeng bedre:

Oppgradert fasade

Den foreløpige konklusjonen er at Windows 11 er gode og dårlige nyheter. Gode om man ser frem til et oppdatert grensesnitt med et par nye funksjoner der programmer og drivere fungerer som om ingenting har skjedd, men kjipt nytt om man hadde håpet på noe revolusjonerende som en helt ny kjerne og at alt det gamle var luket bort.

Det er uansett alltid morsomt med nye OS, og i Microsofts tilfelle ekstra mye da de har sentrert mye av kulturen sin i Windows som nok ikke lenger er en pådriver for ny teknologi som før Windows Vista. Nå er det andre selskap som i større grad jobber med grafikkteknologi, selv om Microsoft selvsagt har en finger med i spillet når ting som ray tracing implementeres.

Hva med å ha et minimum maskinvare-krav og gjøre Velocity-plattformen kjent fra Xbox sine korte lastetider, til en Windows 11-funksjonene? Selv-bygger Xbox!

Microsoft er uansett for lengst et tjeneste-selskap og Windows mer er en visuell representasjon av selskapet der man tilfeldigvis har tilgang til nett-tjenestene sine. På den måten er “Windows” fremdeles beskrivende, bare på en annen måte.

Microsoft Store.

Annonse