Huawei USA
USA hevder at Huawei har tilgang til bakdører i mobilnett over hele verden.

Annonse


USA: – Vi har bevis på at Huawei har tilgang til bakdører i mobilnett over hele verden

Oppdatert 12. februar kl 17:05: Sitat fra Huawei er lagt til nederst i saken.

Forholdet mellom Huawei og amerikanske myndigheter er alt annet enn rosenrødt, og det er lite som tyder på at det vil bedre seg i nærmeste fremtid.

– Har hatt tilgang siden 2009

Nå hevder amerikanske myndigheter at Huawei har tilgang til bakdører i mobilnettverk over hele verden – det skriver The Wall Street Journal.

Offisielle representanter sier at den kinesiske teknologigiganten har opprettholdt bakdører i flere av sine nettverk siden selskapet begynte å selge 4G-utstyr i 2009. Det er uklart hvilke bevis myndighetene eventuelt har, men FBI har i lang tid advart mot å bruke mobilnett-utstyr fra Huawei.

Annonse


– Vi har bevis på at Huawei har muligheten til å i all hemmelighet få tilgang til sensitiv og personlig informasjon i systemene selskapet vedlikeholder og selger verden rundt, sier nasjonal sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien til The Wall Street Journal.

Foreløpig finnes det ingen bevis på at muligheten har vært utnyttet, men offisielle representanter for amerikanske myndigheter sier at mobilselskaper som har kjøpt utstyr fra Huawei ikke er klare over at bakdørene eksisterer.

Nekter

Huawei benekter at slike bakdører eksisterer.

– Vi benekter disse påstandene på det kraftigste. Vi har ingen slike muligheter. Vi benekter også at vi noen gang, på urettmessig vis, har fått tilgang til kundeinformasjon og kundedata, sier en talsperson for Huawei til The Verge.

Myndighetenes uttalelser kommer bare noen uker etter at det ble kjent at Storbritannia ikke lukker døren for Huawei i forbindelse med landets 5G-utbygging. Trump-administrasjonen har i lang tid oppfordret sine allierte til å boikotte Huawei på grunn av frykt for spionasje.

– De er villige til å gjøre hva som helst

Huawei er ikke overrasket over påstandene om tilgang til bakdører.

– USA har forpliktet seg til dette og jeg tror det kommer av den geopolitiske situasjonen mellom Kina og USA. USA er ikke villige til å vurdere fakta og bevis og de kommer til å gjøre hva som helst for å ta fra oss muligheten til å tilby produkter til kommunikasjonsverktøy verden rundt, sier talspersonen.

Huawei: – USA forsøker å flytte fokus fra spionasje-avsløringen

Onsdag ettermiddag har Huawei publisert en grundig uttalelse i forbindelse med beskyldningene. Samtidig sier en Huawei-talsmann til ITavisen:

– Dette viser hvordan USA fortsetter å spre usanne anklagelser uten bevis og at de forsøker å flytta fokus fra sin innblanding i spionasje mot flere hundre land gjennom foretaket Crypto AG. Som avslørt av WSJ og ZDF i går er det kanskje den største etterrretningsskandalen gjennom tidene, sier Huaweis Kenneth Fredriksen.

Kilde:
The Wall Street Journal

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse