itavisen11meninger
Windows 11 ser langt bedre ut med nattmodus aktivert, og det ser ut som OS-et er bedre på nettbrett, men kjernen er lik og det er fremdeles masse gammel kode. Bilde: Tom Warren

BLOGG: Dette er mine tanker om Windows 11

Annonse


Det er godt mulig Microsoft har nye underliggende funksjoner på vei og at grensesnittet, i det minste deler av det, får større oppgraderinger. Dette har vært Googles tilnærming til Android 12-betaprogrammet, der selv viktige komponenter (som UI-designeren) ikke er låst opp for den gjennomsnittlige testeren.

Windows 10 + Windows 10X = Windows 11

Jeg vet ikke, svaret får vi jo ikke før 24. juni, men vi har en følelse av at dette er testversjonen Insidere vil kunne laste ned samme kveld, og at OS-et blir slik, mer eller mindre. Microsoft vil så gjøre endringer ettersom de ruller ut nye “Exprience Packs” for det som refereres til som “Windows Next”, “Sun Valley” (grensesnittet) og Windows 11.

Med andre ord tror vi veldig mye blir som før, men dette kan gjøre Windows-nettbrettmarkedet til en mer seriøs trussel mot Apple, men kun om Windows-økosystemet finner ut hvilken maskinvareplattform de finner best.

Last ned alle Windows 11-bakgrunnene.

Startmenyen kan flyttes til venstre om ti-år med vanen er vanskelig å endre:

Det hadde vært kult om dette var en Microsoft “aprilsnarr i juni”, at navnet på nye Windows er “Windows”, og at dette ikke bare er Windows 10 med 10X-drakt.

Annonse


Det virker det som at Microsoft fant ut for sent at det ikke er en smart ide med et OS for mus og tastatur, og et for berøring.

Det høres jo litt kjent ut, bare at forrige gang de prøvde, endret de ikke grensesnittet for å gjøre det bedre for berøringsenheter, men gjorde et underliggende merkelig valg ved å tvinge enhetene inn i en versjon av Windows kun for ARM – det endte med manko på programmer, og svak emulering av x86-plattformen og en ditto forringet opplevelse.

Meningen med 10X var at det skulle kjøre med en enda mindre og mer effektiv kjerne, men Windows 10 skalerer fra før av godt, så da var jo løsningen lett å se: forvandle Windows 10-grensesnittet til 10X, ikke endre nevneverdig på kjernen, og døp OS-et Windows 11.

Denne widget-skjermen er ny og Windows Central-redaktør Daniel Rubino er så langt veldig fornøyd:

Husker du den tiden da man måtte ha nye Windows-versjoner, blant annet for å støtte ny grafikk-teknologi som DirectX? Det er en stund siden det var slik, og det skal vi jo være glade for, men uten større sprang i forhold til kjernen (og å rydde opp i “legacy”-grensesnitt og kode) er det brukergrensesnittet som står igjen som aktuelt å forbedre, og det er hva Microsoft har gjort.

Det høres ikke ut som mye, men om det er nok forbedringer som gjør den visuelle stilen freshere, kombinert med mange mindre forbedringer som knytter opplevelsen bedre sammen, så skal jeg ikke kaste forsøket på bålet riktig enda.

Den nye startmenyen ser fin ut, og manger Live Tiles, men dette er Windows så litt kode er alt som skal til å fiske det frem igjen:

Windows 11 ser ut til å kunne bringe en langt mer lovende nettbrett-opplevelse:

Bedre berøringsmultitasking

Microsoft og Apple har gjort den samme greia i forhold til multitasking-snarveier som Apple, men i motsetning til å sentrere det over appen som i iPadOS 15, skjules funksjonen i det tradisjonelle maksimer-ikonet.

Om dette viser seg å være en smart løsning eller ikke avhenger av om grensesnittet omsider er bra nok for å tekkes alle formfaktorer.

Det skal uansett bli svært spennende å følge med på utviklingen frem til lanseringen som trolig vil finne sted på tampen av året. Kanskje har Microsoft flere ting som ikke har avslørt enda, og kanskje, bare kanskje, er dette en gammel versjon. Vi får se 24. juni.

Og joda, alt du kjenner fra Windows de siste tre tiårene er fremdeles på plass:

Bilde: 140414/Reddit

Annonse


Annonse


Annonse