Annonse


Mac får ARM! De første maskinene kommer i vinter

Alle de nye OS-ene lanseres i høst.

Apple avslører den største endringen siden 2005-overgangen til Intel

Den største endringen hos Apple siden 2005 har skjedd i kveld.

Apple Silicon er navnet på den nye ARM-plattformen for Mac-er, som skal forbedre absolutt alle deler av opplevelsen, inkludert ytelse og batterilevetid. Selskapet avslørte ingen nye forbrukerprodukter på den nye plattformen, og snakket heller ikke om det.

Apple lover nye Intel-maskiner før overgangen.

Annonse
Overgangen vil ta to år, og Tim Cook lover oppdateringer til macOS Intel i flere år fremover.

Kodebasen er universal for utviklerne, altså x86 og ARM-støttet. Rosetta 2 emulerer programmer på Apples nye ARM-plattform for Mac.

iPhone og iPad-apps er også støttet i MacOS og kan lastes ned fra Big Sur App Store.

Microsoft og Adobe har allerede jobbet med Apple for støtte i den nye plattformen.

Dette er maskinen utviklere skal nytte i overgangsperioden. Det er A12Z, kjent fra iPad Pro 4, som er å finne i denne.

macOS Big Sur

Dette er den største oppdateringen av OS-et på veldig mange år, siden OS X faktisk, med et helt nytt grensesnitt som minner mer om iPadOS, og helt nye lyder, store endringer i app-grensesnittene og et nytt kontroll- og varselsenter.

Dette er macOS Big Sur som lanseres i høst:

Appene, inkludert Music og Finder har nå ikoner man kjenner fra iPadOS.

tvOS 14

Nå er det bilde-i-bilde video-støtte også på Apple TV-enheter med det nye OS-et, overalt.

Dette er tvOS 14:

Smarthjemmet

Apple har sammen med Google og Amazon utviklet en ny bransjestandard for smarthjem-produkter. En rekke store selskap er også involvert, som Ikea.

iOS 14 gjør det også kjappere å sette opp et nytt lys, og foreslår automatiseringer:

Personvern

All informasjon en utvikler sender Apple, får brukeren full oversikt over i alle App Stores.

Apple Watch

Det blir i watchOS 7 mulig å dele urskiver med andre, og laste ned nye fra App Store. En annen større funksjonsforbedring er full kontroll over elementer i urskiven.

Dette er watchOS 7:

watchOS vet når du vasker hendene og sørger for at du vasker lenge nok.
Apple Watch lager rutiner før man legger seg, og kan vekke deg med vibrasjoner fra klokka.
watchOS 7 kan spore dansing.

AirPods

En stor forbedring er at AirPods automatisk kobler seg til enheten man er i nærheten.

AirPods Pro får 3D-lyd. Ved hjelp av sensorer optimaliserer lyden seg etter hvordan du beveger hodet, det samme gjelder for enheten.

iPadOS 14

Universalt søk er en kraftig oppdatering av søkefunksjonen, inkludert muligheten til å skrive inn nettadresser direkte i søkefeltet.

Dette er iPadOS 14:

Pencil kan brukes til å skrive, blant annet i søkefeltet, og iPadOS omgjør det til tekst OS-et forstår. Notes er oppdatert slik at den nå kjenner igjen elementer man tegner, og gjør dem matematisk korrekte.

Universal-søk.
iPadOS Sidebar i Photos.
Sidebar i Files.

iOS 14

iOS 14 er altså navnet, og ikke iPhone OS. Det er flere større nyheter her, blant annet widgets som dukker opp når du trenger dem, i forhold til kalendere og hvor man er.

Nye Apple Maps inkluderer muligheten til å følge med på strømbruken til en el-bil, og inkludere ladestasjoner i ruten.

Apple CarKey er annonsert. BMW 5-serien, 2021, får støtte først som tidligere lekket.

Dette er iOS 14:

Etterlengtet.
AppClip gjør kjøp enda enklere ved å scanne en kode, eller ved NFC-berøring, i butikken og betale på denne måten.

iOS 14 kan Siri oversette på direkten.

Meldinger er oppdatert med mulighet for å direktesvare på enkeltmeldinger og varsle personer i en gruppe. Det er også mulig å feste meldinger på topp av innboksen, og endelig: video som flyter over andre apper.

Det er også en ny skjerm som organiserer appene i et bibliotek:

App Library i iOS 14.

Oppdatert, 18:55:

Apple har startet sendingen så smått på egen nettside.

Oppdatert, 19:46:

Jon Prosser har hørt noe vi ikke håper stemmer:

Max Weinbach har hørt det samme fra sine kilder:

ARM på Mac, iOS 14, ny Apple TV og iMac

Vi har fulgt informasjonslekkasjene relatert til Apples overgang til ARM på Mac de siste par årene, informasjon som har kommet fra Bloombergs Mark Gurman og Ming-Chi Kuo.

Gurman har en rekke ganger vært rimelig sikker på at dette skulle skje i 2020 eller 2021 – det var fredag denne uken han skrev at det skal skje, uten forbehold. Den nyeste informasjonen går på at Apple først skal plassere sin A14X-brikke i en MacBook 12.

Vi tror også Apple starter med en slik maskin, eller kanskje Air. De er ganske like.

Ming-Chi Kuos helt ferske informasjon, melder noe annet: at det kommer en 13,3″ MacBook Pro med ARM (Apple dropper så Intel i denne formfaktoren), og at iMac kommer i et nytt design med ARM og en 24 tommer skjerm. Visstnok skal Apple oppdatere eksisterende iMac i tredje kvartal i år før de lanserer ARM-modellen(ene).

Fra neste år skal Alle Mac-er leveres med Apples egne CPU-er, melder Kuo som tror det vil ta selskapet 12 til 18 måneder å skifte ut Intel-produktene.

I andre halvdel melder han sågar at det kommer en helt ny MacBook med et helt nytt design med ARM. En MacBook med mini-LED kommer i første halvdel 2021.

Apple strømmer WWDC på YouTube og egen nettside:

Det kommer flere nye produkter fra Apple senere i år

Annen maskinvare som har blitt ryktet en stund, men som kanskje kommer senere i år og ikke i morgen (dette er en utviklermesse, så det gir mening at selskapet ønsker å gi utviklerne tilgang til verktøy for å lage Mac ARM-apper), er Beats Studio hodetelefoner, helt ny iPad Pro med 5G og Apple Tags.

Det ryktes en ny Apple TV med litt kjappere brikkesett, og nye tvOS 14 får sikkert en overhaling av grensesnittet, men det er usikkert hvor mye.

Blir det endelig mulig å endre standardnettleser i iOS?

Hva angår programvaren tyder siste informasjon fra Bloomberg på at Apple vurderer å gi iOS 14-brukerne mulighet til å endre standard nettleser til sin foretrukne valg, om det er noe annet enn Safari. Vi kjenner ikke til så mange andre iOS 14-funksjoner, utover noe mer kontroll over grensesnittet og at man vil kunne bruke Apples kommende mobil-OS til å åpne, lukke og starte kompatible NFC-biler, funksjonen heter CarKey og kommer blant annet til BMW.

Det ventes ingen store watchOS-endringer, det er i hvert fall ikke lekket noe. Utover macOS sin ARM-støtte, som jo er en stor plattform-endring, har vi ikke hørt noe om grensesnitt-endringer eller andre funksjoner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse