Hanson Robotics tror de vil selge tusenvis. (Ill: The Star)

Annonse


Planlegger en “hær” av Sophia-roboter for å komme pandemien i møte

Hanson Robotics som holder til i Hong Kong, mener vi trenger roboter som kan ta seg av syke og eldre nå som etterspørselen etter sykepleiere er under press og sykehusene trues med kollaps som følge korona.

“Sosiale roboter som meg kan ta seg av syke og eldre.”

Det sier roboten Sophia mens hun viser frem fabrikken i Hong Kong.

Fikk statsborgerskap i Saudi Arabia

Ifølge David Hanson, skaperen av Sophia, trenger verden mer og mer automatisering for å sikre folks trygghet. Hanson Robotics planlegger å rulle ut fire robot-modeller inkludert Sophia i første halvdel av året. I slutten av 2021 håper de at robotene er i masseproduksjon.

Sophia kan ta temperaturen med et varmekamera plassert under halsen og lede gamle gjennom morgengymnastikken. Roboten sier også at den kan hjelpe til med sosial stimuli.

Sophia har allerede fått mye oppmerksomhet internasjonalt etter at den i 2017 ble den første roboten i verden til å få statsborgerskap. Sophia ble også det første ikke-mennesket som fikk tittelen innovasjonsmester av FN.

Annonse


Skal lette trykket

Robotene kommer ikke bare som en unnsetning til pandemien, men kan også få en rolle i andre bransjer som butikk- og flybransjen. “Det som er unikt med Sophia og Hanson-roboter er at de ligner så mye på mennesker.”

Om det er tilfelle, eller om robotene plasserer seg rett inn i det man kaller for “the uncanny valley”, altså oppleves som ubehagelige fordi de ligner på mennesker, uten å være mennesker, får være opp til enhver å bedømme. Men det spørs om Sophia på nåværende tidspunkt har en like beroligende effekt som menneskelige sykepleiere.

Planlegger å selge tusenvis

Hanson vil selge både små og store roboter i løpet av året og ser for seg å selge tusenvis. Johan Hoorn, som er professor i sosiale roboter, sier at selv om teknologien foreløpig er sin i barndom, kan pandemien være med å akselerere utviklingen. I går skrev vi om Hyundais nye DAL-e som skal motta kunder i bilselskapets visningsrom i Seol:

Pandemien kan hjelpe oss å få roboter ut på markedet fortere, ifølge Hoorn, siden vi fortere forstår at det er eneste utvei. I år lanserer Hanson roboten “Grace” som skal være myntet på helsesektoren.

Uansett om man synes roboten Sophia er steg i riktig retning, eller om man blir skremt av utviklingen, ser den pågående pandemien ut til å ha fremskyndet fremtiden på de fleste områder.

Kilde: Reuters

Annonse


Annonse


Annonse