QNED er LGs nye LCD-variant. (Ill: LG)

Annonse


Blitt vant til OLED, QLED og MicroLED? Hils på QNED

Vi er blitt vant til at det finnes mange varianter av TV-teknologi i butikken. For folk som er mindre bevandrede i tek-verdenen enn den gjennomsnittlige ITavisen-leser, kan TV-utvalget føles som en jungel.

LG gjør det ikke mer oversiktlig

For som om det ikke var nok med OLED, QLED, MicroLED, LCD og LED, så kommer også QNED på banen.

Det fulle navnet til LGs nye teknologi er LG QNED MiniLED. Egentlig adopterer selskapet Mini LED – en teknologi som allerede TCL har tatt i bruk allerede og som Samsung mest sannsynlig gjør snart.

MiniLED må ikke forveksles med MicroLED som i likhet med OLED kutter bakgrunnsbelysningen helt og istedet implementerer millioner av selvstående LED-lys som lyser opp når de trengs.

Annonse


MicroLED er en mer radikal oppgradering og Samsungs nylige lanserte 110″ MicroLED-TV koster vanvittige halvannen million kroner.

Forbedrer LCD

I motsetning fra OLED er LCD-TVer bakgrunnsbelyste. Det vil si at det sitter et panel bak pikslene som lyser opp skjermen, mens pikslene i OLED-paneler er sin egen frittstående lyskilde. Forskjellen gjør at OLED-pikslene kan skrus helt av, slik at man får nesten helt mørke sortnivåer og større kontraster enn i tradisjonelle LCD-paneler.

QNED plasserer seg mellom LCD og OLED. (Ill: LG)

OLED er foreløpig langt dyrere enn LCD og derfor har man sett etter måter å gjøre LCD bedre på for å selge TVer i lavere prisklasser, som fortsatt har dynamisk kontrast og mørke sortnivåer.

Løsningen er å plassere mange lys bak, i stedet for et stort, slik at man kan justere bakbelysningen lokalt og skru av belysningen helt der hvor det skal være svart.

QNED er kun en bokstav unna QLED som man finner i TVer fra Samsung og TLC, og teknologien har mange likhetstrekk, så det kommer til å bli forvirring. Også TLCs 6- og 8-serie benytter seg av MiniLED.

Lokal bakbelysning gjør LCD-paneler bedre, men ikke perfekt. Her kommer MiniLED inn.

Istedet for 50 eller kanskje 100 LED-lys bak LCD-panelet, plasserer LG opp til 30 000 små LED-lys som skal gi en utrolig lysstyrke og en kontrast på 1 000 000:1.

Lysene kobles opp mot 2500 dimmesoner og resultatet skal være bedre kontrast, mer dynamisk HDR og mer korrekte farger enn i LGs tidligere LCD-TVer.

(Ill: LG)

Som i alle 2020-TVer fra LG støtter de nye TVene 120Hz oppdateringsfrekvens.

QNED

I noen tilfeller skal QNED være bedre enn OLED og milevis bedre enn gammeldags LCD. Likevel er teknologien billigere enn OLED, og selv om vi ikke har prisene ennå kan vi forvente at de nye TVene legger seg på linje med Samsungs QLED TVer som egentlig også er LCD-TVer med Samsungs kvanteprikk-teknologi (quantum dot).

OLED fortsatt kongen

QNED blir et billigere alternativ til OLED og fortsatt plasserer LG OLED-TVene sine på toppen av prislistene som de absolutt feteste TVene. LG sier at de vil lansere hele 10 nye QNED-TVer i 4K og 8K i størrelser opp til 86 tommer.

Sannsynligvis vet vi mer om hver modell når CES starter 11. januar neste år.

Kilde:
The Verge
Mashable

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse