CIA NSA overvåkning
CIA og NSA skal siden den kalde krigen ha brukt krypteringsteknologi for å overvåke allierte og fiender.

Annonse


Sjokkrapport avslører: USA har overvåket «hele verden» med krypteringsteknologi

Både CIA og NSA har spionert på både allierte og fiender gjennom et Sveits-basert selskap som produserer krypteringsutstyr. Det skriver både Washington Post og det tyske mediet ZDF.

CIA og selskapet Crypto AG skal ha samarbeidet helt siden andre verdenskrig, og siden 70-tallet skal selskapet ha vært styrt av CIA, før selskapet ble oppløst i 2017.

Mange av de som jobbet for Crypto AG skal ikke ha hatt kjennskap til hvor tett forholdet til CIA var. Mange skal ha vært helt uvitende om at amerikanske myndigheter spionerte på andre gjennom selskapet.

– Århundrets etterretningskupp

The Washington Post skal ha skaffet seg tilgang til dokumenter som bekrefter informasjonen, men avisen forteller ingenting om hvordan dokumentene er skaffet.

Annonse


CIA og NSA skal ha kontrollert Crypto AG sammen med etterretningsmyndigheter i Tyskland under den kalde krigen.

«Det var århundrets etterretningskupp. Utenlandske regjeringer betalte gode penger til USA og vest-Tyskland for å få deres mest hemmelige informasjon lest av minst to (og potensielt så mange som fire eller seks) utenlandske land», står det i CIA-dokumentene, ifølge Washington Post.

Disse landene skal ha vært USA, Canada Storbritannia, Australia, New Zealand og Tyskland.

CIA tok fullt eierskap over selskapet

Spionprogrammet skal på 80-tallet ha stått for omtrent 40 prosent av all amerikansk overvåkning av utenlandske myndigheter. For etterretningen i vest-Tyskland skal programmet ha stått for hele 90 prosent av all all informasjon som ble innhentet. Det viser et skjermbilde som er tatt av en oversikt over CIA-historien.

På dette tidspunktet var både tyskerne og amerikanerne eiere av Crypto AG. Men tidlig på 90-tallet skal USA ha kjøpt ut Tyskland og tatt fult eierskap over selskapet.

Akkurat svak nok kryptering gjorde det mulig å overvåke mer enn 62 land

Spionasjen skal ha foregått direkte gjennom Crypto AGs krypteringsverktøy, som en rekke land betalte store summer for å få tilgang til. NSA sørget nemlig nemlig for å gjøre krypteringen akkurat svak nok til at etterretningsbyrået kunne dekryptere meldingene, uten at noen andre merket det.

USA skal ha overvåket kommunikasjonen i minst 62 land, inkludert Japan, Egypt, Sør-Korea, Iran, Italia, Argentina og Indonesia. Informasjon fra disse landene skal ha lekket til amerikanske myndigheter i mer enn 50 år.

Begynte å bli mistenksomme – da gjorde CIA dette

I Washington Post-artikkelen fortelles det også at flere land begynte å ane ugler i mosen. Men CIA nektet å la seg avsløre. Byrået skal ha ansatt svenske Kjell-Ove Widman.

Widman ble tilkalt hver gang et land vurderte å kvitte seg med Crypto AG-teknologien. Etter at Agrentina begynte å mistenke at teknologien deres hadde blitt hacket under Falklandskrigen kom Widman på banen og insisterte på at Crypto AG-teknologien var «umulig å bryte seg gjennom».

Men i realiteten skal amerikansk etterretning ha dekryptert Argentinas meldinger og sendt opplysningene videre til britisk etterretningstjeneste.

Sveitsiske myndigheter krever nå at Crypto AG granskes etter avsløringene.

Kilde:
Washington Post