Googles AI er flinkere til å oppdage lungekreft enn radiologene

Skjermbilde 2019-05-21 kl. 12.47.36
Ved hjelp av kunstig intelligens kan Googles algoritme oppdage lungekreft.

Lungekreft er verdens dødeligste kreftform, mye på grunn av at de fleste får diagnosen på et for sent tidspunkt. Over 1,7 millioner mennesker dør årlig av denne kreftformen.

Google tror at de kan bidra til å forbedre prognosene til pasienter verden over med sine algoritmer.

Ga riktig diagnose i 94,4 prosent av tilfellene

Mandag publiserte AI-forskere i Google en ny studie i Nature Medicine, der det kommer frem at de har lyktes med å trene opp en algoritme til å oppdage lungekreft med en suksessrate på 94,4 prosent. Selskapet har brukt såkalt dyp maskinlæring for å få til dette.

Annonse

Men ikke har den bare en høy treffsikkerhet – studien forteller oss også at algoritmen er flinkere til å oppdage kreftformen enn det radiologer er.

Automatiserer en omfattende jobb

Vanligvis, når legene ser etter tegn til lungekreft, går de gjennom hundrevis av bilder fra én enkelt CT-skann. Men takket være AI kan en datamaskin gjøre dette arbeidet mye raskere, og med høyere nøyaktighet. AI-en tar også høyde for tidligere skanninger, slik at den kan oppdage unormale vekst-mønstre.

Google instruerte AI-teknologien til å undersøke 45.856 CT-bilder. Deretter ble resultatene sammenlignet med tilsvarende undersøkelser som ble gjennomført av sertifiserte radiologer. Googles AI oppdaget fem prosent flere krefttilfeller enn radiologene. Antall undersøkelser som viste tegn til kreft, uten at det faktisk var kreft, ble redusert med 11 prosent.

Gir AI-en karakter A

– Denne prosessen med eksperimentering er akkurat som en student på skolen. Vi brukte et stort datasett for trening og ga den oppgaver så den kunne begynne å lære seg hva kreft er, og hva kreft ikke er. Vi ga den en avsluttende eksamen med data den aldri hadde sett før og vi brukte mye tid på trening. Resultatet av denne avsluttende eksamen står til karakteren A, sier Dr. Daniel Tse, prosjektleder i Google, til New York Times.

Fortatt et stykke unna

Foreløpig er dette prosjektet kun i sin spede begynnelse og det er for tidlig å konkludere noe, påpeker Google. Men resultatene er unektelig lovende.

– Vi samarbeider med institutter over hele verden for å få en forståelse av hvordan teknologien kan implementeres i kliniske praksiser på en produktiv måte, sier Tse til NYT.

Kilde:
Gizmodo

Annonse
Annonse