CCleaner Avast
Hackere har brutt seg inn i Avasts serversystem for å få tilgang til CCleaner.

Annonse


Skandalen fortsetter for Avast – CCleaner forsøkt hacket igjen

CCleaner har for andre gang på bare to år vært offer for hackerangrep. For to år siden bekreftet Piriform at CCleaner hadde blitt angrepet kort tid før Avast kjøpte selskapet i 2017.

Les også: – Jeg orker ikke mer og sletter programmet på over 40 maskiner

Kinesiske hackere skal den gang ha brutt seg inn i Piriforms servere og plassert skadevare i offisielle CCleaner-lanseringer. Flere millioner brukere fikk maskinene sine infisert.

Ny skandale

Nå blir Avast på nytt hjemsøkt av programvaren de kjøpte opp. Ifølge Avast ble det 23. september i år oppdaget «mistenkelig nettverksaktivitet». Aktiviteten ble sporet tilbake til mai i år.

Annonse


Også denne gangen skal CCleaner ha vært målet. Hackerne skal nok en gang ha forsøkt å spre skadevare via programvaren, men denne gangen var det Avasts hovedserver som ble angrepet.

Noen klarte å få tilgang ved å utnytte at en ansatts VPN-innloggingsdetaljer ikke var beskyttet av tofaktorautentisering. Hackeren skal ha klart å skaffe seg administrator-rettigheter og forsøkt å plassere skadevare i Avast-nettverket.

Avast lot hackeren operere i flere uker, men sørget for å stenge personen ute fra potensielle kritiske mål. De studerte angriperen og forsøkte underveis å spore aktiviteten. De stoppet også utrullingen av CCleaner-oppdateringer 25. september, for å være på den sikre siden.

Denne gangen ser det ut til at Avast klarte å overvinne kampen mot hackeren, som ifølge Avast kan spores til en offentlig IP-adresse i Storbritannia.

Vil ikke pensjonere tjenesten

Til tross for at CCleaner har skapt en god dose hodebry for Avast, har ikke selskapet noen plan om å legge ned den populære tjenesten.

– CCleaner er et blomstrende best i klassen-produkt og yter en viktig funksjon for brukerne Vi ønsker å la CCleaner fortsette å blomstre og bli brukt av både eksisterende og nye brukere, sier selskapet i en uttalelse sendt til ZDNet.

En lang historie

CCleaner er en app for Windows som lar brukerne rydde i og optimalisere PC-en. Det hele startet som et opprydningsverktøy for Windows-registeret, men etter hvert ble det lagt til flere funksjoner.

Nå kan du blant annet skru av oppstartsprogrammer, fjerne duplikater og generelt optimalisere PC-en din. CCleaner ble lansert i 2014 og var helt frem til juli 2017 eid av Piriform.

Ifølge Avast har CCleaner blitt lastet ned mer enn 2,5 milliarder ganger og har 435 millioner brukere på tvers av 68 land.

Kilde:
ZDNet
Avast

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse