microsoftbunkerserverundervann
Microsoft senket hundrevis av servere på havbunnen i Skottland. Resultatet er langt lavere feilrate under vann med en nitrogen-bunker, enn på land.

Annonse


Slik gikk Microsofts server-stunt på havdypet

I 2016 og 2018 skrev vi om Microsofts ønske om å plassere servere under vann.

Hentet opp 864 servere fra Orkney i Skottland

Nå to år senere er stuntet fullført, og Microsoft konstaterer det er en suksess med mye lavere feilrate enn på land.

“En av de største fordelene Nadella påpeker er at serverne som blir lagt ned nær kystene kommer til å gjøre underverker for nettverksventetiden for de fleste ettersom over halvparten av verdens befolkning bor under 200 kilometer unna en kyst”, skrev vi i 2018.

Microsoft henter opp serverbunkeren fra dypet – slik ser den ut på innsiden:

Også var det det med feilraten:

“Den andre fordelen som påpekes er at det vil ta langt kortere tid å utarbeide datasentrene på denne måten, da man slipper å lage selve senteret i seg selv. Serveren som ble lagt under vann utenfor den skotske kysten tok ifølge Nadella 90 dager å fullføre.

Annonse


At prosessen kan gå så mye raskere på undervannsmetoden betyr for Microsoft at de kan operere veldig kjapt dersom det oppstår behov for ny kapasitet et spesifikt sted.”

Mye lavere feilrate under vann, men mer forskning må til

For å hente ut test-tallene ble det ført inn luft-testrør på toppen av den store tuben. Den vanntette serverbunkeren var fylt med nitrogen mens den var på havbunnen.

Utrolig nok fant de at serverne er åtte ganger sikrere under vann, altså at feilraten er langt mindre, men Microsoft ønsker å forske videre, blant annet hvordan gasser fra kabler og annet utstyr påvirker maskinenes opererings-evne.

Kilde:
Microsoft

Annonse