Jeg tok sjansen på å installere dette programmet igjen, men det burde jeg ikke: nekter deg å avslutte
Britiske Piriform har i mange år servert kvalitetsprogramvare. Problemene startet etter at Avast handlet dem juli i fjor.

Annonse


Jeg tok sjansen på å installere dette programmet igjen, men det burde jeg ikke: nekter deg å avslutte

CCleaner er et program veldig mange har hatt glede av fordi det lenge var en enkel, oversiktlig og kjapp måte å rydde opp i registeret på og kvitte seg med unødvendige filer.

Kaos etter oppkjøp

Som mange av dere har lest, har jeg gått til innkjøp av en ny laptop: MateBook X Pro.

Maskinen ble ikke levert med siste Windows-versjon, noe som betyr en haug oppdateringer og installasjon av 1803 – slik medfører at en haug med filer blir liggende.

Faktisk hadde jeg 31GB jeg måtte kvitte meg.

Før gikk jeg rett til CCleaner, men etter at det i september i fjor ble kjent at en av versjonene av programmet den gang inneholdt skadevare, rørte jeg det ikke mer.

Annonse


Ja, skadevare: flere millioner brukere ble rammet.

Sommer-rengjøringen som gjorde vondt

Men jeg følte jeg måtte tilbake for å rydde i registeret etter å ha brukt BleachBit til å rydde bort over 30GB. Da falt valget på CCleaner igjen, for jeg tenkte at de nå gjorde sitt aller ytterste for å levere et bedre program etter skadevare-skandalen.

Så ser dog ikke ut til å være saken, da selskapet bak, Piriform (som senere ble kjøpt opp av det større antivirusselskapet Avast sommeren i fjor), har gjort merkelige endringer med hva brukeren kan deaktivere og ikke deaktivere.

Det som er greia er at aktiv analyse av systemet er umulig å skru av. Dessuten er personverninnstillingene luket bort i gratisversjonen (noe som innebærer at tredjeparter sendes informasjon “for analyseformål”). Det villeste er likevel dette: du kan ikke avslutte programmet!

Nekter deg å avslutte

Betanews forklarer:

“Om du går inn i innstillingene og velger overvåkning, så kan du deaktivere system-overvåkning og deretter skru av aktiv analyse av systemet. Problemet er at for mange så aktiveres dette av seg selv om man tar omstart av programmet, selv etter en omstart.”

I alle Windows-programmer jeg har testet, som kjører i bakgrunnen etter at man lukker vinduet, så kan man høyreklikke i oppgavelinjen og ta kverken på programmet en gang for alle. Med CCleaner er dette ikke mulig, utrolig nok. Det er ingen lukk-valg der, kun innstillinger og muligheten til å hente opp vinduet igjen.

Helt utrolig – man må altså bruke oppgavebehandleren for å be programmet ta kvelden.

For et rot

En løsning til Piriform eller Avast rydder opp, er å deaktivere sanntidsanalyse i CCleaner, deaktivere at programmet starter med Windows (deaktiver, ikke slett, da programmet vil innføre seg selv som en del av oppstarten om du sletter) og deretter avslutte programmet i oppgavebehandleren, som allerede nevnt.

Men for programvare som skal hjelpe brukeren og få han eller hun til å føle seg i trygge hender, er dette definitivt ikke måten å gå frem på.

Og riktignok: i et forum-innlegg sier Piriform at disse problemene skal løses i en programvareoppdatering i løpet av de neste ukene, men slik selskapet har holdt på i det siste, har vi mistet goodwill-en selskapet brukte mange år på å bygge opp. Det er typisk slike oppkjøp, men likevel trist.

Den beste løsningen til dette løses, er å bruke USB-versjonen (Portable) av programmet som ikke krever installasjon.

Hvilke alternativer gjør jobben i Windows?

 

Kilde:
Betanews

Annonse


Annonse


Annonse