Google vær AI
Google har utviklet en AI-modell som kan generere værprognoser mye raskere enn teknologien som brukes i dag.

Annonse


Google-AI kan melde været raskere enn noen andre

Google undersøker ikke bare muligheten til å bruke AI for å oppdage brystkreft og lungekreft – selskapet mener også at maskinlæring kan brukes for å melde været.

Lynraske korttidsprognoser

Ved hjelp av maskinlæring og satellittbilder har Google utviklet et system som er i stand til å «nesten umiddelbart» gi detaljerte og treffsikre værprognoser på kort sikt. Selskapet har beskrevet teknologien i både et blogginnlegg og i en publisert studie som foreløpig ikke er fagvurdert.

Google-forskere forklarer i artikkelen hvordan deres AI-system kan gi nøyaktige regnfallprognoser seks timer frem i tid etter noen få minutter med kalkulasjoner. Det er en betydelig forbedring sammenlignet med dagens teknikker, som gjerne bruker flere timer på å generere prognoser.

– Begrenser vår kunnskap

Såkalte numeriske metoder forsøker å simulere atmosfæriske dynamikker, termisk stråling, haveffekter og så videre, men disse metodene er tidkrevende og gir ikke nødvendigvis et veldig godt bilde av hvordan værsituasjonen ser ut akkurat nå, eller de neste timene.

Annonse


– Hvis det tar seks timer å generere en prognose kan det kun genereres 3-4 prognoser per dag, og da vil prognosene være basert på seks timer gammel data. Det begrenser vår kunnskap om hva som skjer akkurat nå, sier Google-ingeniør Jason Hickey ifølge selskapets blogginnlegg.

Google: – Vil bli et essensielt verktøy

Forskerne sier at hurtige prognoser kommer til å bli viktigere i tiden fremover, all den tid klimaet vårt endrer seg.

Verktøyet vil bli «et essensielt verktøy som er nødvendig for effektiv tilpasning til klimaforandringer, spesielt når det gjelder ekstremvær», sier forskerne. De hevder videre at kortsiktige værvarslinger, som er nøyaktige, blir viktig for «krisehåndtering og reduksjon av tap av liv og eiendom».

Til venstre: Prognose som er generert med dagens modeller. Midten: Den faktiske situasjonen. Til høyre: Googles AI.

Kilde:
VentureBeat
Google

Annonse


Annonse


Annonse