spacexstarlink
SpaceX og Elon Musk sitt Starlink-prosjekt har endelig startet et større betatest-program.

Annonse


Han har testet Elons satellitt-Internett: SpaceX imponerer

Det er en stund siden vi skrev om Starlink sist (mars 2020, faktisk), Elon Musks satellitt-internett prosjekt. Men nå skjer det ting.

Den gang da skrøt Musk tjenesten opp i skyene, praktisk talt, på typisk Musk-vis:

“Det er først og fremst personer som bor på svært landlige områder som skal dra nytte av Starlink. Dette er altså steder der verken nettleverandører eller 5G-nettverk er tilgjengelig. På slike steder skal brukerne kunne få høyhastighets internett via Starlink. De nøyaktige hastighetene har ikke Musk ønsket å snakke særlig mye om enda, men han sier at det «vil bli veldig liten forsinkelse – vi sikter oss inn på forsinkelse under 20 millisekunder».

Og her kommer den dristige påstanden: – Man vil kunne spille et kjapt og responsivt spill på et kompetitivt nivå, uttalte Musk.

Musk hevder sågar at det blir mulig å strømme høyoppløste filmer uten problemer.

SpaceX skal sende opp titusenvis av dem for å gi alle nett uansett hvor de er

Nå som tjenesten er i beta, betyr at de første testerne har fått prøve, og en av dem er YouTuber “ShortCircuit” – se videotest over.

Annonse


Det tradisjonelle problemet med satellitt-Internett er mye etterslep på ofte flere 100 ms. Starlink lover å rette dette (ved å ha satellittene langt nærmere kloden), og selv under beta-perioden skal brukerne visstnok oppnå 30 til 40 ms etterslep., en forbedring på rundt 600 ms sammenlignet med dagens leverandører som har satellittene sine plassert over 35 000 km over jorda, mens Starlink sin kun er rundt 550 km over hodene våre. Ikke rart etterslepet reduseres.

Klarte under 40 ms svartid mot Fortnite-server

Starlink har allerede sendt opp 1000 nett-satellitter (målet er 42 000 små-satellitter) som igjen kommuniserer med Starlinks mini-paraboler her nede.

Parabolen kobles i en boks som også har en inngang for ruteren som plasseres i hjemmet. På mobilen laster man ned Starlink-appen som igjen kan kommunisere med antennen når den er koblet mot SpaceX sin satellitt langt der oppe.

Titusenvis av disse skal sendes 500 km over hodene våre for å servere kjapt nett uansett hvor man er.