Trøen mener angrepet kan få alvorlige konsekvenser for demokratiet. (Ill: Stortinget)

Annonse


Stortinget er rammet av IT-angrep

Onsdag ble det kjent at Stortinget er rammet av et IT-angrep som ingen foreløpig kjenner det fulle omfanget av. En pressemelding på stortinget.no opplyser at angrepet er knyttet til sårbarheter i Microsoft Exchange som flere virksomheter er rammet av.

Trusselbildet er i rask endring og er stadig mer krevende. Angrepet vi står overfor viser at IT-angrep i verste fall kan få alvorlige konsekvenser for demokratiske prosesser.

– Tone Wilhelmsen Trøen, stortingspresident.

Kinesere kan stå bak

Søndag skrev vi om at tusenvis av Microsoft business-kontoer er hacket. Det dreier seg altså om et internasjonalt problem:

Ifølge CNN er har angrepet rammet flere hundretusen brukere verden rundt. Til og med Det hvite hus er involvert og flere amerikanske myndigheter undersøker angrepet.

Foreløpig har ikke Stortinget oversikt over situasjonen, men vet at det er hentet ut data fra systemene. Det er iverksatt omfattende tiltak og ytterligere tiltak kan komme. Og er det noe Stortinget er gode på, er det tiltak.

Annonse


Arbeidet skjer i samarbeid med sikkerhetsmyndighetene. Situasjonen er p.t. uavklart, og vi kjenner ikke det fulle skadepotensialet.

Marianne Andreassen, Stortingsdirektør.

Stortinget vet ikke hvem som står bak. Saken er anmeldt og den videre etterforskningen blir overlatt til politiet.

I USA ble angrepet rapportert om forrige tirsdag og siden det har det fulgt ytterligere angrep på Exchange-servere som ikke er oppdatert. Microsoft sier at angrepet har tilkobling til en hacker-gruppe kalt Hafnium som er støttet av kinesiske myndigheter og som opererer ut fra Kina.

Microsoft sier at Hafnium er en sofistikert og dyktig hacker-gruppe

Stortinget ble angrepet også i september i fjor, men foreløpig ser man ingen sammenheng mellom høstens og dagens angrep.

Formålet er uvisst

Det kan være snakk om tradisjonell spionasje, eller det er noen som ønsker å skape uvisshet og støy. Det kan være forsøk på å finne informasjon som en kan bruke til å presse staten, statlige etater eller enkeltpersoner.

Torgeir Waterhouse, partner i rådgivningsselskapet Otte.

Før helgen gikk Nasjonal sikkerhetsmyndighet ut og advarte og ba virksomheter oppdatere. Ifølge NRK er blant andre Høyskolen i Østfold, Øksnes kommune og kollektivselskapet AtB rammet.

Søndag manglet over 269 servere i Norge oppdateringene. Vi følger saken.

Annonse